© Pixabay-mordor1972jc

Hunebedden bezoeken in Duitsland

Hunebedden zijn vermoedelijk restanten van stenen grafkelders, waarin het boerenvolk van Duitsland, Nederland en Denemarken vroeger werd begraven. Dit ritueel was onderdeel van de Trechterbekercultuur, de ‘nieuwe steentijd’, die zo’n 5400 jaar geleden plaatsvond in Noord-Europa. Het is bijzonder dat je de hunebedden vandaag de dag nog steeds kunt bezoeken. In Nederland liggen circa 50 hunebedden, maar de meest indrukwekkende exemplaren liggen in Noord-Duitsland.

Hunebedden bezoeken: een historisch uitstapje

In het dagelijks leven word je weinig aan de prehistorie herinnerd. Maar de geschiedenis gaat duizenden jaren terug en hunebedden zijn het onomstootbare bewijs. Als je eenmaal voor zo’n prehistorisch hunebed staat, dan kun je je nauwelijks voorstellen hoe de bevolking de immense stenenstapel destijds heeft gebouwd. Zonder machinale hulp. Het is een gek idee dat hunebedden ooit massagraven waren, maar tegelijkertijd is het een mooi gezicht, zo’n stenen bouwwerk middenin een boerenlandschap. Om het hunebed te bereiken, moet je vaak eerst een wandeling of fietstocht maken. Daarom is hunebedden bezoeken zowel een historische als natuurrijke excursie.

Locatie van hunebedden: waar kun je ze bezoeken?

Hunebedden bezoeken staat bij veel mensen op de bucket list. Maar hoewel hunebedden enorm in het oog springen, kom je ze niet zomaar tegen. Hiervoor moet je toch echt in Drenthe, Groningen of Noord-Duitsland zijn. De meeste Duitse hunebedden liggen in het Emsland en het Osnabrücker Land, vlakbij de Nederlandse grens. Daar kun je vanaf Nederland makkelijk naartoe om een mooie hunebeddentocht te maken.

Nog beter is het om een camping te boeken vlakbij de hunebedden, dan heb je alle tijd om ze te bezoeken. Onderstaande campings zijn een mooie uitvalsbasis voor een hunebeddentocht:
  • Alfsee vakantie- en recreatiepark

  • Camp Bullerby am Attersee

Hunebeddenroute met de auto en fiets

Tijdens een hunebeddentocht kun je meerdere hunebedden bezoeken. De formaties zijn telkens net iets anders en het landschap rondom de hunebedden varieert. Omdat de hunebedden redelijk ver uit elkaar liggen, kun je het beste met de auto of met de fiets gaan. Hieronder lichten we twee mooie auto- en fietsroutes in Duitsland uit:
  • Hunebeddenroute met auto. Met de auto kun je de 330 kilometer lange Straße der Megalithkultur afleggen. Deze historische route via Osnabrück, Meppen en Oldenburg combineert belangrijke bezienswaardigheden waaronder talloze hunebedden.

  • Hunebeddenroute met fiets. De fietsroute van de melagietcultuur, het kleine broertje van de autoroute, voert jou langs meer dan 70 hunebedden tussen Osnabrück en Oldenburg. Via diverse borden krijg je extra informatie over de betekenis en geschiedenis van hunebedden.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.