Europaradweg R1

In een oogopslag

  • 982,96 km
  • 2 Dagen 17 uren 43 minuten
  • 371 m
  • 3 m

Fietsen dwars door Europa? Dat kun je op de fietsroute Europaradweg R1.

De Europaradweg R1 is al jaren een zeer populaire fietsroute en is maar liefst 4500 km cq. 5100 km lang. Hij leidt dwars door Europa van Groot-Brittannië door Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en verder naar Rusland cq. Finland. Het Duitse deel is ook de eerste langeafstandsfietsroute van Duitsland. De R1 doorkruist het prachtige parklandschap van het Münsterland op weg van Arnhem naar Berlijn. Als je wilt kun je je fietsvakantie dus al in Nederland laten beginnen en bij Vreden de Duitse grens oversteken.

De route verloopt van Vreden, Stadtlohn, Gescher, Coesfeld, Darfeld, Havixbeck naar Münster en van daaruit via Telgte, Warendorf, Harsewinkel, Gütersloh, Verl, Schloss Holte-Stuckenbrock, Hövelhof, Augustdorf naar Detmold en verder richting Oosten.

Al fietsend door Noordrijn-Westfalen heeft deze route je heel veel moois te bieden. Van prachtig natuurschoon in het natuurreservaat Zwillbrocker Venn met zijn roze flamingo’s, het recreatiegebied Feldmark in Sassenberg, het liefelijke parklandschap van het Münsterland, het Teutoburger Woud, agrarische landschappen en schitterend aangelegde openbare tuinen tot leuke sportieve uitdagingen zoals de kleine colletjes van het Teutoburger Wald en natuurlijk cultuur, heel veel cultuur. Van het reusachtige Hermannsdenkmal voor Hermann (Arminius) die 2.000 jaar geleden de Varusslag won, bij Detmold, schitterende kastelen met indrukwekkende oprijlanen tot tal van historische kloosters. En niet te vergeten de prachtige universiteits- en vredesstad Münster met zijn historische marktplein en stadhuis, de Lambertikerk met haar karakteristieke wederdoperskooien, de prachtige Aasee, de schitterende autovrije fietsboulevard, tal van musea, cafés, winkels, trendy hangouts en prachtige parken. Of de paardenstad Warendorf met zijn historische binnenstad, het West-Pruisisch Staatsmuseum, de wereldwijd bekende stoeterij, het Landgestüt NRW, en de jaarlijkse hengstparades. In Sassenberg vind je het heel bijzondere dubbel-kasteelcomplex Harkotten en in Havixbeck verdient het aanbeveling om de waterburcht te bezichtigen en aansluitend in de keldergewelven of op het heerlijke kasteelterras lekker uit te rusten bij “Kaffee und Kuchen” of van een overheerlijke warme maaltijd te genieten

Er is te langs de route te veel te beleven en te zien om hier beknopt te kunnen beschrijven, maar alle bezienswaardigheden, overnachtingsplekken en restaurants zijn te vinden in het boekje Europaradweg R1 NRW.

Routeboekje

Er is een routeboekje in het Nederlands beschikbaar over de Europa-Radweg R1. Je kunt het makkelijk bekijken en downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.

Weer

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.