© Wanda

Wandelen in Naturpark Hohe Mark – Westmünsterland

Tijdens mijn ontdekkingen over de grens kom ik in Naturpark Hohe Mark - Westmünsterland. Dit natuurpark ligt in het zuidelijke deel van het Münsterland en is ongeveer 1.000 km² groot! Genoeg te zien en te doen dus. Ik ga drie wandelingen maken. In de vroege morgen start ik op de Westruper Heide bij Haltern am See.

Wandeling over de Westruper Heide

Het is nog vroeg en mistig als ik de Westruper Heide in Naturpark Hohe Mark – Westmünsterland op wandel. Door de vele bewolking kan ik helaas niet genieten van een mooie zonsopkomst, maar de stilte doet mij genieten van dit mooie stukje natuur. Over de Westruper Heide zijn drie wandelroutes van 3 à 4 kilometer uitgezet. Aan de hand van gekleurde paaltjes kun je deze volgen. Ik ga voor de rode route. Helaas ben ik net te laat om de heide hier te zien bloeien, maar ook buiten de bloeiperiode is het er prachtig! De dauw op de honderden spinnenwebben in combinatie met de mist geven een bijzondere sfeer.

Onderweg passeer ik regelmatig bankjes en staan er informatieborden die meer vertellen over de natuur. De heide wordt afgewisseld met een klein stukje bos waar ik getrakteerd wordt op tientallen paddenstoelen. Ik moet uitkijken dat ik niet te vaak blijf stilstaan om te genieten van de rust en al het moois.

De stilte wordt tijdens mijn wandeling onderbroken door geblaat. Verderop staat de schaapskudde die zorgt dat de heide niet overwoekerd wordt door gras en jonge boompjes. Vanaf het pad heb ik een mooi uitzicht over de schaapskudde. Het laatste stuk gaat dwars over de glooiende heide heen, terug naar de parkeerplaats. Daar stap ik in de auto en rij richting Die Haard, een bosgebied een paar kilometer verderop.
Westruperheide-Naturpark-Hohe-Mark-Westmünsterland-©Wanda.jpgWestruperheide-Naturpark-Hohe-Mark-Westmünsterland-©Wanda.jpg

Dachsbergroute in Die Haard – Naturpark Hohe Mark

De tweede wandeling die ik vandaag maak is de Dachsbergroute in Die Haard. Dit is een van de zeven gemarkeerde wandelroutes in dit bosgebied. De Dachsbergroute is 8,2 kilometer lang en overbrugt 81 hoogtemeters. Deze wandeling staat duidelijk aangegeven met een rood-witte markering.

De wandeling start langzaam klimmend over een mooie brede boslaan. ‘Dit valt me alles mee’ denk ik nog. Al snel maakt het langzaam stijgen plaats voor een pittige klim. Het is nog steeds mistig en als ik halverwege uitkijk over het bos voelt het alsof ik alleen op de wereld ben. Ik stap snel verder, op naar de Feuerwachturm Rennberg. Vroeger stond hier een houten brandwachttoren. Deze is in 2010 vervangen door een 35 meter hoge stalen toren. Ik beklim de toren en geniet van een prachtig uitzicht over het uitgestrekte bosgebied.

De wandelroute loopt door gemengd bos. Links en rechts hoor ik de eikels op de bosgrond vallen, maar verder hoor ik helemaal niets! Zo bijzonder. Langs het pad zie ik de woelsporen van wilde zwijnen. Ik speur het bos af naar deze imposante beesten, maar heb vandaag helaas geen geluk. Na 8,2 kilometer klimmen en dalen kom ik voldaan terug bij de auto, op naar wandeling drie bij slot Raesfeld.

Wandelen rond Schloss Raesfeld

Na de heide en de bossen, is het tijd voor cultuur. Wanneer ik bij Schloss Raesfeld aan kom rijden, verwacht ik ridders op paarden en jonkvrouwen in mooie jurken. Wat een plaatje is dit!

Bij het slot geniet ik eerst van een heerlijke lunch, voordat ik de omgeving ga ontdekken. Bij het Naturparkhaus van Naturpark Hohe Mark – Westmünsterland naast het slot laat ik mij informeren over de wandelmogelijkheden. Er is een gratis kaartje van de Tiergarten die bij het slot ligt met vier korte routes die je aan elkaar kunt koppelen tot een langere route van 5,2 kilometer.

De route begint langs het slot. Het zonnetje is inmiddels doorgebroken en er heerst een gezellige bedrijvigheid. Al snel duikt de wandeling het parkachtige bos in. Langs waterpartijen, waar in vroeger tijden watermolens stonden, wandel ik over mooie smalle paden. Daarna passeer ik een hek. Hierbinnen is rood wild te zien. Bij een uitkijkhut blijf ik een poosje zitten om dieren te spotten, maar ook hier heb ik pech. Ik zie vandaag geen wild.

Wel staan er ook hier weer tientallen paddenstoelen en wanneer de herfst echt zijn intrede doet moet het met al die bomen hier één grote kleurenpracht zijn! Het is dat ik niet meer tijd heb, anders zou ik zeker verder wandelen over één van de vele gemarkeerde routes die aansluiten op deze wandeling. Er zijn genoeg wandelmogelijkheden om je dagen te vermaken.

Helaas zit mijn bezoek aan Duitsland er op. Ik stap weer in de auto om in anderhalf uur weer thuis te zijn.

Meer wandelen met Wanda? Kijk hier

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.