© Map of joy

Schatzoeken tijdens een stedentrip

Ontrafel de geheimen van de urban pareltjes in Osnabrück en Münster

Of we een geheim weekendje weg willen? Dat is spannend! Met een kriebel in de buik zeggen we “Ja!” en wachten af. Een dag voor vertrek valt er een grote bruine envelop op de deurmat. Er zit een kruiswoordraadsel in en 3 enveloppen. Eén envelop zegt Berlijn, de ander Frankfurt en één zegt Münster. We gaan dus naar Duitsland! Wat de uitslag van de puzzel ook is, we zijn nu al blij, want als je Map of Joy volgt dan weet je dat we dol op Duitsland zijn.

De eerste geheimen ontrafelen zich…

Hup, snel het kruiswoordraadsel invullen om de bestemming te ontrafelen. We mogen naar… Münster! Heel erg leuk, want deze Hanzestad stond nog op de wensenlijst om eens te bezoeken. Bij het openen van de envelop zien we ook dat het eerste adres waar we worden verwacht Beetschwester is. Met de raadselachtige hints urban parels en schatzoeken gaan we vol enthousiasme richting Münster.

Eenmaal aangekomen bij Beetschwester zien we een grote doos op het voor ons gereserveerde tafeltje staan. Eerst iets bestellen en lunchen of meteen de doos openmaken? Wat wordt onze nieuwsgierigheid op de proef gesteld. We hebben trek en bestellen eerst iets. Dat is nog lastig kiezen, want Beetschwester is een heel leuk vegan tentje met een verrukkelijke kaart. Dan maken we de doos open. 

Er zit een blikje in met daarin 8 enveloppen. De eerste envelop mogen we nu openmaken. Er staat op een kaartje, dat we na de lunch naar ons hotel kunnen en daar de tweede envelop mogen openen. We smullen van de lunch en vertrekken naar het Stadthotel Münster. Een plek waar het je aan niets ontbreekt, op korte loopafstand van de Altstadt. Top! Nu mogen we het tweede envelopje openmaken.

Er staan fietsen voor ons klaar is de boodschap, dus gaan we de stad op twee wielen verkennen. Een beetje onwennig stappen we op de fiets. Niet dat we niet kunnen fietsen, maar op stedentrip gaan zonder van tevoren uit te zoeken wat er te doen is doen we nooit. Het heeft wel iets; je compleet laten verrassen en actief gaan schatzoeken. We gaan eerst naar de Altstadt waar we een mix van oud en nieuw zien. De biologische markt op de Domplatz is aan de gang en in het hart van de stad maakt de Prinzipalmarkt het meeste indruk. Wat een plaatje!

© Map of joy
© Map of joy
© Map of joy

Ruwe diamant Münster

Dat Münster ook een heel ander gezicht heeft ontdekken we als we richting Haven Münster fietsen. Vooral de straat Hansaring is leuk om terrasjes te hoppen. Achter deze straat sta je ineens aan het water in de haven. Hier ervaar je hoe de haven nu twee functies heeft. Aan de ene kant is er volop industriële bedrijvigheid en aan de andere kant kun je bij meerdere restaurants neerstrijken op een zonnig terras. Dit stukje stad is echt een urban parel!

De middag vliegt om en al snel is het tijd voor het derde envelopje. We mogen dineren in Haven Münster bij Hochstapler. Gelukkig is er gereserveerd, want het restaurant zit vol. Op de kaart staan ambachtelijke burgers (ook vega), waar je dan ook stuk voor stuk je tanden in wilt zetten. Hou ruimte over voor een toetje! Dik tevreden gaan we die avond slapen.

Natuur in de stad

In de ochtend worden we wakker gemaakt door een… eekhoorntje! Dat verwacht je toch niet in de stad? Druk kwetterend springt hij heen en weer in de boom tegen ons balkon. Té leuk. We gaan ontbijten en genieten van het uitgebreide buffet. Het vierde envelopje mag nu open. We mogen naar de botanische tuinen en de Aasee. Maar de grootste verrassing luidt: “Om 12 uur pakken jullie de auto en rijden naar… Osnabrück!” Deze dag kan nu al niet meer stuk. 

De botanische tuinen zijn te vinden in het Schloss Park achter het Schloss. Wat een oogstrelend gebouw! Botanische tuinen staan altijd op de must visit lijst tijdens onze stedentrips en ook deze vallen niet tegen. Nu extra mooi door de herfstkleuren. Ook de Aasee is een aanrader. Zelfs in de ochtend zitten mensen er al op een terras, wordt er gewaterfietst, gezeild en meer. Te gek, zo’n groot meer in een stad.

© Map of joy
© Map of joy
© Map of joy

Verrassend veelzijdig Osnabrück

Het is tijd om naar Osnabrück te gaan. Het voelt als een compleet nieuw avontuur. Ook in deze Hanzestad zijn we nog niet eerder geweest. Als we parkeren mogen we de vijfde envelop openmaken. Er staat op het kaartje dat we kunnen inchecken in het moderne Vienna House Easy hotel (vlak naast Schloss Osnabrück) en daarna de stad mogen verkennen. 

Nadat we onze spullen op de kamer hebben achtergelaten gaan we direct op pad. Ook Osnabrück heeft een Altstadt. De zon schijnt en de gezellige terrasjes zitten vol. Wij besluiten te lunchen bij de L&T Markthallen. Een moderne food market waar je verse hapjes uit alle windstreken kunt proeven. We kiezen voor een Thaise curry en sushi en likken onze vingers af. L&T is ook een winkelcentrum met een heel bijzondere attractie. Je kunt er namelijk indoor surfen! Dat moet je gezien hebben.

We lopen richting de Marktplatz waar je de Mariakerk en het Stadhuis vindt. Twee prachtige gebouwen, maar ook de vele straatjes rondom dit plein zijn zeer fotogeniek (vooral de Krahnstrasse). Denk aan eeuwenoude vakwerkhuizen in alle denkbare pasteltinten. We lopen met hartjes in onze ogen rond. In de avond komen we daar ook nog de nachtwaker tegen met een groepje die met haar mee mogen lopen. Aanrader voor jouw stedentrip Osnabrück!

Trek en dorst gekregen? Voor bier moet je bij brouwerij Rampendahl zijn en voor kaffee mit kuchen is Bärosta Kaffeehaus een dikke aanrader. Veel te snel is het tijd voor envelop nummer 6, die zegt dat we mogen aanschuiven bij Olle Use in een zijstraatje van de Mariakerk. Een mooi bewaard vakwerkhuis, waar je in stijlvolle setting kunt genieten van verfijnde gerechten. Na het diner lopen we door de binnenstad, in het licht van de volle maan, terug naar het hotel. Wat een dag!

© Map of joy
© Map of joy

Een oude vulkaan beklimmen

De laatste dag van het geheime weekendje weg is aangebroken. We hebben heerlijk geslapen en tijdens het ontbijtbuffet mogen we de zevende envelop openmaken. We gaan een heel bijzonder UNESCO landschapspark verkennen. Op 15 minuten rijden van het centrum vind je de Piesberg (een oude vulkaan). Daar aangekomen maken we het laatste envelopje open. Daarin zitten tickets voor het Museum Industriekultur. 

Als je net als wij houdt van industrieel erfgoed dan moet je hier een keer geweest zijn. Het museum is prachtig opgezet en je kunt zelfs door een 300 meter lange tunnel onder de grond lopen, waardoor je voor je gevoel echt in een mijn bent. Na een laatste koffie met taart in het museumcafé gaan we aan de wandel. De Piesberg beklimmen voor mijlenver uitzicht over dit unieke stukje Osnabrück. 

Het was een enorm bijzonder weekendje weg, en dat zó dichtbij Nederland. We kenden Münster en Osnabrück alleen van naam en zijn echt positief verrast. Het biedt de ideale mix van cultuur en natuur, toffe restaurants, historisch en industrieel erfgoed en zoveel meer. Veel dank aan de organisatie voor deze onvergetelijke ervaring!

Zelf de geheimen van urban pareltjes ontrafelen?

6 tips voor een weekendje "schatzoeken"

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.