© (c) C.Matzke

Dierentuin Münster – Uitje naar de Allwetterzoo Münster

Vaak kijk je voor een dagje uit wat er zoal te doen is in eigen land. Dat zijn een heleboel leuke dingen! Maar voor ons in Twente is het buitenland eigenlijk ook heel dichtbij. Binnen tien minuten rijden wij al in Duitsland. Tijd dus om eens te onderzoeken wat er bij onze oosterburen allemaal te doen is. Een heleboel blijkt wel! En vaak ook nog met een korte reistijd. Zo vind je op een klein uurtje rijden de Alwetterzoo in Münster. Wij mochten op expeditie langs al haar inwoners en zo werd op een dinsdag in de meivakantie de rugzak ingepakt met broodjes en ander lekkers en vertrokken wij vroeg in de ochtend richting Münster.

Dierentuin Münster – Lekker voor de deur parkeren

De dierentuin Münster is al vanaf 09:00 uur geopend. Wij wilden geen tijd verspillen, dus vertrokken mooi op tijd richting Duitsland. Daarbij was een prachtige, zomerse dag voorspeld en we wilden voor de warmte op plek van bestemming zijn. Zo reden we nog voor 10:00 uur de parkeerplaats op van de Allwetterzoo in Münster. Tot onze verbazing een haast verlaten parkeerplaats. Pal voor de ingang van de dierentuin, dat dan weer wel. Waar we even niet bij hadden nagedacht, is dat de schoolvakanties in Duitsland natuurlijk niet tegelijk lopen met onze schoolvakanties. Maar nu konden we wel mooi direct doorlopen naar de kassa en stonden al binnen een paar minuten midden in de dierentuin Münster.
Tiergehege Allwetterzoo MünsterDierenverblijf Allwetterzoo Münster

Prachtige omgeving met oog voor alle dieren

Bij binnenkomst was het heel even zoeken. Je komt binnen op een overdekt pleintje, waar toiletten (handig na zo’n reis), de souvenirshop en een expositieruimte zich bevinden. In de expositieruimte was het thema spinnen. Die hebben we met mijn fobie maar even overgeslagen. Ik kreeg al de bibbers bij het zien van de veel te grote foto’s van alle verschillende spinnen. Brr… Snel de dierentuin in. Vanuit het plein oogt alles in eerste instantie wat klein, maar zodra je de eerste hoek om bent verandert dit. Je kunt alle kanten uit. Uiteraard is er een verhard wandelpad dat je overal langs leidt, maar leuker is het om de dierentuin te ontdekken via alle smalle paadjes en slingerweggetjes door het groen. Soms waan je je in een oerwoud (rondom de apen verblijven) en dan weer sta je op de ‘Serengeti-lodge’ , waar je de zebra’s en antilopen wel van heel dichtbij kunt zien!
Zo heeft elk dier heeft een prachtig verblijf, waarbij het publiek een heel mooi zicht heeft op de dieren in hun verblijven. Elk verblijf is geweldig ingericht en in stijl aangepast op de afkomst van haar inwoners. Doordat er op veel plekken gewerkt is gepantserd glas in de omheining kun je dieren ook echt van heel dichtbij bekijken. De ringstaartmaki’s (ja, Madagaskar!) en zijdeaapjes zijn zelfs van super dichtbij te zien, want zij wonen in een zogeheten ‘walk-through’-verblijf, waar je als bezoeker dus gewoon doorloopt. Een beetje de Apenheul in het mini.
Mutter mit Kindern im Allwetterzoo MünsterMoeder met kinderen in Dierentuin Allwetterzoo Münster

Een feestje voor de groot en klein

De Allwetterzoo is een feest voor groot en klein. Het park is overzichtelijk opgezet, heel schoon en zit vol met de prachtigste plekjes. Er is geen duidelijke routing, maar je kunt heerlijk zelf op expeditie langs alle verblijven. De naam Allwetterzoo heeft de dierentuin te danken aan een overdekt wandelpad van maar liefst 1 kilometer lang. Dit pad verbindt de binnen verblijven van haar dieren met elkaar en zo wordt een bezoekje zelfs tijdens regenachtig weer de moeite waard!
Ook bij mooi weer hoeft niemand zich te vervelen, want je vindt op je expeditie maar liefst 7 grote speelplaatsen en een kinderboerderij. Ook mag je op gezette tijden zelf de dieren voeren! Hoe stoer is het om een olifant, een pinguïn of een papegaai te voeren? Bij Allwetterzoo kan dat allemaal. Deze interactie met de dieren alleen al maakt een bezoekje meer dan de moeite waard.
Pinguine und Besucher im Allwetterzoo MünsterPinguïns en bezoekers in Dierentuin Allwetterzoo Münster
Junge für Aquarium im Allwetterzoo MünsterJongen voor aquarium in Dierentuin Allwetterzoo Münster

Dierentuin Münster komt ook op voor bedreigde diersoorten

De Allwetterzoo neemt ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo neemt ze sinds een aantal jaren deel aan internationale natuurbeschermingsprojecten die de bescherming en het behoud van bedreigde dier- en plantensoorten in hun natuurlijke milieu tot doel hebben. Een paar voorbeelden zijn de natuurbescherming in Vietnam en het beschermen van de schildpadden in Zuid-Oost Azië. Wat ons betreft een echte aanrader voor een dagje uit met kinderen in alle leeftijden.
Papageien im Allwetterzoo MünsterPapegaaien in Dierentuin Allwetterzoo Münster

Nog veel meer geheimen over de grens

De Allwetterzoo Münster is prima te bereiken vanaf Twente. En zo heeft het gebied vlak achter de grens veel meer te bieden aan dagjes uit en belevenissen voor het hele gezin. Voor meer informatie kun je eens kijken op www.geheimoverdegrens.nl. Hier vind je heel veel informatie over activiteiten, evenementen, uitstapjes en overnachtingsmogelijkheden. Het gaat om de Duitse vakantieregio’s Münsterland, Grafschaft Bentheim, Osnabrücker Land en Emsland, die grenzen aan Overijssel en Gelderland. Qua reisafstand heel goed te doen en de prijs-kwaliteitverhouding is er in de meeste gevallen meer dan prima! Wat dat betreft valt er nog heel veel te ontdekken….ik moet alleen nog even werken aan mijn gebrekkige Duits….

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.