© Bad Laer Touristik GmbH

Streekmuseum Bad Laer

In een oogopslag

Bezoek het streekmuseum in Bad Laer en ontdek spannende verhalen uit vervlogen tijden.

"Waar komt de naam van het Piepstein in Bad Laer vandaan?" Dit is slechts een van de vele spannende vragen waarop je in het streekmuseum in Bad Laer een antwoord zult krijgen. Stap je door de deur van dit kleine, gratis toegankelijke museum, dan ga je terug in de tijd en zul je interessante, grappige en ontroerende verhalen ontdekken.

Het gebouw aan de Kesselstraße 4, dat als pastorie in Art Nouveau-stijl werd gebouwd, is bij uitstek geschikt als streekmuseum. Het is namelijk zelf van Piepstein gebouwd. Dit gesteente is in de loop van duizenden jaren ontstaan toen de mineralen in het zoute water van Bad Laer werden afgezet op waterplanten en rietstengels, waar zij zich vastzetten en kalksinter vormden. De pijpachtige structuur zorgt ervoor dat het gesteente licht, maar zeer robuust is: een goed bouwmateriaal. In het streekmuseum kun je meer te weten komen over dit bijzondere gesteente.

Maar ook talrijke andere getuigenissen uit vervlogen tijden zijn hier te vinden. Van houten weefgetouwen tot klassieke voorwerpen uit het dagelijks leven: veel dingen die tegenwoordig bijna volledig uit ons leven zijn verdwenen, kun je hier bewonderen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ook de geschiedenis van de "Seidook" nagaan. Het bijzonder bestendige en robuuste linnen voor zeilschepen werd tot ver over de landsgrenzen verkocht. De naam en het handelsmerk van Cordes, de linnenhandelaar en erfkoopman uit Laer, zijn zelfs terug te vinden in de rekeningen van oude handelshuizen in Amsterdam, Bremen en Londen. In de linnenzaal van het museum komt de weg van het vlas tot het afgewerkte "Seidook" tot leven dankzij een origineel weefgetouw uit de 18e eeuw.

De liefdevol onderhouden cottagetuin met weelderige bloembedden, groenten en buxushagen nodigt je na al deze indrukken uit om nog even lekker te ontspannen en te genieten van het mooie weer.

Op de kaart

Streekmuseum Bad Laer
Kesselstraße 4
49196 Bad Laer
Deutschland

Tel.: +49 5424 / 7736
E-mail:
Website: www.bad-laer.de

Contactpersoon

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.