© Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Jutta Lindenmeyer

TERRA.track Alkenkuhle

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 9,41 km
  • 2 uren 25 minuten
  • 110 m
  • 70 m

Beste seizoen

Steth Drop of Gods toorn

Het grote gat met de spannende geschiedenis, waarnaar deze rondwandeling is vernoemd, ligt in de bossen tussen Ankum en Alfhausen. Daarom laten wandelaars die beginnen op de parkeerplaats van de Ankum Golf Club de 18 kleine holes van de goed onderhouden sportaccommodatie links liggen en ontdekken in plaats daarvan in de schaduw van de bomen een oeroud, mystiek cultuurlandschap. Want naast het indrukwekkende Grumfeld West megalithische graftombe, zijn er nog vijf andere megalithische vindplaatsen langs het bijna tien kilometer lange pad die ongeveer 5000 jaar geleden werden gebouwd - en dus worden beschouwd als de oudste bewaard gebleven bouwwerken in Noordwest-Europa. Bovendien kunnen verdere bewijzen uit latere tijdperken van de menselijke geschiedenis worden ontdekt: Tumuli, die tot in de ijzertijd veel voorkwamen, en een van de zeldzamere stenen kistgraven uit de bronstijd.

Of je nu de wetenschap of de legenden gelooft: Geen mens vond zijn laatste rustplaats in de Alkenkuhle. Het is zeer waarschijnlijk dat het kraterachtige gat, dat vele meters diep is, is ontstaan door de kracht van het water, dat de rots ondergronds heeft uitgehold tot hij instortte. De legende daarentegen beweert dat deze zeer plotseling ontstond toen Gods toorn de kroegbaas Alke op deze plek trof. Zijn "Alkenkrug" lag halverwege Alfhausen en de kerk in Merzen en daarom rustten de gelovigen elke zondag bij hem - maar naar zijn mening te kort. Dus, om zijn verkoop te verhogen, bevestigde hij: "Mijn huis zal in de grond zakken als je niet genoeg tijd hebt voor nog een glas." Dat was een leugen. Zijn gasten misten de mis, God was boos, geloofde Alke op zijn woord, en zo werd de Alkenkuhle geboren. Volgens de legende vond Alke's ziel geen rust en spookt hij rond op de plaats waar zijn herberg ooit stond. Maar zolang je zijn naam niet drie keer roept, kan er eigenlijk niets gebeuren.

Dit ga je zien

Artland Golfclub e.V.

Ankum

© CC-BY-SA | foerdergesellschaft-giersfeld

Weer

Wat wil je nu doen?

Meer routes

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.