© Grafschaft Bentheim Tourismus

Spoorzoeken door het Gildehauser Venn en de Westenberg - "Auf den Spuren des Moores"

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 27,15 km
  • 6 uren 35 minuten
  • 80 m
  • 31 m

Beste seizoen

Spoorzoeken in het veen (35 km)

Een van de indrukwekkendste en belangrijkste vochtige biotopen van Noordwest-Duitsland is het beschermd natuurgebied Gildehauser Venn, ten zuiden van Gildehaus. De totale oppervlakte van het gebied bedraagt 650 ha. De rijke flora en fauna met berkenbossen, veenpoelen en duinen kun je bewonderen vanaf twee uitkijktorens.
De wateren van het Gildehauser Venn zijn botanisch gezien de meest veelsoortige in Nedersaksen en vormen het leefgebied van zeldzame plantensoorten als moerashertshooi, bleekgele droogbloem, stijve moerasweegbree, dwergvlas of drijvende waterweegbree. Wie goed kijkt, ziet met een beetje geluk zelfs een van de zeldzame vleesetende planten, de zonnedauw. Naast diverse landschappen als vochtige heidegebieden, restanten van het hoogveen en broekbossen huisvest het Gildehauser Venn ook een groot aantal zeldzame vogelsoorten, zoals de velduil of de wielewaal. Ook de wulp, de pantserjuffer, de heikikker en de adder leven hier. Wie de noordelijke lus van deze route verkent, wordt op de Gildehauser Mühlenberg onder andere beloond met een prachtig uitzicht. Hier staat de Ostmühle, een Nederlandse torenwindmolen, die in de jaren 1749/1750 van Bentheims zandsteen werd gebouwd.  
 
Let op: de wandelroute is in verband met de lengte opgedeeld in een noordelijke en een zuidelijke route en kan dus worden ingekort. De noordelijke route is bewegwijzerd met gele pijlen, de zuidelijke met rode pijlen

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.