© Bettywandeltenfietst

Graftschafter Fietsen Tour 17

Een mooie fietstocht van ongeveer 51 km door uitgestrekte veengebieden vanaf Neugnadenfeld.

Onderweg treft jeveel mogelijkheden aan voor vermaak (zie ook de tips onderaan dit blog)


Graftschafter Fietsen Tour 17: Neugnadenfeld
Start: Neugnadenfeld 
Afstand: 51 km

Optijd vertrokken

Vanwege de voorspelde 32 graden zijn we al vroeg vertrokken en fietsen we vanuit Neugnadenfeld met zijn kunstwegenstations richting Nieuw Schoonebeek.
Graftschafter-tour-fietsen-neugnadenfeld-natuur-bomen-©Bettywandeltenfietst.jpgGraftschafter-tour-fietsen-neugnadenfeld-natuur-bomen-©Bettywandeltenfietst.jpg

Indrukwekkend massagraf

Binnen 500 meter bevinden we ons in een bosje en we stoppen bij een aanduiding: Kriegsgräbestätte. We stappen af en lezen het bord met de indrukwekkende tekst dat hier 600 krijgsgevangenen uit de Sovjet Unie in een massagraf zijn begraven. Ik maak een foto en word stil van het idee alleen al: 600 mensen liggen hier op dit kleine stukje grond. Onvoorstelbaar en het maakt best wel indruk.

Dan gaan we verder

Dan gaan we verder en na 2 km zijn we al weer op een asfaltweg. We fietsen naar de grens toe en zien al snel de grenspaaltjes of althans wat er van over is. Hier is het programma HUNTED opgenomen. Niet de eerste keer dat we hier zijn, maar toch even een paar foto’s.

In Nieuw Schoonebeek maak ik ook foto’s, eentje van een vrijstaande kerktoren en daarnaast van een museum. Een idee om daar een kijkje te nemen. Bij de toren gaan we rechtsaf richting het zuidelijke Bargerveen; een uitgestrekt, idyllisch veengebied. Het is verlaten en stil. Opmerkelijk vind ik dat er zomaar aan de weg een bordje met info in de berm staat. Wij stappen niet af om het te lezen, want er is niet eens een parkeerplaats of zo. We vragen ons af wie dit dan überhaupt gaat lezen.

We bekijken het reusachtige natuurgebied en fietsen over een kale, rechte asfaltweg. Geen schaduw te bekennen en het wordt al behoorlijk warm. Dan moeten we in Nieuw Schoonebeek de weg oversteken richting Duitsland en zowaar zien we een bankje in de schaduw. Die is voor ons.

Pauze

Onze eerste pauze. We drinken thee en water en nemen een banaan. Na deze onderbreking fietsen we richting Twist. Een niet veel zeggende plaats waar de bebording niet op orde is. We hebben absoluut geen idee hoe of wat. Heen- en terugfietsen, dat is het vooral wat we doen. Uiteindelijk vinden we het dan toch. Bij een kerkje moeten we van het fietspad af. Dit wordt niet aangeduid maar we zien dat op de App.  We kijken links van het kerkje en zien een grasveldje met kleine schuurtjes. Heel apart, maar kennelijk moeten we hier overheen fietsen. Ok dat doen we dan maar. We zijn dan even zo’n 50 meter in een bosje om vervolgens de Wavin te zien. Als we het pad af fietsen komen we bij de asfaltweg uit. Bij de weg linksaf en een tijdje later belanden we in een soort van woestein. We vragen ons af, gezien onze watervoorraad en het hete weer of het verstandig is door te fietsen. We besluiten terug te gaan en een alternatief te zoeken. Die vinden we als we in een bushokje in Geeste (zoals Google aangeeft) pauze nemen en de kaart bestuderen.
dame-fiets-zon-weg-©Bettywandeltenfietst.jpgdame-fiets-zon-weg-©Bettywandeltenfietst.jpg

Lunchpauze

We eten onze lunch en drinken wat. We bekijken de kaart en besluiten de route in te korten en vanaf hier rechtstreeks naar Georgsdorf te fietsen. Ruim 11 km fietsen we over een asfaltweg. Af en toe een beetje schaduw van de bomen. Soms worden we ingehaald door enorme landbouwvoertuigen. Het is nu echt bloedheet maar wel een windje. De zonnehoeden moeten bewerkt worden met een touwtje zodat ze niet afwaaien. In Georgdorf komen we weer op de route. Bij een winkel kopen we 2 flesjes water. Heerlijk ijskoud. Het water wat nog in mijn bidon zit giet ik over mijn hoofd en shirt. Heerlijke verkoeling en echt nodig. Het laatste stuk fietsen we over een fietspaadje (op eigen risico staat er) langs het water. Lekker in de schaduw. Dan bruggetje over en aan de andere kant weer verder. Weer in de zon.
fiets-paadje-schaduw-zon-©Bettywandeltenfietst.jpgfiets-paadje-schaduw-zon-©Bettywandeltenfietst.jpg

Een laatste pauze

In het bos, een paar kilometer voor Neugnadenfeld nemen we een laatste pauze. Even weer afkoelen onder de bomen en lekker in de schaduw. Dat scheelt echt enorm. Hier blijven we een kwartiertje zitten en dan fietsen we naar ons eindpunt.

Al met al een mooie, maar ontzettend hete dag.
natuur-blauwe-lucht-bomen-©Bettywandeltenfietst.jpgnatuur-blauwe-lucht-bomen-©Bettywandeltenfietst.jpg
info-borden-boom-©Bettywandeltenfietst.jpginfo-borden-boom-©Bettywandeltenfietst.jpg

Tips

  • Het veenmuseum in Hesepermoor.

  • Georgsdorf met de enorme windmolen.

  • Langs het Piccardie-kanaal naar Bathorn, waar u meer te weten komt over de gevangenen- en werkkampen uit de Tweede Wereldoorlog.

  • Kunstwegen-object ´Ein Weg durch das Moor´ (een weg door het veen) en 

  • een wandeling door het uitgestrekte veengebied. 

Meer info over: OORLOGSGRAVEN NEUGADENFELD (KAMP ALEXISDORF)

De Sovjet krijgsgevangenen die in het kamp Alexisdorf omkwamen, werden tot begin zomer 1943 in individuele of collectieve graven op de begraafplaats bij het Dalum-kamp (vandaag de Dalum-oorlogsbegraafplaats) begraven, voordat er een nieuwe begraafplaats werd gebouwd in de buurt van het kamp.

Op een bronzen plaquette bij de ingang van de begraafplaats de tekst: “Hier rusten ongeveer 600 Sovjet krijgsgevangenen, van wie de namen niet bekend zijn, in collectieve graven. De meesten van hen stierven aan ondervoeding en epidemieën."

(Bron: https://www.gedenkstaette-esterwegen.de)

Meer zoals dit

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.