© Canva-Ollo-GettyImagesSignature

Milieustickers Duitsland: hoe zit dat?

Moet je een groene sticker voor Duitsland kopen? Als je naar een Duitse stad gaat is dat vaak nodig. Als je met de auto reist is het namelijk in meer dan zeventig Duitse steden is het verplicht om binnen te stadsgrenzen een milieusticker op je auto te hebben. Sterker nog, zonder sticker riskeer je een boete van tachtig euro en moet je de stad alsnog verlaten. Ben je dus van plan om naar Duitsland te gaan, lees dan hier alles over de milieusticker Duitsland. Doe er je voordeel mee!

Welke milieusticker voor Duitsland heb je nodig?

Duitsland heeft eigen milieustickers. Andere, internationale milieustickers zijn ongeldig. De Duitse milieustickers zijn verkrijgbaar in twee verschillende kleuren: geel en groen. Voorheen kon je ook een rode milieusticker kopen, maar deze voldoen niet meer aan de Duitse milieueisen. Dus als jouw auto niet in aanmerking komt voor een groene of gele milieusticker, dan kun je de Umweltzones helaas niet met je auto bezoeken.

Welke milieusticker je krijgt, is afhankelijk van jouw type auto. Denk hierbij aan kenmerken als gewicht, bouwjaar en type motor. Aan de hand van het kentekenbewijs wordt de milieuclassificatie bepaald.

Let op: reis je met een huurauto? Ook dan is een milieusticker verplicht. Als je de auto in Duitsland huurt, bijvoorbeeld net over de grens, dan is deze waarschijnlijk al voorzien van een sticker.

Wanneer is een milieusticker in Duitsland verplicht?

Een milieusticker in Duitsland is verplicht als je met de auto een stad in een Umweltzone betreedt. Op de snelwegen en autowegen is de sticker niet nodig. Wil je weten wanneer je een milieusticker voor Duitsland moet kopen? Hieronder volgt een overzicht van Duitse milieusteden vlakbij Nederland:
  • Bremen

  • Osnabrück

  • Münster

  • Dinslaken

  • Krefeld

  • Neuss

  • Ruhrgebiet

Ga je naar een andere stad in Duitsland en ben je benieuwd of je een milieusticker nodig hebt? Bekijk hier alle Duitse milieuzones.

Waar kun je een groene sticker Duitsland kopen?

Wij krijgen vaak de vraag waar je de milieusticker voor Duitsland kunt kopen. Milieustickers kun je zowel online (bij de TÜV), in een winkel (bij de ANWB) als onderweg (bij een Duits tankstation of garage) kopen. We raden je aan om de sticker ruimschoots van te voren te kopen, als je nog in Nederland bent. Het kan namelijk zo zijn dat je auto wordt afgekeurd. In dat geval moet je de route aanpassen of alternatief vervoer kiezen.

Wil je met spoed een milieusticker voor Duitsland kopen?

Stel, je gaat spontaan op stedentrip naar Duitsland, bijvoorbeeld om een dagje te winkelen, en op de Duitse autobahn denk je er ineens aan: de milieusticker! Zonder sticker kom je de stad niet in. Er zit niets anders op dan met spoed de milieusticker onderweg te kopen. Dat kan het beste bij de volgende verkooppunten:
  • Tankstation of garage in Duitsland die uitlaatgastest kan uitvoeren

  • GWK Travelex

Houd er rekening mee dat de kosten voor deze ‘spoed’ aankoop vaak hoger liggen dan de kosten die je maakt als je de milieusticker van te voren online koopt.

Waar moet je de Duitse milieusticker plakken?

Na het kopen van de sticker moet je deze op de auto plakken. Om precies te zijn, moet je de milieusticker rechtsonder op de voorruit plaatsen. Vergeet niet om eerst het kentekenbewijs op de sticker te (laten) schrijven, anders is deze ongeldig. Bovendien moet de sticker ten alle tijde goed zichtbaar zijn, anders riskeer je alsnog een boete. Na jouw bezoek aan Duitsland kun je de milieusticker verwijderen, al is dat niet verstandig. In onderstaande alinea lees je waarom.

Hoe lang is een milieusticker voor Duitsland geldig?

Hoe lang de milieusticker voor Duitsland geldig is hangt in praktijk ervan af: de sticker is onbeperkt geldig, zolang je in hetzelfde voertuig met hetzelfde kentekenbewijs blijft rijden én het kentekennummer op de milieusticker goed leesbaar blijft. Zodra deze vervaagt, vervalt de geldigheid. Daarnaast kun je de milieusticker maar één keer plakken. Dus als de voorruit vervangen wordt, dan moet je automatisch een nieuwe milieusticker kopen. Een milieusticker kan dus heel lang meegaan, afhankelijk van jouw situatie.

Groene kaart Duitsland: anders dan een groene sticker?

Soms worden de termen ‘groene kaart’ en ‘groene sticker’ ten onrechte door elkaar gebruikt. De groene kaart is iets anders dan een milieusticker, die ook groen kan zijn. De groene kaart is namelijk het internationaal verzekeringsbewijs van je voertuig. Het is niet verplicht om een groene kaart in Duitsland bij te hebben, maar wel aan te raden. Zo heb je namelijk je verzekeringsgegevens en telefoonnummers bij de hand bij schade of pech.
Umweltplakette-Germany-©Wikipedia-Commons-Jojo659.jpgUmweltplakette-Germany-©Wikipedia-Commons-Jojo659.jpg
Umweltzone-Berlin-©Frank-M.Rauch.jpgUmweltzone-Berlin-©Frank-M.Rauch.jpg

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.