Giebel-Tour (Gevelroute)

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 63,60 km
  • 3 uren 59 minuten
  • 36 m
  • 21 m

Beste seizoen

Hoeves, heggen en een bovenkruier

Natuurlijk maken fietsers op deze Giebelroute kennis met complete boerderijen - en niet slechts hun spits toelopende voorgevel. Maar wie eenmaal op deze route onderweg is, begrijpt al heel snel waar deze route haar naam aan te danken heeft. Want de meeste boeren in het Artland beschermen huis en tuin met hoge heggen tegen storm en nieuwsgierige blikken. Uit de verte zijn daarom eerst alleen maar de prachtige vakwerkgevels te zien.
 
Informatieborden bij sommige boerderijen langs de route vertellen het verhaal van de respectievelijke boerderij - en laten je op deze manier de ontwikkeling van de bijzondere boerderijcultuur van het Artland beleven. De meeste boerderijen zijn agrarische bedrijven en daarom helaas niet te bezichtigen. Sommige boerderijen bieden bezoekers echter zeer bijzondere belevenissen aan. Bijvoorbeeld de boerderij Fuchs-Bodde-Gottwald, gelegen net voor de plaats Badbergen (als je met de wijzers van de klok mee fietst). Als je je vooraf hebt aangemeld, kun je hier tussen eind april en eind oktober de Bioland imkerij Honigsüß (Honingzoet) met haar bijpassende bloemrijke tuin bezichtigen.
Kort na Badbergen kom je eerst langs de Artländer Eselhof, een ezelboerderij. Ook hier is aanmelding vooraf vereist om ritten met de trekker of koets te kunnen maken, op ezels te mogen rijden en de dieren van de kinderboerderij te mogen aaien. Vervolgens bereiken fietsers de boerderij Elting-Bußmeyer, die over een café beschikt waar je halverwege de route heerlijk even een rustpauze kunt inlassen. In het Nortruper stadsdeel Farwick heeft zich de boerderij Renze ontwikkeld tot de enige echte Artland brouwerij. Groepen, die zich vooraf hebben aangemeld, krijgen meer informatie over de 550-jarige geschiedenis van deze boerderij en kunnen een bezoek brengen aan de brouwerij.
Als afwisseling tussendoor vind je tussen Klein Mimmelage en Groß Mimmelage, vlak voor Quakenbrück, geen boerderij, maar Everdings molen, een pittoreske galerij-bovenkruier, samen met een historische houtzagerij en een rozentuin.
 
Wie op tijd in Quakenbrück aan de route is begonnen, heeft nog tijd voor een leuke stadswandeling in de historische binnenstad die meer dan 100 vakwerkhuizen telt. Een mooie afsluiting van deze Giebelroute zou een bezoek aan het stadsmuseum kunnen zijn. Het museum ligt direct aan het marktplein en is gevestigd in een bijna 200 jaar oud puntgevelhuis met twee verdiepingen.

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.