© Bettywandeltenfietst

Graftschafter Fietsen Tour 16

Vanuit Neuenhaus een mooie fietstocht van 56 km over rustige Duitse landweggetjes en door het Nederlandse Springendal.

Veldhausen

De fietstocht begint bij de windmolen in Veldhausen, zo vertelt ons de omschrijving van deze route. Maar Neuenhaus is voor ons dichterbij, dus daar starten we. We parkeren achter de kerk en fietsen naar Veldhausen. Door het dorp en langs de windmolen fietsen we over rustige landwegen en smalle oude geasfalteerde fietspaden door het Vechtdal tot aan de Nederlandse grens. We zien ontzettend veel maisvelden en mooie velden met zonnebloemen. Alleen maar landbouw hier in Duitsland.

Na de grenspaal zijn we in Nederland. We fietsen tot aan het Nordhorn-Almelo-kanaal en die volgen we.  Bij het schuivenhuisje in Tilligte (zie foto) een oude stuw, stroomt de Dinkel onder het kanaal door. We kijken even, stappen af voor een paar foto’s en drinken en omdat het zo ontzettend warm is, fietsen we door. Wij zoeken een plek in de schaduw.

Lunch

Een eind verderop hebben we die eindelijk gevonden. Een bankje met tekst. Hier genieten we van onze lunch en daarna weer opnieuw insmeren met zonnebrand factor 50.

Ootmarsum

Dit is Nederland, weer erg druk op de wegen, veel fietsers, scheurende auto’s en brommers die langs je heen flitsen. Wat een verschil met Duitsland. We fietsten naar Ootmarsum, het bekende kunstenaarsdorp. Naast het openluchtmuseum ´Los Hoes´ is het prima toeven in verschillende galeries en cafés. Maar ook hier is het ontzettend druk en zeker op het pleintje. De terrassen zitten bomvol en er lopen veel mensen rond. Een ijsje kopen zit er hier niet in. Na een paar foto’s zijn we snel weg. Als we het centrum achter ons laten zien we een snacktent waar wonderlijk niemand in de rij staat. Tijd voor een ijsje.


Hierna springen we weer op de fiets en verkennen het natuurgebied ´Het Springendal´ met zijn uitgestrekte beukenbossen en heidevelden. We zijn al weer bijna terug in Duitsland. Door het dal van de Dinkel loopt de route naar Lage met de watermolen net buiten het schilderachtige dorp.


Over rustige wegen fietsten we terug naar Neuenhaus. Wat een ontzettend mooie dag en mooie route. Zeer aan te bevelen.
Graftschafter-fiets-tour-Ootmarsum-kerkplein-kunst-beeld-bomen-kerk-©Bettywandeltenfietst.jpgGraftschafter-fiets-tour-Ootmarsum-kerkplein-kunst-beeld-bomen-kerk-©Bettywandeltenfietst.jpg
Graftschafter-fiets-tour-watermolen-springendal-©Bettywandeltenfietst.jpgGraftschafter-fiets-tour-watermolen-springendal-©Bettywandeltenfietst.jpg

Meer info over: Springendal en Ootmarsum

Het Springendal in de gemeente Dinkelland en Tubbergen is een erosiedal in de stuwwal van Ootmarsum (uit het Saalien). Het ligt ten noorden van Ootmarsum en ten oosten van Vasse en beslaat ongeveer 355 hectare. Het gebied staat bekend om zijn bronnen, beken, heuvels en grafheuvels. Aan de grens met Duitsland ligt een open stuk heide, de "Paardenslenkte".


In het natuurgebied ontspringt bronwater op drie plaatsen. Deze plaatsen zijn te herkennen aan de bosmeertjes die in het Springendal te vinden zijn. Eén meer is via de reguliere bospaden goed te vinden. De twee andere meertjes zijn minder bekend. De bronnen voeden drie beken: de Hazelbekke, de Springendalsebeek en de Mosbeek.

Het gebied was eigendom van de Enschedese textielfabrikant Jannink en is nu in handen van Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel die het als natuurgebied beheren.
(Bron: Wikipedia)

Meer zoals dit

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.