© Imke Pieper

Museum am Schölerberg, Natuur en Milieu - Planetarium

In een oogopslag

Het Museum am Schölerberg - bemiddelaar tussen mens en natuur

Het nieuwe Museum am Schölerberg, dat in april 2023 opent, biedt een unieke combinatie van natuurhistorisch museum, milieueducatiecentrum en planetarium. In een levensecht koolstofbos met objecten, waarvan sommige uniek zijn in de wereld, worden uitgestorven dieren weer tot leven gebracht met behulp van moderne technologie zoals augmented reality.

De nieuwe permanente tentoonstelling recreëert het leven in de regio Osnabrück zoals het ongeveer 308 miljoen jaar geleden was. Het toont ook de ontwikkeling van het leven vanaf het ontstaan van onze planeet tot stedelijke modellen van de toekomst en biedt een spannende mix van unieke tentoonstellingen, moderne technologie en interactieve stations in vijf themagebieden: Astronomie, Water, Bos, Open Land en Stedelijk Leven. Je kunt de uitvoerig nagebouwde habitats in het echt verkennen met je ogen, oren en handen of virtueel met een VR-bril. De Sigillaria, de wortel van een zeehondenboom, is een van de grootste plantenfossielen ter wereld. Het werd in 1886 op de Piesberg gevonden, is ongeveer 307 miljoen jaar oud en een van de grootste schatten van het museum. De museumtuin is ideaal om de natuur te observeren, te picknicken of gewoon lekker te luieren.

Het Museum am Schölerberg zal vanaf februari 2024 ook zijn rondleidingen op zondag door de nieuwe permanente tentoonstelling in gebarentaal aanbieden. In de toekomst kunnen ook slechthorenden deelnemen aan de rondleidingen en meer te weten komen over de inhoud van de tentoonstelling.
 
Het planetarium kan onafhankelijk van het museum worden bezocht. Het is uitgerust met moderne 360° full-dome technologie en een projectiescherm van 100 vierkante meter. Het planetarium biedt een gevarieerd programma, variërend van klassieke sterrenshows tot kleurrijke kinder- en muziekshows en informatieve lezingen van deskundigen.

Het Museum am Schölerberg ontving in 2024 de "National Award - Education for Sustainable Development" van het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek en de Duitse UNESCO-commissie. Het maakte indruk op de jury met zijn voorbeeldige inzet voor educatie voor duurzame ontwikkeling met de nieuwe permanente tentoonstelling, vele educatieve programma's voor scholen, kinderen en volwassenen, het duurzame beheer van het gebouw, lezingenreeksen en andere aanbiedingen.

Op de kaart

Museum am Schölerberg, Natur und Umwelt · Planetarium · Umweltbildungszentrum
Klaus-Strick-Weg 10
49082 Osnabrück - Schölerberg
Deutschland

Tel.: +49 541 / 323 - 7000
E-mail:

Contactpersoon

Frau Lisa Heyn
Klaus-Strick-Weg 10
49082 Osnabrück

Tel.: +49 541 / 323 - 7000
E-mail:

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.