© Copyright 2016 by Gemeinde Wallenhorst, Thomas Remme

Ruïne Wittekindsburg

In een oogopslag

De Wittekindsburg dankt zijn naam aan de Saksische hoofdman Widukind.

Widukind is de geschiedenis ingegaan als tegenstander van Karel de Grote. De Saksen tartten de Frankische heerser meer dan 30 jaar (772-804). De schuilplaats bij Rulle in het Nettetal zou door Wildukind zijn gebruikt na een verpletterende nederlaag in 785. Als je tegenwoordig aan de bijna 30 minuten durende wandeling naar Wittekindsburg begint, wachten de ruïnes van de funderingsmuren van dit fort op je in het dichte bos boven het Nettetal. Archeologische opgravingen van de afgelopen jaren hebben bevestigd dat het kasteel in de 9e en 10e eeuw werd gebruikt, hoewel er natuurlijk geen permanente bewoning was. Zo zou het complex bijvoorbeeld voor de Saksen tijdens de oorlog als toevluchtsoord hebben kunnen gediend. Bovendien wordt aangenomen dat het gebied in het Nettetal tot de bezittingen van de Saksische Widukind behoorde, wat de naam van het kasteel zou verklaren.
Het complex had meerdere wallen en een versterkt hoofdkasteel dat door stenen muren en ronde torens tegen aanvallers werd beschermd.
 
Vanaf de watermolen daar kun je een bezoek aan de ruïne combineren met een lange wandeling door het prachtige Nettetal.

Op de kaart

Ruïne Wittekindsburg
Nettetal
49134 Wallenhorst - Rulle
Deutschland

Tel.: +49 5407 / 888 - 0
Fax: +49 5407 / 888 - 999
E-mail:

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.