Kamperen koude nachten tips

Als je gaat kamperen dan moet je altijd rekening houden met het weer. Al helemaal in de periode maart, april, mei en in het najaar. Dan kunnen de temperaturen behoorlijk schommelen. Vooral tijdens de nachten kan het behoorlijk afkoelen! Overdag zit je nog lekker op een terras, terwijl je ‘s nachts bibberend in je slaapzak ligt. Hoe kun je daarmee omgaan? Wij hebben een aantal tips om comfortabel te kamperen tijdens koude nachten.

Tips voor koude nachten tijdens het kamperen

Tip 1 – Koop een warme slaapzak

Je slaapzak is je beste vriend tijdens het kamperen, al helemaal tijdens de koude nachten. Daarom is het belangrijk om in een goede slaapzak te investeren, zoals een mummy slaapzak of een andere warme deken. Ben je niet in de gelegenheid om een (nieuwe) slaapzak te kopen? Creëer dan extra warmte met een fleecedeken of tweede slaapzak.

Tip 2 – Warm op met een kruik

Een kruik is een van de snelste manieren om op te warmen tijdens koude nachten. Vul de kruik met warm water uit het sanitairgebouw, of met water dat je zelf kookt op een gaspitje. Leg de kruik vervolgens bij je voeten of bij je buik. Daarna verspreidt de warmte zich vanzelf naar de rest van je lichaam. Je kunt de kruik ook van te voren in je slaapzak leggen, zodat je gelijk in een warm bed stapt als je gaat slapen.

Tip 3 – Houdt vocht buiten de deur

Bewaar vochtige handdoeken en natte kleding zoveel mogelijk buiten de tent of caravan. Het vocht zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in de ruimte hoger wordt, en vochtige lucht warmt minder snel op. Oftewel, extra koude nachten… Kun je de spullen echt niet buiten de deur neerzetten of ophangen? Zorg dan in ieder geval voor een goede ventilatie, zodat de koude lucht niet in de ruimte blijft hangen.

Tip 4 – Kampeer in een caravan of huisje

Wil je tijdens het kamperen zo min mogelijk last hebben van koude nachten? Kies dan voor een caravan of huisje, in plaats van een tent. Daar is het een stuk minder koud. Ten eerste omdat je op een bed ligt boven de grond, dus de kou die vanuit de grond omhoog trekt voel je niet. Daarnaast is een caravan of huisje veel beter bestand tegen koude wind en regen. En met een beetje geluk beschik je ook nog over een kacheltje! Benieuwd naar ons aanbod van vakantiehuisjes in Duitsland? Bekijk deze campings eens.

Kamperen in april of mei, te koud?

Veel mensen vragen zich af vanaf wanneer je kunt gaan kamperen. Is het in april nog te koud om naar de camping te gaan? En hoe zit het met Pasen, is dat koud of valt het wel mee? Het zou natuurlijk wel leuk zijn om met Pasen een lang weekend te kamperen. Maar dan moet het wel warm genoeg zijn, al helemaal tijdens de nachten…

Helaas is het lastig om te voorspellen hoe warm het overdag en ‘s nachts zal zijn. Want je weet wat ze zeggen: april doet wat ie wil. Daarnaast is kou een redelijk subjectief gevoel. Sommige mensen hebben het sneller koud dan anderen. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, dan kun je het beste pas vanaf de maand mei gaan kamperen.

Tip: kamperen in de meivakantie

De meeste campings openen hun deuren eind april, begin mei. Dan is het niet meer zo heel koud, ook niet tijdens de nachten. Daarnaast is de lente dan volop op gang en vanaf de camping kun je daar optimaal van genieten. Dat komt goed uit voor gezinnen met meivakantie! Wil jij graag kamperen tijdens de meivakantie? Bekijk hier onze meivakantie aanbiedingen in Duitsland.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.