© Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Anja Hehmann

Huis Willmann

In een oogopslag

In de Krahnstraße 7, in het hart van de oude stad, staat het representatieve Haus Willmann, een vakwerkgebouw uit de 16e eeuw. Het huis werd in 1586 gebouwd in renaissancestijl, hoewel de gevel gotische trekken vertoont. De gevel vertoont rijke versieringen in de vorm van bijvoorbeeld rozetten, halve en kwart bogen en drie brede banden onder de rijen ramen. Ze bestaan uit cirkelvormige vormen. In de dakspits troont een engel en daaronder is een gevecht tussen een griffioen en een leeuw afgebeeld. Een ander element bevindt zich in het midden van het snijwerk en stelt de val van Adam en Eva voor. Dit paradijselijke motief diende gewoonlijk als versiering op het bruidsbed, de bruidskist of de huisraad van de bruid. Het feit dat het in de gevel van het huis is gebruikt, wijst erop dat het huis werd gebouwd voor een pas getrouwd bruidspaar. Tussen de verdiepingen bevinden zich gevelinscripties.
Het Willmannhuis is altijd een handelshuis geweest. Vanuit de 5,40 meter hoge hal werden goederen met lieren door een groot luik naar de bovenverdiepingen getrokken. Vee, zoals meestal het geval was in boerderijen, kwam in dit handelshuis nooit voor. In 1875 werd het huis gekocht door de familie Willmann, die hier een delicatessenzaak en een winkel in koloniale waren en later ook een koffiebranderij exploiteerde. Tegenwoordig is op de begane grond de wijnwinkel "Wein Fohs" gevestigd.

De Krahnstraße

De Krahnstraße strekt zich uit van de Nikolaiort tot aan het stadhuis. De historische betekenis ervan blijkt ook uit de naam: de handelshuizen die hier vroeger gevestigd waren, maakten vaak gebruik van de mogelijkheid om hun goederen te laden met behulp van kranen die aan hun gevels waren bevestigd. Naast het Willmannhuis is bijvoorbeeld de Krahnstraße nr. 4 een belangrijk gebouw (Sophie's Café). Gebouwd tussen 1533 en 1555 en grotendeels gespaard gebleven in de Tweede Wereldoorlog, wordt het beschouwd als het oudste bewaard gebleven gebouw in de Krahnstraße. Veel andere gebouwen staan op de Osnabrücker monumentenlijst, bijvoorbeeld Haus Tenge (Krahnstraße nr. 1), dat in classicistische stijl is gebouwd.
De Krahnstraße - ook bekend als "het geheime centrum van Osnabrück - het hart van de oude stad" - biedt tegenwoordig een breed scala aan mogelijkheden voor fijnproevers en winkelliefhebbers. Cafés en restaurants, maar ook bloemen-, schrijfwaren-, kleding- en kunstwinkels verlevendigen de historische wijk.


.

Op de kaart

Huis Willmann
Krahnstraße 7
49074 Osnabrück
Deutschland

Website: www.osnabruecker-land.de

Wat wil je nu doen?

Meer attracties

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.