© Wanda

Op zoek naar het Bentheimer Goud

Bad Bentheim, jaren geleden voor mij de finish van het Marskramerpad. Na een lange etappe van 26 kilometer kwam ik vermoeid aan. Ik kon geen stap meer zetten en heb toen niet heel veel van het plaatsje gezien. Daar moest maar eens verandering in komen.

Op een mooie herfstdag bezoek ik Bad Bentheim opnieuw. Vandaag heb ik alle tijd om te gaan wandelen en wil ik na afloop het indrukwekkende kasteel te bezoeken. De Grafschaft Bentheim kent een uitgebreid wandelnetwerk van ca. 400 kilometer dat Grafschafter Spurensuche heet. De lange afstandswandeling Podagristenpad die in 80 kilometer van Coevorden naar Bad Bentheim loopt is er onderdeel van. Naast deze lange afstandswandeling zijn er ook 15 dagwandelingen die variëren van 6 tot 35 kilometer.

Bentheimer Goud

Ik kies voor de  wandelroute “In de sporen van het Bentheimer Goud” van 11 kilometer. Tot nu toe zijn het vooral de bladeren in de bomen die goud kleuren.

De start van de wandeling is even zoeken. Bij de burcht vind ik geen aanwijzingen. Wanneer ik naar het plein loop iets verderop zie ik de eerste markering; het logo van Grafschaft Bentheim met daaronder een blauwe pijl. De pijlen leiden mij het dorp uit langs een rustig weggetje. Tussen de huizen door heb ik zo nu en dan een mooi uitzicht over de vlakte onder het hooggelegen Bad Bentheim. Dat je rond Bad Bentheim goed kunt wandelen is te zien aan de vele markeringen die ik tegenkom. Ik hoef alleen maar de juiste bordjes (Grafschafter Spurensuche) te volgen,  de kaart heb ik eigenlijk niet nodig.

Net voor ik de bebouwing echt achter me laat, maakt de route een slinger. Hier is het Bentheimer goud te zien, en zandsteenrots op een beetje merkwaardige plek naast een dancing. Mooi om te zien hoe het zandsteen in lagen is opgebouwd. Vroeger werd hier het zandsteen gewonnen voor vele bouwwerken in Duitsland, maar ook in Nederland. Zo lees ik dat het paleis op de dam gebouwd is van zandsteen uit deze regio; bijzonder toch.

Na deze ontdekking gaat de route het bos in en kom ik even later nog een mooie rotsformatie tegen. Dit plaatje met de verkleurde herfstbladeren zorgt voor een gouden randje. De vele paddenstoelen maken het herfstplaatje compleet en ik moet uitkijken dat ik niet te vaak stop om een foto te maken.
bad-bentheim-spuren-suchen-sporen-zoeken-pijl-paaltje-©Wanda.jpgbad-bentheim-spuren-suchen-sporen-zoeken-pijl-paaltje-©Wanda.jpg
Bad-bentheim-zandsteen-bomen-natuur-©Wanda.jpgBad-bentheim-zandsteen-bomen-natuur-©Wanda.jpg

Grafschafter Spurensuche – Rustige landweggetjes en stralende zonnetje

De wandeling loopt over een heuvelrug en daalt daarna af naar het lager gelegen platteland. Het bos laat ik achter me en verruil ik voor rustige landweggetjes, waar boomsingels, koolzaadvelden en omgeploegde akkers het beeld bepalen. In de verte hoor ik de klokken van Bad Bentheim. Het stralende zonnetje en de rust brengen mij in vakantiesfeer.

Burcht van Bad Bentheim

Intussen begint mijn maag te knorren; tijd voor lunch! Het laatste gedeelte wandel ik tussen de verdorde maisvelden door. Dan ineens doemt de burcht van Bad Bentheim weer op. Even flink klimmen en dan neerploffen op het terras bij de burcht voor een heerlijke Duitse lunch. Vol hernieuwde energie bezoek ik het kasteel en leer ik alles over de geschiedenis van dit imposante bouwwerk. Ik sluit mijn bezoek af met een korte wandeling door het kasteelpark waar de zon schittert en bomen goud laat lijken.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.