© Mirjam

Osnabrück - betoverend oud en opwindend jong

Osnabrück heeft een warrig stelsel van gezellige straatjes met aantrekkelijke kleine mode boetieks, uitnodigende terrasjes, drukke eetgelegenheden en uiteraard legio gelegenheden om een ongenadig groot glas bier of Duitse wijn te drinken. Dat zorgde bij mij gelijk voor een vakantiegevoel.

Centrum met charme

Het marktplein is het middelpunt van de Altstadt, en al nippend aan mijn glaasje witte wijn heb ik vanaf hier de fraaie traditionele gevelwerk van de middeleeuwse vakwerkhuizen kunnen bewonderen. Ik heb het prachtige laatgotische stadhuis bezocht. In 1648 vond hier de bezegeling van het einde van de tachtigjarige oorlog plaats. De moeite waard is om de prachtige vredeszaal van het stadhuis te bezoeken. Hier kreeg ik veel informatie over deze belangrijke historische gebeurtenis. Duik verder in de geschiedenis van de stad met een bezoek aan één van de mooiste theaters van Duitsland, Theater Osnabrück. Met een beetje geluk bemachtig je een kaartje voor een van de opera's die hier opgevoerd worden. Helaas waren er geen voorstellingen toen ik de stad bezocht, omdat het theaterseizoen nog niet was begonnen.
Osnabrück-laatgotische-stadhuis-mensen-zonnig-©Mirjam.jpgOsnabrück-laatgotische-stadhuis-mensen-zonnig-©Mirjam.jpg

Osnabrück en Remarque

Osnabrück was de geboortestad en het decor van enkele boeken van de schrijver Erich Maria Remarque, hij is wereldberoemd geworden door zijn oorlogsroman Im Westen nichts Neues. Ik kan mij nog herinneren dat ik dit indrukwekkende boek heb gelezen voor mijn Duitse literatuurlijst op de middelbare school. Het is lang geleden, maar het verhaal vond ik zeer aangrijpend. In het Remarque centrum op het marktplein is een permanente tentoonstelling te bezichtigen over zijn leven. Een aanrader.
Remarque-zentrum-Osnabrück-©Mirjam.jpgRemarque-zentrum-Osnabrück-©Mirjam.jpg

Moderne achitectuur met diepgang

De Amerikaanse architect Daniel Libeskind creëert wereldwijd gebouwen om te voorkomen dat onze geschiedenis wordt vergeten. Dat was ook zijn streven bij het ontwerpen van het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück. Het spectaculaire gebouw toont het leven en werk van de in 1944 in Auschwitz vermoorde Joodse kunstenaar Felix Nussbaum en heeft veel indruk op mij gemaakt. Alleen al de eigenzinnige architectuur van het museum zorgde ervoor dat ik mij ging verdiepen in het tragische lot van Nussbaum.
Remarque-zentrum-Osnabrück-©Mirjam.jpgRemarque-zentrum-Osnabrück-©Mirjam.jpg

Elk hapje genieten

Mijn stadswandeling heb ik in stijl afgesloten met een bezoek aan het exclusieve restaurant La Vie. De chef-kok in dit sfeervolle etablissement is Thomas Büher, een meester van de aroma keuken en onderscheiden met drie Michelin sterren. Ik heb ontzettend genoten van de geserveerde gerechten, die met veel heel liefde door Thomas en zijn team bereid zijn. Guten Appetit!

De zoete kant van Osnabrück

Omdat ik altijd ontzettend kan genieten van chocolade heb ik chocolatier Ulrich Leysieffer  bezocht en natuurlijk wat van deze ekkernij gekocht voor mijn familie thuis. Meer dan 100 jaar geleden mengde deze man de liefde voor het eten met de cacaobonen voor het eerst in Osnabrück, het begin van de Leysieffier chocolaterie. Inmiddels is deze delicatesse geliefd en overal te koop in Duitsland. Gegarandeerd dat je spontaan gaat watertanden bij het zien van de uitgebreide keuze aan pralines in deze bonbonerie in de Altstad. Nadat ik wat van deze lekkernij had gekocht wist ik het…..Osnabrück is een absolute aanrader voor een korte vakantiebreak of winkeltrip!

Meer zoals dit

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.