100 Schlösser Route

  • 100 Schlösser Route
  • Burg Anholt

Kastelen en paleizen in het hart van Europa

De 100 Schlösser Route is de koningin onder de Duitse fietsroutes. De totale lengte van de routes is 960 km – maar ingeleed in vier “rondjes” door het Münsterland tussen de 210 en 310 km.

De Honderd Kastelen Route. Is dat niet wat overdreven, die naam? Helemaal niet, want we hebben het over de ‘Koningin van de Duitse fietsroutes’. Zo’n 960 vorstelijke kilometers door het overwegend vlakke Münsterland. Velden, weiden, hagen en boomwallen zo ver als je kunt kijken. En – beloofd is beloofd – elke etappe wel een paar parels van kastelen.

Vanwege de rijke geschiedenis van Westfalen (Karel de Grote, bisdom Münster, hertogdom Saksen, Pruisen, de Tachtigjarige Oorlog en de Vrede van Münster) mag je ‘Schlösser’ op de route ook opvatten als: stoere burchten met slotgracht, barokke pronkpaleizen in het water, versterkte herenhuizen, grafelijke residenties en nog veel meer indrukwekkende bouwsels.

Geniet van levendige steden als Münster, Ahaus, Bocholt, Rheine en Warendorf en laat u verrassen door de historische centra van Steinfurt, Nottuln en Tecklenburg. Aan de hand van de uitstekende bewegwijzering kunt u probleemloos een op maat gesneden route samenstellen en op ieder moment aanpassen. In de diverse restaurants en cafés onderweg kunt u even helemaal op adem komen.

Impressies van de 100 Schlösser Route

Eén Radweg, vier deeltrajecten

Wie alles wil zien en beleven, rijgt ze allemaal aan elkaar: de Nordkurs (historische steden als Steinfurt en de beboste heuvels van het Tecklen­burger Land), de Südkurs (imposante bouw­kunst der superlatieven), de Ostkurs (de rivier de Lippe en ‘paardenhoofdstad’ Warendorf) en de Westkurs (met het romantische Schloss Raesfeld).

Alleen al de Nordkurs, dichtbij de Nederlandse grens, is een lange fietsvakantie waard. Prachtig verzorgde boerderijen met dito tuin en erf strij­den op dit deel van de kastelenroute om de aan­dacht met de kastelen zelf. Ineens fiets je in het weelderige dal van de Ems, dan weer langs schil­derachtige dorpskernen of een ommuurd kloos­tercomplex van zandsteen, zoals Kloster Bentla­ge bij Rheine (45 km van Oldenzaal).

Dus: voelt u zich toch eens kasteelheer of kasteelvrouw – op de 100 Schlösser Route!

Onze reisbloggers zijn hier al een keer geweest. Benieuwd naar wat zij tijdens hun fietsweekend op de 100 Schlösser Route hebben beleefd? Lees dan snel verder op onze blog Grensbelevenis.nl!

Münsterland op de kaart


Grotere kaart weergeven

De GPS-tracks voor de verschillende rondes zijn te downloaden op de website van Münsterland Toerisme

Adres

Münsterland e.V.

Airportallee 1

48268 Greven

Contact

Tel.: +49 (0) 2571 - 949392

touristik@muensterland.com

Bezoek de website

Onze tips voor de 100 Schlösser Route

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met ontdekken

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte!
Inschrijven en echte geheimen ontrafelen…