© Heike

Vreden – waar de Berkel het mooiste is

Voor Vreden heb ik geen stadsplattegrond nodig, hier ben ik namelijk opgegroeid. En ook vandaag de dag is het kleine stadje aan de Berkel, welke zo rustig en elegant door de oude Hanzesteden aan beide zijden van de grens stroomt, mijn thuis.

Het liefst ga ik in Vreden met mijn fiets op pad. Dat is hier heel gebruikelijk. Of even te voet. Binnen de “Butenwal”, de middeleeuwse beschermingsmuur van de stad, vlijen huizen, kleine winkeltjes en gezellige cafés zich heerlijk tegen elkaar aan, zodat een wandeling gewoon het mooiste is.

Knipkunstwerken en huisgemaakte “Kuchen” in Vreden

Voor wie tijdens de wandeling trek krijgt en zin in iets zoets, is het lastig kiezen, aangezien er een ruime keuze is aan cafés. Mijn tip, blijf gewoon wat langer, of kom snel nog een keer terug! Één ding moet je de banketbakkers in Vreden namelijk nageven: Ze bezorgen echt wat lekkers aan tafel. Zelf test ik graag de “Kuchen” van Café am Alten Rathaus, waar ook het kleine, maar zeer interessante “Scherenschnittmuseum” te vinden is. Hier vind je verschillende “knipkunstwerken” en de entree is nog gratis ook. Het gebouw is met een mooie trapgevel versierd. Direct tegenover het museum, rondom het marktplein, vind je nog een hele rij mooi siergevels.
vreden-scherenschnittmuseum-entree-trapgevel-museum-©Heike.jpgvreden-scherenschnittmuseum-entree-trapgevel-museum-©Heike.jpg

Kerk, kunst en “Kult”

Oud en nieuw vind ik beide even interessant. Daarom ben ik ook zo blij met het nieuwste project en pronkstuk: het cultuurcentrum Kult. Een minimalistisch klinker gebouw, met grote glasvlakken, welke niet alleen een verrassende inzichten bieden, maar ook de omgeving zoals bijvoorbeeld de Romaanse “St. Felicitas-Stiftskirche” direct ernaast, mooi spiegelen. In “Kult” wordt de regionale geschiedenis gepresenteeerd en wordt kostbare kerkkunst tentoon gesteld. Ook vind je hier de VVV. Voor iedereen die nog een paar extra tips voor hun bezoek aan Vreden nodig heeft.

Met de nachtwaker op pad in Vreden

Een tip voor iedereen die het stadje aan de Berkel in de herfst of winter wil bezoeken: Bij een rondleiding door de Nachtwaker, wandel je over lang vergeten paden door Vreden en luister je naar intrigerende verhalen uit het verleden in kronkelende steegjes en verborgen binnenplaatsen. In het donker, bij het licht van de lantaarn van de nachtwaker, lopen je gegarandeerd zo nu en dan de koude rillingen over de rug.
Vreden-steegje-wandeling-bomen-stad-©Heike.jpgVreden-steegje-wandeling-bomen-stad-©Heike.jpg

Vreden – terug in de natuur

Voor wie nog tijd over heeft en de wandelschoenen mee kan nemen, is een wandeling van enkele uren langs de Berkel aan te bevelen. Hier is de Berkel op haar mooist! Je kunt je wandeling direct in het centrum van Vreden starten. Langs de Berkel vind je een bijzondere biotoop voor vogels, amfibieën en insecten. Het mooiste vind ik de rivier vanaf het water, met een kano geruisloos langs de oevers glijden. Verrekijker niet vergeten!

Brood bakken op de boerderij

Minder sensatie, maar doorvoor in de plaats een beter inzicht in het boerenleven van vroeger. Dat krijg je bij een bezoek aan het stadspark met zijn historische boerenerf: elf onder monumentezorg vallende gewouwen, welk van pasen tot de herfst voor bezoekers geopend zijn. Bij bijzondere gelegenheden, welke ik altijd dikgedrukt in mijn agenda schrijf, wordt in de oude bakhuis volgens traditioneel recept, brood gebakken. Er komen altijd twee broden in mijn tas terecht en zijn in een mum van tijd opgegeten. Zo ontzettend lekker! Overigens mag je een ander authentieke souvenir uit Vreden niet missen: de „Ravenbitter“. Een Kruidenbitter naar een recept uit 1826, van de Vredense apotheker Christoph Rave. Verkijgbaar aan de Wassermühlenstraße 3.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.