© Janna-Kamphof

Wandelen over de heide: de Wacholderhain in het Osnabrücker Land

Bij de heide in Duitsland denk je al snel aan de Lüneburger Heide. Maar wist je dat zich dichter bij grens ook een schitterend heidegebied bevindt? De Wacholderhain bij Merzen-Plaggenschale is dan wel veel kleiner, maar ook prachtig en heerlijk rustig. Dit stukje heide ligt in het noordelijke deel van het Osnabrücker Land, op ongeveer een uur rijden van de Duits-Nederlandse grens. Bij de Wacholderhain kan je een prachtige wandeling maken, lekker picknicken en over een speciaal blotevoetenpad lopen.

Van ijskoude gletsjer tot paarse bloemenzee

Zo’n 200.000 jaar geleden was dit landschap nog bedekt met een dikke laag ijs. Toen de gletsjer smolt, bleef er een binnenmeer achter. Dit meer werd met de tijd een delta en de delta werd een vruchtbaar gebied. In de 9e eeuw woonden hier inmiddels mensen en zij gebruikten de grond voor de ‘plaggeneconomie’. Plaggen is het verwijderen van de bovenste grondlaag met begroeiing. De verzamelde plaggen werden in de stal gelegd en zo vermengd met uitwerpselen van dieren. Zo ontstond goede compost voor de landbouw. Je kan je echter voorstellen dat de bodem veel voedingsstoffen verliest als je steeds de bovenste laag weghaalt. Er ging daardoor een bijzonder plantje groeien, dat wél tegen het gebrek aan voedingsstoffen kon: de heide! Om te zorgen dat het heidelandschap zo blijft als het nu is en niet alsnog weer vol groeit met andere struiken, worden er af en toe geiten en schapen losgelaten. Zij een lekker maaltje, wij een mooi wandelgebied.
Wacholderhain-©Janna-Kamphof.jpgWacholderhain-©Janna-Kamphof.jpg

TERRA.track Wacholderhain

Mooi wandelen kan je hier zeker, in het bijzonder vanaf half augustus tot half september, wanneer de heide volop in bloei staat. Om het mooiste van heide Wacholderhain te zien, is er een wandelroute uitgezet: de TERRA.track Wacholderhain. Deze wandelroute van bijna 8 kilometer start op de wandelparkeerplaats tegenover de Gaststätte Gerbus in Merzen-Plaggenschale (hé, nu snap je ook waar die plaatsnaam vandaan komt!). Vanaf daar loop je door de velden en een stukje bos naar de bloeiende Wacholderhain.

Op je blote voeten over de heide

Wees niet verbaasd als je naast de zee van paarse bloemetjes een paar schoenen ziet staan. Langs de Wacholderhain is namelijk een blotevoetenpad aangelegd. Schoenen uit dus! Het 500 meter lange pad heeft allerlei verschillende bodems: van zachte mos tot prikkelende dennenappels, van ronde keitjes tot gladde schijven van een boomstam. Een erg bijzondere manier om van dit natuurgebied te genieten! Als je bij het einde van het blotevoetenpad bent aangekomen, kan je picknicken op een van de bankjes midden tussen de paarse plantjes of het rondje over de heide op je blote voeten afmaken. Spoel je voeten af bij het kraantje en trek je schoenen en sokken weer aan om het laatste stuk terug naar de parkeerplaats te wandelen.
Wacholderhain-barfußpfad-©Janna-Kamphof.jpgWacholderhain-barfußpfad-©Janna-Kamphof.jpg

Fruit plukken langs het pad

Maar haast je niet op de weg terug want je loopt langs de ‘Mundrauballee’. In de oogsttijd hangen de bomen aan deze weg vol heerlijk rijp fruit. Je mag hier zoveel van plukken (en eten) als je wil. Verschillende soorten peren, appels en pruimen: tijdens deze wandeling kan je naar hartenlust snoepen. Als je de wandeling in omgekeerde richting loopt, zou je hier ook wat appels en pruimen voor je picknick op de heide kunnen plukken.


Tip: Wil je weten of de heide al mooi paars kleurt? De Heid-O-Meter wordt dagelijks geactualiseerd en vertelt je wanneer hét moment is om een wandeling over de Wacholderhain te maken.

Meer zoals dit

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.