© Klaus Herzmann

Wittekindsweg

In een oogopslag

  • medium
  • 93,30 km
  • 315 m
  • 43 m

Beste seizoen

Deze 93 km lange wandelroute door het Wiehengebergte is vernoemd naar de Saksische hertog Wittekind

Deze populaire wandelroute door het Wiehengebergte is vernoemd naar de Saksische hertog, die werd beschouwd als de grootste vijand van Karel de Grote. In het noordwesten van Duitsland staat deze route bekend als ‘de klassieker’ onder de wandelroutes. Bovendien is de Wittekindsweg door zijn route over de bergkam van het hele Wiehengebergte, een geologische ‘hoofdslagader’ van het UNESCO Global Geopark TERRA.vita.

Vanaf het historische marktplein in Osnabrück leidt de Wittekindsweg door het schilderachtige Nettetal naar het wandelpadknooppunt Mühlenort in Bramsche-Engter. Vanaf hier gaat het pad verder naar het oosten langs de dichtbeboste bergkam van het Wiehengebergte. Het eindpunt van de wandeling is Porta Westfalica, het dal waardoor de Weser naar de Noord-Duitse laagvlakte stroomt.

De Wittekindsweg maakt deel uit van de Europese langeafstandswandelroute E11. De route is 2500 km lang, begint in Den Haag en verbindt Nederland, Duitsland en Polen. Deze staat ook symbool voor vreedzaam internationaal begrip in een Europa dat dichter naar elkaar groeit.

De wandelroute wordt gekenmerkt door een witte en rode markering. De markeringen zijn meestal duidelijk zichtbaar op de respectievelijke kruispunten, maar kunnen ook een paar meter verder op de juiste route zijn geplaatst. Wandelwachten zorgen vrijwillig voor de markeringen, maar door het weer of vandalisme kunnen markeringen verdwijnen. Als je een plek zonder een duidelijk bord opmerkt, vragen we je het Wiehengebirgsverband (wgv-weserems@t-online.de) hiervan op de hoogte te brengen.

De onderverdeling van de route in (bos)paden (<1 m breed, onverhard), (bos)paden (1-2 m breed, onverhard) en boswegen (2-3 m breed, verhard) en verharde wegen, zorgt voor een bepaald kwaliteitsmerk voor de individuele secties van de Wittekindsweg.
Zo slingeren paden meestal door het bos dicht bij de natuur, terwijl bredere (bos)wegen en straten dwars door het bos lopen.
 

Dit ga je zien

Nackte Mühle

Osnabrück

© CC-BY-SA | Klaus Herzmann

Minigolf Nettetal

Wallenhorst

© CC-BY-SA | Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Gerd Krauskopf

Schafstall

Bad Essen

© CC-BY-SA | Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.