© Joachim-Viertel

Kerstmarkten in Duitsland net over de grens

Kerstmarkt in Duitsland is een van de allerleukste winteruitjes die je je kunt bedenken! Wist je dat kerst in Duitsland veel grootser wordt gevierd dan in Nederland? Vanaf halverwege de herfst kun je al genieten van rijk versierde kraampjes, fonkelende lichtjes, leuke spulletjes en talloze lekkernijen. Je hoeft niet ver te rijden: veel gezellige kerstmarkten in Duitsland zijn net over de grens met Nederland! In deze blog lees je alles over Duitse kerstmarkten!

Gaan de kerstmarkten door in Duitsland?

Laten we met de belangrijkste vraag beginnen: gaan de kerstmarkten door in Duitsland? Vanwege de telkens veranderende coronamaatregelen weet je het immers maar nooit. Het korte antwoord is gelukkig: op de meeste plaatsen gaan de kerstmarkten in Duitsland door! Er gelden wel regels: voor de meeste markten geldt de 3G-regel (gevaccineerd, genezen, of getest) en soms de 2G-regel (gevaccineerd, of genezen) als voorwaarde, net als voor hotels en restaurants. Let echter goed op, want dit kan per plek verschillen. Als je gevaccineerd bent, zorg dan dat je een internationale QR-code hebt die dat bewijst. Dus: de kerstmarkten in Duitsland gaan door, maar met beperkingen.

Wanneer beginnen de kerstmarkten in Duitsland?

Wanneer de kerstmarkten beginnen in Duitsland verschilt van gemeente tot gemeente. Zo begint de kerstmarkt in Osnabrück op 24 november, maar start de kerstmarkt in Münster op 22 november, en start de kerstmarkt in Düsseldorf zelfs al op 18 november! Iedere markt heeft zijn eigen charme. Bij de kerstmarkt in Münster worden alle historische gebouwen prachtig verlicht, waardoor de historische stadskern een sprookjesachtig aangezicht krijgt. De kerstmarkt in Düsseldorf staat bekend om haar uitbundige gezelligheid. De kerstmarkt in Osnabrück is wat romantischer. Zo zijn er meer dan 100 houten kraampjes met traditionele producten en oude ambachten. Ook is er een bijzondere, levensgrote muziekdoos voor het historische stadhuis.

Wat is de grootste kerstmarkt in Duitsland?

Mensen vragen zich wel eens af: wat is de grootste kerstmarkt in Duitsland? Daar kunnen we kort over zijn: dat is Berlijn. Berlijn wordt eigenlijk zelf één grote kerstmarkt, met maar liefst 100 kerstmarkten. Het nadeel van Berlijn is wel dat het uren verder rijden is dan de grensstreek, waar ook een hele rits kerstmarkten te vinden zijn die eigenlijk net zo leuk en gezellig zijn. Kerst in Duitsland hoeft niet ver weg te zijn!

Wat zijn typisch Duitse kerstmarkt specialiteiten?

Op een kerstmarkt in Duitsland kun je natuurlijk genieten van typisch Duitse kersmarkt specialiteiten. Wat dacht je van een Reibekuchen? Dit zijn lekkere hartige pannenkoekjes met aardappel, soms met kaas, ui of specerijen eraan toegevoegd. Ook gebratene Pilze is een traditionele lekkernij: dit zijn gebakken of gekookte champignons met ui, knoflook, en roomsaus. Wil je écht Duits doen ga je voor de Grünkohl mit Wurst, de Duitse boerenkool met worst. Dit alles laat zich uitstekend wegspoelen met een lekker kerstige Glühwein of een wat specialere Feuerzangenbowle: een typische Duitse kerstmarkt specialiteit waarbij een met rum volgezogen suikerkegel wordt geflambeerd boven een glas kruidige punch.

Meer weten over de kerstmarkten in Duitsland? Lees dan snel verder!

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.