© Canva-knape-GettyImagesSignature

Rijden met caravan

Ga je de eerste keer rijden met een caravan, of wil je jouw bestaande kennis weer even opfrissen? Dat komt goed uit, want in dit blog vertellen we precies waar je op moet letten als je met de caravan de weg op gaat. We besteden niet alleen aandacht aan het rijden zelf, maar ook aan veiligheid. Dat staat natuurlijk voorop als je met een caravan gaat rijden.

Tips om te rijden met caravan

Pas op met inhalen

Het is niet verstandig om in te halen met een caravan. Je bent namelijk een stuk zwaarder en langzamer, waardoor er een grote kans bestaat dat je het andere voertuig niet kunt inhalen. Al helemaal als er sterke tegenwind is. Voorkom gevaarlijke situaties door op de rechterbaan te rijden en alleen in te halen als het écht nodig is.

Weet hoe hard je mag rijden

In Nederland is de toegestane maximumsnelheid 90 km/uur (voor een personenauto en caravan tot 3500 kg). Voor personenauto’s met aanhangwagens boven de 3500 kg, is de maximumsnelheid 80 km/uur. Zoek altijd actuele informatie over het land waar je heen gaat! Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat je in Duitsland 100 km/uur mag rijden met een caravan, maar dat is niet zo. Caravans mogen op de Duitse snelweg maximaal 80 km/uur rijden.

Let op bij achteruitrijden met caravan

Zet de auto en de caravan in rechte lijn en met rechte stuurwielen neer. In de spiegels kun je zien of de caravan recht staat. Plaats je handen op kwart voor drie aan het autostuur. Rij heel langzaam achteruit en controleer in de spiegels of je nog recht gaat. Zo niet, stuur dan voorzichtig bij, zonder zelf over te hangen.

Oefen met het inparkeren van de caravan

Als je de caravan wilt parkeren, dan moet je langzaam achteruitrijden totdat de achterkant van de caravan de parkeerplek bereikt. Dan moet je de caravan een halve cirkel laten maken, door het stuur helemaal naar rechts te draaien. Als je de schaarhoek bereikt, dan moet je het stuur weer terugdraaien om de caravan netjes in het vak te zetten.

Veilig rijden met een caravan: 10 checks vooraf

Voordat je daadwerkelijk op pad gaat, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder zetten we de belangrijkste controles op een rij:
  1. Is de bandenspanning in orde?

  2. Zijn de losbreekkabel en de handremkabel goed bevestigd?

  3. Is de kogeldruk niet te licht en niet te zwaar?

  4. Werken de lampen van de caravan?

  5. Heeft de caravan een nummerbord en is deze goed zichtbaar?

  6. Zijn de caravanspiegels goed afgesteld?

  7. Wordt de maximum toegestane lading niet overschreden?

  8. Zijn de kastdeurtjes en schuifdeuren in de caravan goed gesloten?

  9. Zijn de uitdraaisteunen uitgeklapt?

  10. Heb je alle papieren en een geldig rijbewijs B bij je?

Pas nadat je alle bovenstaande vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, kun je veilig wegrijden. Gedetailleerde informatie kun je in het instructieboekje van je caravan vinden.

Met de caravan naar Duitsland rijden

Als je voor het eerst gaat rijden met een caravan, dan kun je het beste een korte rit maken. Dat geeft je de mogelijkheid om even te wennen aan het rijden, de maximumsnelheden, achteruitrijden, parkeren et cetera. Mooi excuus voor een (korte) vakantie dichtbij huis! Veel caravaneigenaren gaan naar het grensgebied van Duitsland. Daar vind je prachtige campings met ruime standplaatsen voor je caravan. Kun je meteen even oefenen met het opzetten van de voortent. Oriënteer je alvast op de mooiste campings om met je caravan naartoe te rijden.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.