© Canva-Vesnaandjic-GettyImages

Kamperen met een baby: onze 7 tips!

De eerste keer met je baby kamperen is altijd spannend. Of de baby nu 3, 6, 8, 9 maanden of een jaar oud is. Al helemaal als je gaat kamperen. Wat voor soort camping moet je boeken? Waar ga je slapen; in een tent of in een huisje? In dit blog geven we bestemming- en accommodatie tips voor als je gaat kamperen met een baby.

Hoe kies je de bestemming voor een vakantie met een baby?

De meeste ouders met baby’s en peuters kiezen voor een bestemming dicht bij huis. Het is namelijk een heel gedoe om lang te reizen met een baby. Zie je het al voor je dat je voor de zoveelste keer luiers staat te verschonen bij een tankstation? Of dat je boze blikken in het vliegtuig krijgt, omdat je baby maar niet stopt met huilen? Bespaar jezelf die ellende door het vakantieplezier in Nederland of vlak over de grens op te zoeken. Bijvoorbeeld in Duitsland.

Wel of niet kamperen met een een baby?

Kamperen met een baby, het is iets waar ouders voorafgaand vaak goed over nadenken. Wat als je baby slecht slaapt of de hele camping ‘s nachts wakker krijst? Krijgen we alle spullen wel mee? Kruipt de baby niet te gemakkelijk alle kanten op? Het roept vele vragen op. Toch is kamperen met een baby meestal een fantastische ervaring. Met creativiteit, planning en een relaxte houding komt het vaak goed. Vooral wanneer je een bestemming dichtbij huis uitzoekt, ben je ook zo weer thuis als het moet. Over het algemeen is het heerlijk om met jouw kleintje te genieten van de natuur om jullie heen.

Waarom met je baby op vakantie vlak over de Duitse grens?

We kunnen ons goed voorstellen dat je graag naar het buitenland wil, omdat je dan ‘echt even weg’ bent. Wat ons betreft is Duitsland een hele fijne bestemming voor gezinnen met baby’s en peuters. Op enkele uren rijden vind je rustige, natuurrijke campings met een geweldige omgeving. Of je nu een stad bezoekt, naar de sauna gaat of een wandeling maakt: vlak over de grens zijn de mogelijkheden eindeloos. Je bent dichtbij huis, maar écht even in een andere omgeving.

Kamperen met een baby in tent, camper of huisje?

Als je gaat kamperen met een baby moet je goed nadenken over de accommodatie. Voor de meeste comfort, zowel voor ouders als voor de baby, zouden wij kiezen voor een huisje of camper. Het liefst met een buitenspeelplaats of terras. Overigens kunnen we ons ook goed voorstellen dat je in een tent wil slapen. Er is iets minder ruimte beschikbaar, maar met een goede voorbereiding hoeft het jouw baby in de tent aan niets te ontbreken!

Tips om met een baby te kamperen

Kamperen met een baby kan voorafgaand voelen als een hele onderneming. Maar het is eenvoudiger dan je denkt. Ga extra voorbereid op pad en lees onze 7 tips voor het kamperen met een baby.

Tip 1: Kies een rustige, kindvriendelijke camping met veel faciliteiten

Wanneer je kampeert met een baby, is het prettig als er genoeg faciliteiten zijn die je helpen. Denk bijvoorbeeld aan een grote gezinsdouche of een verschoonruimte. Dit soort faciliteiten maken jullie vakantie een stuk eenvoudiger. Ook speelhoekjes of babybadjes maken een verblijf op een camping extra leuk.

Tip 2: Ga je kamperen in een tent? Kies dan voor een ruime tent

Ook wanneer je met een tent kampeert, kun je jouw baby meenemen op vakantie. Een caravan of camper kent soms iets meer luxe. Toch is een tent ook goed te doen. Kies dan voor een ruime tent, zodat je voldoende ruimte hebt. Je neemt namelijk ook veel meer mee tijdens een vakantie met een baby.

Tip 3: Onderzoek vooraf hoe jouw baby het beste slaapt

Slaap is voor een baby erg belangrijk. Besteed daarom voorafgaand voldoende aandacht aan de slaapplek van jouw baby. Laat hem of haar bijvoorbeeld alvast wennen aan het nieuwe slaapplekje. Een baby slaaptentje werkt in vele gevallen erg goed. Dit tentje geeft de baby een veilig en geborgen gevoel, waardoor zij heerlijk slapen. Voor andere baby’s is een slaapbedje een betere optie. We zijn geen van allen gelijk, dus test vooraf wat voor jouw kleintje het beste werkt.

Tip 4: Pak voldoende kleertjes in voor alle weertypes

Dat een baby aan vele kledingwissels doet, hoeven wij jou waarschijnlijk niet te vertellen. Kliederen met eten, kruipen door het gras, een iets te volle luier – het hoort er allemaal bij. Zorg van te voren wel dat je voldoende variatie in de koffer doet. Felle zon, gure wind, regenachtig of klam? Ga voorbereid op pad en neem voor alle situaties setjes kleding mee.

Tip 5: Wees voorbereid op het weer

Wanneer je met een baby kampeert, heb je veel schaduw nodig. Houd hier dus rekening mee tijdens het reserveren van een staplek. Pak daarnaast een tarp of parasol in om extra schaduw te creëren. Ook kleedjes en dekentjes zijn belangrijk om in de tas te stoppen. Zelfs bij warm weer kan jouw baby het koud krijgen. Weer de kou uit de grond door bijvoorbeeld een kleedje onder het babymatras te leggen. Pas het slaapzakje en de hoeveelheid dekentjes elke nacht opnieuw aan naar de weersvoorspelling.

Tip 6: Vergeet het favoriete knuffeltje of speeltje niet

Wanneer je op vakantie gaat, moet je baby acclimatiseren. Het is even wennen, zo’n nieuwe omgeving. Zorg er daarom voor dat het snel vertrouwd voelt. Neem bekende spulletjes mee, zoals een favoriet knuffeltje of een doekje met een herkenbaar geurtje. Dit helpt de kleine met wennen. Heerlijk met een veilig gevoel samen met papa en mama kamperen!

Tip 7: Ga voor glamping: luxe kamperen met je baby

Vind je het spannend om voor het eerst te gaan kamperen met een baby? Zoek je naar een gulden middenweg tussen een huisje en een tent? Wellicht is glamping de beste optie voor jou. Als de baby 1 jaar oud is en z’n eerste vakantie achter de rug heeft, kun je het jaar erop alsnog in eigen tent kamperen.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.