Kasteel Itlingen

In een oogopslag

Kasteel ItlingenKasteel of vesting? Het historische kasteel Itlingen in Ascheberg is een mengeling van beide.

Kasteel of paleis? Dit is waarschijnlijk de vraag die de meeste mensen zich stellen als ze naar het oude landhuis kijken. Het historische gebouw is een indrukwekkende mengeling van beide, maar is vandaag het best bekend als kasteel Itlingen. Het gebouw werd voor het eerst vermeld in documenten uit de 13e eeuw, maar pas in de 18e eeuw voltooide de beroemde barokke bouwmeester Johann Conrad Schlaun het complex door de rechtervleugel uit te breiden met een bijbehorende toren.

Het bijzondere van de omgeving rond kasteel Itlingen: Zijn beroemde en imposante buren. Niet ver daarvandaan liggen kasteel Nordkirchen, kasteel Vischering en kasteel Westerwinkel. Een droom voor alle fans van kastelen en paleizen.

Informatie over de geschiedenis

Een adellijke zetel met een onduidelijke architecturale benaming? In het geval van kasteel Itlingen in het district Ascheberg van Herbern is het niet helemaal duidelijk of men van een kasteel of van een paleis moet spreken. De voormalige zetel van de Heren van Herbern kan waarschijnlijk worden omschreven als een idyllische mengeling van beide soorten gebouwen - ook al heeft vandaag de benaming kasteel de overhand gekregen.

De eerste gedocumenteerde vermelding van het landgoed dateert uit de 14e eeuw. Na lange tijd in het bezit te zijn geweest van de Heren van Herbern, kwam het in 1540 door huwelijk in het bezit van de Westfaalse adellijke familie von Nagel, die het kasteel tot op de dag van vandaag heeft onderhouden en verzorgd. Ferdinand von Nagel liet het huidige kasteel bouwen. De middenvleugel en de linkervleugel met de ronde hoektoren behoren tot de oudste delen van het gebouw. Pas in de 18e eeuw voltooide de beroemde barokke bouwmeester Johann Conrad Schlaun het complex door er de rechtervleugel met de bijbehorende toren aan toe te voegen.

Reeds in de jaren 1960 werd het kasteelcomplex als stoeterij gebruikt en geleidelijk aan ontstond hier een van de belangrijkste volbloedstoeterijen van Duitsland. Dit is met name te danken aan de internationaal bekende springruiter Hermann Freiherr von Nagel, naar wie de rij- en menclub in Herbern tot op de dag van vandaag is vernoemd. Er is dus geen vrije toegang tot het hele terrein - maar u kunt nog steeds een prachtig uitzicht krijgen op het vermeende kasteel van Doornroosje. Het terrein wordt privé bewoond en kan alleen worden bezocht bij speciale gelegenheden, zoals de Kastelen- en Paleisdag, en tijdens concerten.

Informatie over de rondleiding
  • Kasteel Itlingen is privé-bezit. Het is niet mogelijk om het interieur te bezoeken.
  • Een bezoek aan de buitenkant van het kasteel is alleen mogelijk vanaf de kant van de weg.

Op de kaart

Kasteel Itlingen
Forsthövel-Merschstraße 125
59387 Ascheberg
Deutschland

Tel.: +49 (0)2593 6091300
E-mail:
Website: ascheberg-touristinfo.de/angebote/schloss-itlingen/?portfolioCats=42

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.