Hohe Mark Steig: etappe 5

In een oogopslag

  • Start: Haltern am See
  • Eindpunt: Oer Erkenschwick
  • moeilijk
  • 21,68 km
  • 5 uren 37 minuten
  • 141 m
  • 35 m

Sprookjesachtige kleurenzee aan de rand van het RuhrgebiedGeniet van indrukwekkende meerpanorama's; verken de Haard over smalle paadjes; dwaal door heidevelden en laat je meevoeren door de verschillende landschappen.

Jouw tocht naar de Hohe Mark Steig begint in Haltern am See, dat meteen een hoogtepunt biedt: de waterlandschappen van het Haltern stuwmeer. Hier kan het oog niet beslissen waar het eerst moet kijken. Maar dat hoeft ook niet.

Je wordt door het landschap meegevoerd langs de meanderende Stever: nu eens onder bomen langs de oever, dan weer met vrij zicht op de Stever, dan weer over zachte bospaden.

Tot aan het meer en verder tot het zich splitst en je een prachtig panorama in beide richtingen krijgt. Dan een stuk door bebost gebied en je blik dwaalt weer over het verdeelde meer.
Blijf uitkijken! Misschien zie je een zeldzame gast op zijn foerageer expeditie: de visarend. Je kunt hem herkennen aan zijn brede, kenmerkende streep van de ogen tot de zijkanten van de nek.
In de directe omgeving en op jouw weg passeert je een echt juweeltje dat uit het niets verschijnt: De Westruper Heide. Zandpaden en een bizar heide- en jeneverbeslandschap. Als de heide in bloei staat, is het een zee van delicaat paars en roze. Verleidelijk! Het gebied is de grootste dwergstruikheide in Westfalen.

Volgens een legende is dit landschap zo ontstaan: nadat de engelen in opdracht van God de aarde hadden gevormd, was de goede aarde al overal verspreid, toen zij tot hun schrik ontdekten dat er tussen de Lippe en de Stever een stuk ontbrak. Ze goten haastig een zak zand uit en legden er een dun laagje humusresten op. Nu groeiden hier ook enkele niet veeleisende planten - en God zag dat het goed was ...

Je bent nu op weg langs beboste paden richting de Lippe. Hier kun je kiezen: Wil je met droge voeten de brug oversteken of kies je voor een avontuurlijke duik in de Lippe met de Maifisch veerboot? Een goed idee?
Een metalen ketting waaraan de veerboot is bevestigd, zorgt voor jouw veiligheid, en je kunt hem met behulp van een zwengel en eigen spierkracht naar de overkant van de rivier brengen. Een mooie uitdaging!

Na het avontuur ligt het rustige stadje Flaesheim op je route. Wil je er even tussenuit?

Ga verder langs de beboste paden van de Haard in de richting van de brandwachttoren van de Rennberg. Je kunt het al zien liggen op een heuvel voor je: de staalconstructie is 39 meter hoog en je kunt tot het laatste platform klimmen op een hoogte van 36 meter. Klim omhoog! Op een heldere dag mag je het panorama uitzicht op de groene bosidylle niet missen.

Nu bengin je aan het laatste stuk van je avontuurlijke tocht op de Hohe Mark Steig, welke je een heel stuk door het zuidelijke deel van de Haard voert. Vogelgezang, ritselende bladeren, de aardse geur van het bos en zacht licht dat door de boomtoppen valt - baden in het bos - een echte traktatie voor alle zintuigen! In het spel van licht en schaduw kun je jouw gedachten de vrije loop laten, genieten van de schoonheid van het bos, van de kleine bezienswaardigheden. Word een schatzoeker!

Uw etappe eindigt bij de parkeerplaats voor wandelaars aan de Haardgrenzweg. Laat je ervaring bezinken, misschien met een goed feestmaal. Geniet ervan!

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.