© Marketing Osnabrück GmbH, Susanne Schoon

Gedenkteken oude synagoge

In een oogopslag

  • Osnabrück
  • Monument
In de "Alte-Synagoge-Straße" herdenkt het monument "Alte Synagoge" (Oude Synagoge) het gebedshuis dat in de pogromnacht van 9 op 10 november 1938 door de nationaal-socialisten werd verwoest. Een gebroken davidster symboliseert het vernietigde Joodse leven. Vier panelen tonen de stadia van uitsluiting en ontrechting, vervolging, deportatie en moord op de Osnabrücker joden. 162 hekpalen herdenken 162 vermoorde mensen.

Bouw van de synagoge

Nadat de joodse gemeenschap van Osnabrück sinds 1872 het huis aan het Barfüßerkloster 6/7 als synagoge en schoolgebouw had gebruikt, werd op 12 september 1905 de eerste steen gelegd voor een nieuw gebouw aan de Rolandstraße 3-5 (de huidige "Alte-Synagoge-Straße"). Het gebouw met meerdere verdiepingen en een indrukwekkende koepel werd gebouwd door de Keulse architect Sigmund Münchhausen in neogotische stijl en bood plaats aan de ongeveer 450 leden van de congregatie. De plechtige opening vond plaats op 13 september 1906. Het aangrenzende bijgebouw diende als gemeenschapscentrum en bood onderdak aan een eenklassige school. Een inzicht in de oude synagoge biedt het schilderij "De twee joden" van de Osnabrücker schilder Felix Nussbaum uit 1926, dat in het Felix Nussbaum Huis te zien is en de kunstenaar naast de voorzanger van de joodse gemeente toont tegen de achtergrond van het interieur van de synagoge. Het dubbelportret wordt beschouwd als een verklaring van Nussbaums geloof in het joodse geloof.

Vernietiging van de synagoge en achtergrond

In de Reichspogromnacht van 1938 werd de synagoge van Osnabrück ontwijd, geplunderd en vervolgens in brand gestoken door SA-troepen. Op de dag van de brandstichting gaf burgemeester Erich Gaertner opdracht het slechts beschadigde massieve gebouw om "bouwpolitieke redenen" af te breken. Deze sloop was al achter de schermen geregeld. De Gestapo, die gevestigd was in de westelijke vleugel van Schloss Osnabrück, wilde uitbreiden, terwijl Erich Gaertner het beoogde gebied wilde inrichten als kasteelpark. Om dit mogelijk te maken bood hij de Gestapo het terrein van de synagoge aan, waarmee alle partijen instemden. De economische benarde situatie van de Joodse gemeenschap werd uitgebuit. Door discriminatie en vlucht nam de omvang van de gemeenschap vanaf 1936 drastisch af. 90 van hen werden op de dag van de pogromnacht opgesloten in de Gestapo-kelder van kasteel Osnabrück en enkele dagen later gedeporteerd naar concentratiekamp Buchenwald. Nadat de synagoge was afgebroken, werd deze wegens de financiële lasten geveild. De Stadtsparkasse (Stadsspaarbank) kocht het nu leegstaande terrein met bijgebouwen voor veel minder dan de waarde, en droeg het kort daarna over aan de stad in ruil voor een onkostenvergoeding. De stad ruilde het terrein vervolgens tegen het terrein bij het kasteel. De Gestapo bouwde echter geen nieuw gebouw.

Geschiedenis van de synagoge na de Tweede Wereldoorlog en verdere ontwikkeling

Na 1945 kreeg de Joodse gemeenschap het gebied van de oude synagoge voorlopig terug "tot de definitieve eigendomsoverdracht". Het bijgebouw werd gebruikt als gebeds- en woongebouw. In 1949 verzocht de gemeente om officiële herbestemming, maar in 1954 kocht de overheid het gebied van de Joodse Trustmaatschappij en voegde vervolgens een bijgebouw toe aan het overheidsgebouw.
In de periode 1967-1969 werd vervolgens in de Weststadt in de straat "In der Barlage" een nieuwe synagoge met buurthuis en flats gebouwd. Vanwege het groeiende aantal leden van de gemeente, mede door een toestroom van mensen uit de voormalige Sovjet-Unie, werd besloten het buurthuis te verbouwen. Deze verbouwing begon in oktober 2008 en eindigde met de ceremoniële opening op 03 februari 2010.

Op de kaart

Gedenkteken oude synagoge
Alte Synagogen Straße
49074 Osnabrück
Deutschland

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.