Töddenland Radweg

In een oogopslag

  • 123,25 km
  • 8 uren 2 minuten
  • 168 m
  • 29 m

Op de sporen van de “Tödden” verkent u afwisselende landschappen en de routes van deze oude reizende handelaars. Vanuit een kleine regio zijn de Tödden ooit heel Noord-Europa ingetrokken. Helaas zijn zij inmiddels met hun leefwijze, hun avontuurlijke routes en hun handelbetrekkingen bijna volledig in de vergetelheid geraakt. Maar de sporen zijn niet helemaal verdwenen – integendeel: er zijn er nog heel veel te ontdekken! U moet alleen weten waar ze te zoeken vallen.

Het tot het Münsterland behorende Tecklenburger Land en het zuidelijke Emsland, die voorheen samen de graafschap Lingen vormden, zijn nog altijd onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Tödden. De Töddenland-Radweg neemt je mee op een afwisselingsrijke reis door een culturele regio die moderne provinciegrenzen overschrijdt: over in totaal 122 kilometer loopt deze uitstekend bewegwijzerde rondweg door het Westfaalse Münsterland/Tecklenburger Land en het zuidelijke Emsland in Nedersaksen – samen vormen zij het historische „Töddenland“.

Twee deelstaten, een fietsroute – de Töddenland Radweg

De route loopt door een veelzijdig landschap: het Töddenland biedt schitterende uitzichten over de bosrijke heuvels van het Teutoburgerwoud en het Schafberg-plateau. Ook bestaat de route uit vlakke stukken langs weidevelden en veengebieden. De route doorkruist Ibbenbüren, Hopsten, Schale, Halverde, Recke en Mettingen in het noordelijke Münsterland / Tecklenburger Land en loopt door Schapen, Beesten, Messingen, Thuine en Freren in het zuidelijke Emsland. Elke plaats kent zijn eigen Tödden-geschiedenis.

Veel plezier tijdens deze ontdekkingstocht!


Tip: 

Blogger Janna volgde de fietsroute die aan de Tödden, reizende linnenverkopers, gewijd is. Zij zag prachtige Töddenwoningen en leerde in het museum in Mettingen onder meer over hun geheimtaal. Lees over haar belevenissen in dit blogarikel.

Weer

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.