Cultuurgoed Haus Nottbeck

Het voormalige landhuis Haus Nottbeck ligt in het parklandschap Münsterland aan de rand van het stadsdeel Oelde in Stromberg. De geschiedenis van het historische landgoed gaat terug tot de 14e eeuw.

Tegenwoordig is in het cultuurlandgoed Haus Nottbeck het Museum van de Westfaalse literatuur gevestigd en vinden er regelmatig culturele evenementen plaats. Het kulturgut Haus Nottbeck is niet alleen een geweldige bestemming voor liefhebbers van Westfaalse architectuur, ook gezinnen komen hier aan hun trekken. Op mooie dagen is de aangrenzende fruitweide een geliefde plek voor een uitgebreide picknick in een prachtige omgeving.

Informatie over de rondleiding
  • Rondleidingen van buitenaf zijn op elk moment mogelijk.
  • Rondleidingen in het gebouw zijn mogelijk tijdens de aangegeven openingsuren.
Informatie over de geschiedenis

De geschiedenis van deze oude waterburcht gaat terug tot de 14e eeuw: de "gud te Nuttbeke" wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van 23 april 1366. Sinds de 15e eeuw was het landgoed eigendom van de adellijke familie von Oer. Met hen beleefde Nottbeck een 300-jarige periode van welvaart. Rond 1800 onderging met name het landhuis belangrijke veranderingen: Er werd een indrukwekkend classicistisch herenhuis gebouwd, waarin tegenwoordig het Museum voor Westfaalse Letterkunde is ondergebracht.

Het landgoed kwam pas echt in de schijnwerpers te staan aan het begin van de 19e eeuw, toen Haus Nottbeck de officiële residentie werd van Clemens Wenzelaus von Oer, districtsbestuurder van het toenmalige district Beckum. Zijn zonen maakten nationaal naam als kunstenaars - Maximilian Josef von Oer als schrijver en Theobald von Oer als beeldend kunstenaar. Enkele bijzonder indrukwekkende werken van deze laatste zijn te bewonderen in het nabijgelegen Abdijmuseum van Liesborn.

De laatste eigenaar liet de oude ridderhofstede in 1987 na aan het district Warendorf. Nadat het gebruik lange tijd onduidelijk was, werd in 2001 het Museum voor Westfaalse Letterkunde geopend. In de daaropvolgende jaren werden de oude muren liefdevol gerestaureerd zonder al te veel afbreuk te doen aan het algemene effect van het complex.

Op de kaart

Cultuurgoed Haus Nottbeck
Landrat-Predeick-Allee 1
59302 Oelde
Deutschland

Tel.: +49 2529 9497900
Fax: +49 2529 9495706
E-mail:
Website: www.kulturgut-nottbeck.de

Contactpersoon

Dirk Bogdanski

Tel.: 02529/9497900
Fax: 02529/9495706
E-mail:

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.