Hohe Mark Steig: etappe 2

In een oogopslag

  • Start: Bärenschleuse
  • Eindpunt: Altschermbeck
  • moeilijk
  • 25,62 km
  • 6 uren 13 minuten
  • 66 m
  • 22 m

Kunstig door het land en door nieuw wildernisSteek vanaf de Bärenschleuse (Berensluis) de Issel over; geniet van kunst en cultuur in het Pankokmuseum; beleef de Nieuwe Wildernis in het Schemerbos; luister naar het gekabbel van de Mühlenbach. Deze etappe staat in het teken van afwisseling en is een waar wandelgenot!

Start bij de Bärenschleuse in Wesel. Een mooie plek die niets met beren te maken heeft. De sluis werd aan het begin van de 17e eeuw in de laagvlakte van de Issel gebouwd om de watertoevoer voor de vesting Wesel te regelen. Restauratiewerkzaamheden hebben ervoor gezorgd dat de sluis vandaag de dag nog steeds operationeel is. De naam Bärenschleuse (Berensluis) vindt zijn oorsprong in de oude term "beer" voor "barrière".

Wandel verder langs de Issel en laat je leiden door het mooie, landelijke gebied. Hier zijn velden en weiden afgewisseld met akkers en kleine eilandjes met bomen. Misschien vind je een mooi plekje en neem je een korte pauze om de beelden van het landschap in je op te nemen.

Terug op weg, ga je naar een spannende plek: het Pankok-Museum Haus Esselt, het voormalige huis van de kunstenaar Otto Pankok. Een absolute natuur-cultuur traktatie! Het prachtige landgoed is romantisch gelegen te midden van een kleine bosrijke omgeving aan de rivier de Issel. De naam "Haus Esselt" komt van de rivier de Issel die er langs stroomt. Gasten zijn van harte welkom, want het huis is geen typisch museum. Mensen wonen en werken hier. Het huis kan op verzoek worden bezocht.

Na zoveel cultuurgenot brengt de wandeling je in het bosgebied Steinberg, dan door heel andere landschappen, naar het volgende bosgebied, het Dämmerwald. Geniet van de stilte die je omringt. Hier vindt iets wonderlijks plaats: het ontstaan van een nieuwe wildernis, en daarom heet het: "Nieuwe wildernis Dämmerwald". Het hele Dämmerwald maakt deel uit van een Europees netwerk van beschermde gebieden. Door de oude bosopstanden te beschermen en het gebruik ervan stop te zetten, kan het bos terugkeren naar zijn oorspronkelijke staat en een thuis worden voor bosvleermuizen, wilde katten, spechten en doodhoutkevers.

Het schemerbos begeleid je, gaat over in de Lichtenhagen en nadert bijna Altschermbeck. Je wandelt opnieuw door het afwisselende landelijke gebied, over de beek Mühlenbach en dan, als je wilt, de stad in.

Hier kun je jouw wandeling overdenken en tot een einde laten komen. Misschien met een lekker hapje of een warme maaltijd? Eet smakelijk.

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.