Hohe Mark Steig: etappe 6

In een oogopslag

  • Start: Oer Erkenschwick
  • Eindpunt: Olfen Naturbad
  • moeilijk
  • 26,71 km
  • 6 uren 37 minuten
  • 155 m
  • 40 m

Historische architectuur in een schilderachtig landschapLaat je betoveren door de plaatselijke bossen; ervaar de diversiteit van pittoreske waterwegen en ontdek idyllische uiterwaardenlandschappen.

Deze etappe brengt je van de Haard naar de Steverauen in Olfen. De toegangsweg loopt via het Stimbergpark in Oer-Erkenschwick. Hier begint jouw avontuur op de Hohe Mark Steig.

Meteen bij het begin word je omringd door het bosgebied van de Haard, waar je een tijdje over onverharde paden kunt wandelen. De bomen strekken zich schijnbaar eindeloos uit tot in de hemel. Ruik je de geur van het bos? Laat de sfeer op je inwerken en hou de wacht: Misschien zie je een bosbewoner of twee?
Een grote attractie volgt: de Steen van de Duivel. De lokale bevolking noemt het ook wel het stenen harnas. Het is een enorm, imposant blok kwartsiet in de typische vorm van een knol. Maak een souvenirfoto op deze mystieke plek.

Het pad gaat rustig verder door het bos en naar de Gernebachvallei. Een betoverend landschap wacht op je. Het kwetsbare natuurgebied beslaat ongeveer 40 ha. Greppels en grondwaterafvoer hebben er een bijna boomloos, droog heidegebied van gemaakt, omringd door dennenbossen. Veel planten op de Rode Lijst komen hier voor.

Verder door bossen en lanen naar het Wesel-Dattelnkanaal en naar de sluis van Ahsen. Hier steek je het kanaal over en passeer je Haus Vogelsang. Rond de voormalige aristocratische residentie, die er steeds anders uitziet naarmate ze verandert, is een gevoelig natuurreservaat gecreëerd.

Wandel door de landschappen tot je het Wesel-Dattelnkanaal weer tegenkomt. Loop langs de kanaaloever naar de "Alte Fahrt" en dan weer langs het water naar de brug met drie bogen.

Waarom maak je geen kleine omweg naar de Dreibogenbrücke, want van daaruit kun je genieten van een eindeloos uitzicht op de rivier en de magie van het landschap op je in laten werken. De brug, ontworpen in de historistische stijl, werd gebouwd in 1894. Het bijzondere is dat het kanaal, inclusief de schepen, over de Stever werd geleid op de "drie-boogsbrug Alte Fahrt". Een grandioos technisch hoogstandje en een lust voor het oog.

Volg de "Alte Fahrt" een tijdje. Het leid je naar Olfen en een laatste hoogtepunt van de wandeling: de Steverauen.

Het heringerichte, ooit agrarische gebied rond de Stever is veranderd in prachtige natuur en de rivier heeft zijn natuurlijke weg weer gevonden. Heckrunderen en Konikpaarden begrazen de weiden, samen met Poitou- en reuzenezels. Het samenspel van water en dieren verandert het uiterwaardenlandschap voortdurend en geeft een prachtig uitzicht over het schijnbaar eindeloze landschap, dat in bepaald licht mystiek aandoet.

Je hebt bijna je bestemming bereikt, het Naturbad Olfen. Geniet van het laatste deel van jouw wandeling en plan de volgende etappe op de Hohe Mark Steig, die je altijd welkom heet.

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.