© Grafschaft Bentheim Tourismus

In de voetsporen van de podagristen (80 km)

In een oogopslag

  • gemakkelijk
  • 80,13 km
  • 19 uren 20 minuten
  • 86 m
  • 9 m

Beste seizoen

In de voetsporen van de podagristen (80 km)

Welkom op de langeafstandswandelroute van de 'Grafschafter Spurensuche' – het 80 km lange Podagristenpad! Waarom deze wandelroute zo heet? Lees het hier!
Op een regenachtige dag middenin de zomer van 1843 gingen drie mannen uit Coevorden op pad voor een driedaagse reis dwars door het Grafschaft Bentheim. Nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang waren voor die tijd ongebruikelijke redenen om maar liefst drie staatsgrenzen (de koninkrijken Nederland, Hannover en Pruisen) over te steken. Nog in hetzelfde jaar publiceren ze een onderhoudend reisverslag, dat ook tegenwoordig nog een plaatsje heeft in de cultuurhistorie van Grafschaft Bentheim.
Met een oplettende blik en een ironische knipoog becommentarieerden de drie wandelaars de bezienswaardigheden langs de weg, de toestand van de wegen en de kwaliteit van de herbergen. Ze beschreven dorpen en steden, mensen en landschappen en noteerden verschillen tussen Grafschaft Bentheim en Nederland. Ze maakten aantekeningen over het schutterswezen in Neuenhaus, de arbeidsomstandigheden van de steenhouwers, het gokken in Bad Bentheim en de aanblik van de kasteelkerker.
De drie mannen ontleenden hun naam 'Podagristen' aan het geneeskrachtige zwavelbad dat onder andere helpt tegen jicht (in het Grieks 'Podagra'). Volgens de legende genazen de drie Coevordenaren in het kuuroord in Bad Bentheim van hun zware jicht en wandelden ze terug naar huis. Maar de waarheid is een stuk minder avontuurlijk: de terugweg legden ze voor een groot deel af met het paard en wagen van een wagenmenner uit Neuenhaus.

Weer

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.