Eerlijk eten is heerlijk

Direct over de grens smaakt alles meteen veel lekkerder. Je proeft het: voor Duitse koks en thuisbakkers is koken een erezaak – saai eten doe je maar ergens anders!

  • Het zwarte brood van ⇗Enkings Mühle. Wij zouden zeggen: donker sneetje roggebrood; hier heet het Delikatess-Pumpernickel. Specialiteit van de grensregio. Oud en eerbiedwaardig familierecept met alleen maar natuurlijke ingrediënten, dus zonder rare toevoegingen.
  • Speciaalbieren uit Westfalen. Ver voordat het trendy was om ‘Craft Beer’ uit Brooklyn of Berlijn te drinken, had Münster al 100 ‘independent’ bierbrouwerijen. Proef ⇗Pinkus Müller maar eens, ‘Altbier’ sinds 1816.
  • De huttentocht Südlohn-Oeding: proeverij op de fiets, langs 12 blokhutten waar plaatselijke chefkoks zich uitleven op een thema. De eerste zondag in juni. Kan het hele jaar: delicate, handgemaakte bonbons proberen, gemaakt door de meesterchocolatiers van de Schokoladenmanufaktur in Bistro-Café Turmhaus.
  • Leuk overnachtingsadres: Göckes Haus & Garten, Wettringen. Geweldige bomentuin vol verstopte zitjes en BBQ, warm familiepension en een paar vakantiewoningen voor groepen. Fijne keuken met speciaal RadelMahl voor fietsers. Bedenkers van culinaire fietstochten met ieder vijf verwenpauzes, op originele adressen en picknickplaatsen.
  • Het dorpje Füchtorf bij Sassenberg – bijnaam: Spargeldorf – moet het helemaal hebben van de koningin van de groente: de asperge, vers van het land. Bijna helemaal dan, want je hebt er ook vertier van het nostalgisch-gezonde soort: jaarlijkse boerenmarkt, vakanties bij de boer, paardrijden in de omgeving.
  • ⇗Klute’s Brauerei & Brennerei – heel lang geleden begonnen als bierbrouwerij van een Karmelietenklooster: in 1352! Er zijn in het hele land maar vier oudere. Nu kun je tussen de ouderwetse koperen ketels genieten in het fijnproeversrestaurant. Overnachten kan ook, hartje Baumberge.
  • Ga je er heen omdat de ‘Kaffee & Kuchen’ zo lekker is, of toch vanwege de geweldige entourage? Vlak voor de stoere ridderburcht ⇗Burg Hohes Haus in Heek, gebouwd met dikke natuursteenbrokken, staat het ‘⇗Wachtmeisterhaus’. Trapgevel uit 1600, hoge ramen, kelders met antieke ronde gewelven. Lunchen, slapen en genieten.
  • Heel gewoon vinden ze dat hier: op het terrein van dierenpark Nordhorn zijn bij ‘Gasthaus De Mallejan’ zowat alle eerlijke streekproducten te krijgen die Grafschaft Bentheim culinair op de kaart hebben gezet. Lekkernijen van het befaamde Bunte Bentheimer Schwein, salami van schaap, de smakelijkste braadworstjes, wild, helder kruidenbitter Grafschafter Kräuterwacholder.
  • Al van keurmerk Cittaslow gehoord? Een soort slow cooking, maar dan voor steden. Het logo is een slak en dat staat voor: milieuvriendelijk, trots op lokaal ruim voorhanden waarden en producten, zuinig op je cultuur. Geen wonder dat ⇗Sole kuuroord Bad Essen slaagde, met glans.
  • ‘Slow food’ uit Twist. Bij ⇗Landgasthof Backers weten ze wat goed voor je is. Hier bepaalt de seizoenskalender wat er op je bord komt: frisse daslook (lente), zongerijpte tomaten en bessen (zomer), paddenstoelen en pompoen (herfst), regionaal wild in de winter. Bij ⇗Gasthof Robben zit je in een typisch Duitse ‘Stube’: zithoekjes, nissen, een drankje staand aan de royale, heerlijk ouderwetse bar.
  • Vroeger ‘armeluiseten’ uit het Emsland: de boekweitpannenkoek. Proberen bij het Moormuseum in Geeste (ook op de kaart: Bentheimer varken en schaap!) of bij het Papenbörger Hus, pronkstuk van ⇗openluchtmuseum Von-Velen-Anlage: alles over de eerste veenpioniers.
  • Stoken, branden, brouwen. De kleine ‘⇗Kornbrennerei Heydt’ in Haselünne is sterk in kruidenlikeur, vruchtenbrandewijn, alles met wodka of jenever. Net als plaatsgenoot ⇗Rosche, ook al zo’n sterk merk. Bier dan. Bij de ⇗Landhaus-Brauerei in Lünne (met geweldige keuken) maken ze het bekendste streekbier, donker Emsländer, maar ook sprankelende speciaalbieren voor elk seizoen.

Met een volle buik liever zo het bed in?

  • Nog zo’n aanrader met een geraffineerde keuken, mooie mix van eigentijdse creatieve kookkunst en traditioneel Münsterland. Spannende voorgerechten, heel goed in vegetarisch, maar ook bekend voor vlees van “Bunte Bentheimer Schwein” of “Freesisch Rind”. Restaurant ‘Eichenblatt’ van Wilminks Parkhotel Neuenkirchen. Puik adres ook voor een korte culinaire verwenvakantie, met heerlijke natuur vlak voor de deur. Vraag naar de voortreffelijke voordeelarrangementen – alles kan: 1 nacht, 2 nachten, 5 nachten of meer.
  • Verse, liefst met de beste producten uit de regio, daar draait het om in de keuken van topkok Paul Riehemann, onderscheiden met de landelijke eretitel ‘Küchenmeister’. Pure verwennerij. De kunst afkijken mag: volg een kookcursus van Posthotel Riehemann in Steinfurt. Aanrader: een nachtje logeren in één van de stijlvolle hotelkamers. Of – om het nog wat mooier te maken – de suite met ruime woonkamer en aparte slaapkamer!

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met ontdekken

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte!
Inschrijven en echte geheimen ontrafelen…

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Voor uitgebreide infomatie kunt u ook onze Privacyverklaring raadplegen.

Sluiten