© Canva-Mevludin-Sejmenovic-GettyImages

Sprookjesroute Duitsland: 600 km aan Duitse sprookjes

Geloof jij in sprookjes? Na het volgen van de sprookjesroute in Duitsland misschien wel… De Gebroeders Grimm zijn in 1804 op reis gegaan om alle sprookjes te verzamelen en te bewerken. Nu, meer dan 200 jaar later, kun jij dezelfde plekken bezoeken en je net als hen verwonderen over alle bijzondere verhalen. Roodkapje, Rapunzel, Assepoester: ineens zie je al deze Duitse sprookjes al helemaal voor je.

Geschiedenis van de sprookjesroute Duitsland

Vandaag de dag is de sprookjesroute een van de oudste en populairste routes van Duitsland. Hoe is dat zo gekomen? Wij geloven graag dat de Gebroeders Grimm destijds zelf door het land zijn getrokken, door weer en wind, om alle sprookjes en sages te verzamelen. Volgens deskundigen zit de vork echter anders in de steel. Hun sprookjesreis door Duitsland, die startte in Hanau en eindigde in Bremen, berust op een sage (volksverhaal). In werkelijkheid werden de sprookjes ingezonden door verschillende dames uit de regio. Toch deed dat geen afbreuk aan de populariteit van de gebroeders Grimm: hun sprookjes zijn in meer dan 160 talen vertaald. De Duitse sprookjesroute blijft evengoed geliefd!

Waar gaat de Duitse sprookjesroute langs?

De sprookjesroute begint in het zuiden van Duitsland, in Hanau. Dat is de geboorteplaats van de Gebroeders Grimm. Vervolgens gaat de route 600 km opwaarts, naar Bremen, waar het sprookje ‘De Bremer straatmuzikanten’ plaatsvond. Onderweg kom je langs 60 fabelachtige dorpen en steden die verweven zijn met de Duitse sprookjes. Omdat het een lange route is, gaan veel mensen met de camper of caravan op pad. Wil je liever fietsen? Dat kan ook! Maak er een fietsvakantie van, of verken slechts een gedeelte van de route.

Welke Duitse sprookjes kom je onderweg tegen?

In totaal komen er meer dan 40 sprookjes aan bod. De meesten ken je nog uit het sprookjesboek van de Gebroeders Grimm. Wat dacht je bijvoorbeeld van Sneeuwwitje, Hans en Grietje, Rapunzel of Assepoester? Aan het einde van de sprookjesroute leer je de mooiste Duitse sprookjes (beter) kennen. Een van de hoogtepunten is kasteel Sababurg, hét sprookjeskasteel van Duitsland. Volgens de eeuwenoude mythe ligt Doornroosje hier nog altijd te slapen…

Duitse sprookjesroute net over de grens

We kunnen ons goed voorstellen dat je geen tijd hebt om de volledige sprookjesroute af te leggen. Dat is geen punt, je kunt namelijk ook een stukje van de route afleggen of instappen op een bepaald punt. Ben je op zoek naar een sprookjesachtige bestemming vlakbij Nederland? De sprookjesroute ligt vlak tegen de Duitse grensregio. Vanaf Camping Alfsee en Bullerby Am Attersee zijn een aantal stops van de sprookjesroute goed bereikbaar. Deze campings zijn dan ook een fijne uitvalsbasis om sprookjes in deze regio’s te ontdekken.

Ga er bijvoorbeeld vanaf Camping Alfsee op uit om de volgende stops van de sprookjesroute te verkennen:

Bremen (1 uur en 10 minuten)
Bad Oeynhausen (1 uur en 15 minuten)
Nienburg (1 uur en 30 minuten)
Hameln (1 uur en 50 minuten)
Of vertrek vanaf Camping Bullerby am Attersee in Osnabrück:

Bad Oeynhausen (1 uur en 10 minuten)
Bremen (1 uur en 24 minuten)
Hameln (1 uur en 45 minuten)
Wil je meer weten over de sprookjesroute Duitsland? Klik dan hier.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.