© Ronald-Jansen

Weekendje weg in Osnabrücker Land – winkelen in Osnabrück

Ronald is op pad in het Osnabrücker Land. Vandaag ontdekt hij met zijn familie Osnabrück.

Zaterdagochtend staan we vroeg op en genieten van een uitstekend ontbijt in ons hotel. Ook de koffie, in alle soorten verkrijgbaar, is van prima kwaliteit en dat schept bij mij altijd gelijk een band. Uitgerust en voldaan vertrekken we richting Osnabrück om wat cultuur van deze stad op te snuiven, maar waar vrouw en dochter ook de shopping mogelijkheden willen verkennen. Ik parkeer de auto in de ‘Kamp Garage’ die centraal gelegen is en waar de parkeerkosten van EUR 1,50 per uur billijk zijn. Overigens zijn er in de directe omgeving ook voldoende andere parkeergarages, welke goed zijn aangegeven.

Weekendje weg in Osnabrück - winkelparadijs

Vanuit de parkeergarage stap je direct het winkelgebied in en het duurt dan ook niet lang voordat ik vrouw en dochter kwijt ben. De uitverkoop bij de diverse winkels hebben een grote aantrekkingskracht op hen en er wordt dan ook goed geshopt. Het winkelaanbod in Osnabrück is groot, alle bekende ketens hebben er wel een vestiging maar er zijn ook zat andere boetiekjes en speciaalzaken. Heb je net wat meer te spenderen kun je je hart ook nog ophalen in de ‘Krahnstraße’, hier bevinden zich de exclusievere winkels.

Met het lopen naar deze straat, loop je ook gelijk de oude binnenstad in en wordt het straatbeeld anders. Moderne architectuur maakt plaats voor vakwerkhuizen, huizen met trapgevels en nostalgische kerken. Het winkelgeweld heeft ons hongerig gemaakt en we besluiten dan ook om bij ‘Café Läer’ iets te eten. Dit is één van de bekendste en beste cafes in Osnabrück gehuisvest in een prachtig oud vakwerk pand uit 1533. In een prima sfeer kun je hier genieten van ovenverse broodjes en heerlijke taarten. Zorg er overigens wel voor dat je voldoende cash geld bij je hebt want de pinautomaat heeft hier zijn intrede nog niet gedaan. Maar een absolute aanrader, zeker voor de zoetekauwen onder ons.
osnabrückerland-marienkircke-kerk-dame-©Ronald-Jansen.jpgosnabrückerland-marienkircke-kerk-dame-©Ronald-Jansen.jpg

Vakwerkhuizen en kerken - weekendje weg in Osnabrück

Als we doorlopen over de Markt komen we bij het oudste gebouw van de stad uit, de Dom van Osnabrück (St. Peter). Absoluut de moeite waard om eens binnen te stappen. De Dom huisvest een tal van bezienswaardigheden, maar beschikt ook over een prachtige binnenplaats. Zonder dat ikzelf een geloof aanhang, hebben kerken altijd al een enorme aantrekkingskracht op mij gehad. De rust en sereniteit welke er hangt vind ik prachtig om te fotograferen als dat mogelijk is.

Na voldoende rust te hebben ervaren wandelen we weer door de diverse drukke winkelstraten, naarstig op zoek naar dat laatste koopje. En ook die wordt gevonden door mijn vrouw. Een klein bijouterie winkeltje richting de Heger Tor is de gelukkige. Een armbandje in de etalage trekt haar aandacht, die wil ze. Eenmaal binnen krijgt ze de smaak te pakken want er passen er natuurlijk meer bij dat ene leuke truitje. Voldaan komt ze weer naar buiten en lopen we symbolisch de stad uit door de Hegen Tor. Laatste geschiedenis feitje; deze stadspoort werd gebouwd ter nagedachtenis aan de soldaten uit Osnabrück die vochten onder Engels regime tijdens de Slag om Waterloo.

Lees hier over de eerste dag van het weekendje weg.
Lees hier wat Ronald en zijn familie de volgende dag hebben beleefd.
osnabrückerland-dom-st-peter-kerk-©Ronald-Jansen.jpgosnabrückerland-dom-st-peter-kerk-©Ronald-Jansen.jpg
osnabrückerland-hegen-tor-stadspoort-©Ronald-Jansen.jpgosnabrückerland-hegen-tor-stadspoort-©Ronald-Jansen.jpg

Prachtige uitzicht over Osnabrück

Vanuit het café lopen we direct de Markt op die wordt omgeven door een aantal prachtige oude gebouwen. De Mariakerk met zijn gotische bouwstijl valt daarbij direct op. Het betreft één van de belangrijkste monumentale panden in de binnenstad waarvan de historie terug gaat terug tot ongeveer de 10e eeuw. Een leuk feitje is dat het orgel van deze kerk van Nederlandse makelaardij is. De Mariakerk is op zondag, vrijdag- en zaterdag avond te beklimmen. Na 191 treden heb je dan een prachtig uitzicht over de stad en de koopmanshuizen met trapgevels welke tegenover de kerk liggen.

De Mariakerk wordt geflankeerd door de waag en het oude raadhuis, beiden prachtige gebouwen en rijk aan historie. Zo werd op het bordes van het oude raadhuis in 1648, na vijf jaar onderhandelen in de ‘Friedenssaal’, de Vrede van Westfalen geproclameerd. De Vrede van Münster, waarmee een eind kwam aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Republiek der Verenigde Provinciën (het huidige Nederland), was daar onderdeel van. In de waag speelden zich hele andere taferelen af, daar stond de vraag wel of geen heks centraal. Tegenwoordig doet de waag dienst als trouwzaal van de gemeente en vind je er nog weleens een verdwaalde feestganger voor de deur.
Lees hier over de eerste dag van de weekendje weg.

Lees hier wat Ronald en zijn familie de volgende dag hebben beleefd.

Meer zoals dit

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.