© Mandy Morsink

Een zomerdag in Warendorf en Oelde met bierbrouwerij Pott’s als highlight!

Op deze warme donderdagmiddag vertrekken mijn vriend, zijn zoon en ik in de auto richting Warendorf en Oelde in het Münsterland. Al veel over gehoord en gezien, maar nog nooit geweest. De mannen willen graag een keer de bierbrouwerij Pott’s bezoeken in het plaatsje Oelde. Leuk….maar ik wil graag iets meer zien dan alleen bier ;)

Hotel Mühlenkamp

Na een gezellige middag in het mooie Warendorf te hebben doorgebracht stappen we weer in de auto. Vanuit Warendorf is het een minuut of 20 rijden naar het plaatsje Oelde, waar we een hotel hebben geboekt. Hotel Mühlenkamp is mooi centraal gelegen in Oelde en ziet er van buiten al heel gezellig uit. We worden heel hartelijk ontvangen door de eigenaresse en zoeken onze kamers op. Leuke geste van het hotel: op de hal staat een koelkast met flesjes water die we gratis kunnen pakken. Geen overbodige luxe met dit warme weer.

De rondleiding bij brouwerij Pott’s staat voor 19.00 uur vanavond geboekt, dus we hebben wel even tijd om een drankje te doen aan de prachtige koperen bar van het hotel. De eigenaresse verteld ons dat al het koper aan de bar is gemaakt door haar grootvader en dat er buiten deze nog maar 1 soortgelijke bar in heel Duitsland bestaat. Dat maakt het drinken van een Pott’s bier (iets anders drink je hier natuurlijk niet!) nog extra bijzonder.
Vooraanzicht Hotel Mühlenkamp in OeldeVooraanzicht Hotel Mühlenkamp in Oelde

Rondleiding brouwerij

Vanuit het hotel is het een kwartier lopen naar de bierbrouwerij. Ik heb een rondleiding met een buffetarrangement geboekt via de website. Voor €27,95 pp worden we door de brouwerij geleid en is het naderhand een buffet met streekproducten en natuurlijk een bierproeverij. We zijn heel benieuwd. De brouwerij bestaat al sinds 1769 en wordt al 7 generaties lang door de familie Pott gerund.
De rondleidingen worden gegeven voor groepen vanaf 15 personen, dus we worden bij een andere groep ingedeeld. Helemaal prima wat ons betreft. De dame die ons rondleidt wacht ons buiten al op en we moeten nog even wachten op de andere groep. Bij aankomst blijkt dat dat een groep mensen is van verschillende nationaliteiten en dat de voertaal Engels is. Dit was niet bekend bij de dame en ze verontschuldigd zich herhaaldelijk bij ons voor het ongemak, want nu moet alles in het Duits en Engels uitgelegd worden. Lieve mevrouw…geen probleem! Wij verstaan het Engels net zo goed als Duits ;) Ze vind het heel vervelend voor ons maar wij vinden het absoluut geen probleem. 

Het leuke aan de rondleiding is dat je echt overal alles kunt bekijken en dat alles zo mooi is aangekleed. De brouwerij bevat een gezellig restaurant, diverse ontvangstzalen, een eigen bakkerij ,slagerij en een winkel. In de brouwerij bevind zich ook een heus biermuseum. Alle stukken van deze verzameling zijn van de ‘biermeister’ Georg Lechner. Hij kwam met zijn totale verzameling op uitnodiging van de heer Pott’s wonen in de brouwerij! Jarenlang woonde  en werkte hij in de brouwerij tussen zijn eigen verzameling. Wat een bijzonder verhaal!

Bierproeverij en buffet

Na ongeveer een uurtje komen we aan op de bovenverdieping van het restaurantgedeelte. Inmiddels hebben we honger en zin in een drankje want het is wel warm in de brouwerij! We kunnen kiezen uit de 6 verschillende gebrouwen biertjes en Pott’s maakt ook een aantal drankjes op waterbasis met een fruitsmaak. We gaan alle drie voor een ander bier….mijn vriend gaat voor de Prinzipal, Bjorn voor de Weizen en ik kies het Landbier Hell. Heerlijk biertje! Je kunt zo vaak een ander biertje proeven en halen als je wilt binnen de 1,5 uur die gerekend is voor het buffet. Dat laten we ons natuurlijk ook geen 2 keer zeggen. 

Het buffet bestaat uit de typisch Duitse gerechten die we allemaal wel kennen, zuurkool, versgebakken brood, worst, vlees met jus, bratkartoffeln…..heerlijk! Veel van de producten komen uit de streek of worden in de slagerij en bakkerij van de brouwerij zelf gemaakt! We kunnen zoveel eten en drinken als we willen en de gastvrouw verzorgt ons goed. Er hangt een heel gezellige sfeer zo met de andere groep erbij.
Met een toch wel volle buik gaan we na het eten naar beneden en nemen een kijkje bij de winkel met de eigengemaakte producten. We kopen wat vers gemaakte worsten en de mannen kunnen maar moeilijk kiezen uit al die heerlijke biertjes. Want natuurlijk moet er wat mee voor thuis! De meneer achter de balie geeft ons de tip om een sixpack te nemen voor €7 euro waarin je dus zelf je bier mag samenstellen. Dus voor ieder wat wils. Daar worden de mannen enthousiast van! Tja….met een aantal sixpacks en 2 flessen van het speciaal gebrouwen bourbon-bier onder de arm is de weg terug naar het hotel toch ineens een stuk langer dan de heenweg ;) 

Mooie afsluiter

Toch wel heel fijn om na dit bezoek een hotel in de buurt te hebben en even uit te buiken op het terrasje voor het hotel. We nemen onder het genot van een drankje nog even de leuke dag door en zoeken dan ons bedje op! De volgende ochtend wacht ons nog een heerlijk uitgebreid ontbijt maar ook een heel dik wolkenpak met veel regen. Wat een geluk dus gister met die mooie zonnige dag!

Tips

  • Bezoek Warendorf; het gezellige marktplein is omgeven door panden met allerlei verschillende gevels en de plaatselijke restaurants en lunchrooms hebben de terrasjes gezellig aangekleed. Wat een plaatje! In de leuke kleine winkelstraatjes vind je kleine cadeauwinkeltjes en boetiekjes.

  • Neem ook een kijkje bij het NRW Landesgestüt; wij kwamen er op deze dag niet meer aan toe. Voor ene volgende keer

  • Als je nog een dagje in de omgeving wilt blijven, breng dan een bezoekje aan het Vierjahreszeitpark Oelde; dit ligt precies tegenover de Pott’s brouwerij

  • De brouwerij is ook zonder een rondleiding te bezichtigen en elke dag geopend van 09.00 uur tot 21.00 uur. Het restaurant serveert, ontbijt lunch en diner op elk moment van de dag!

  • Hotel Mühlenkamp in Oelde is een aanrader, ruime kamers en heel schoon, vriendelijke personeel en een indrukwekkende bar!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.