Baumberge ontdekken

 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
 • Baumberge_-_Fietspaden_3_©Muensterlande.V._Christoph_Steinweg
 • 19_unterwegs_DSC03348m_1620x1080 (c) Joachim Albrecht
 • bb19_backhaus_RDD_MFA_9241m_1620x1080 (c) Joachim Albrecht
 • bb_spätsom_MFA5721m_1620x1080 (c) Joachim Albrecht
 • bb_stadt13_MFA_1139a_1620x1080 (c) Joachim Albrecht
 • billerbeck14_DSC00145m_1620x1080
 • haus_stapel15_DSC09146m_1620x1080 (c) Joachim Albrecht
 • Baumberge_-_Fietspaden_-_1_©Baumberge_Touristik
 • Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik
© foto’s: Joachim Albrecht / Baumberge Touristik

Die Baumberge – “de boombergen“ – is een karakteristieke streek in het hart van het Duitse Münsterland. Hier liggen 5 gezellige plaatsen met een oorspronkelijk karakter: Billerbeck, Coesfeld, Havixbeck, Nottuln en Rosendahl. Baumberge vind je daar waar je het vlakke land achter je laat; hier kom je in de eerste heuvels over de grens!

Alleen voor het prachtig glooiende landschap kun je de – korte – rit hiernaartoe al maken. Fietsen en wandelen zijn in Baumberge bijzonder fijne activiteiten; volg interessante themaroutes of kijk gewoon waar je uitkomt. Misschien wel bij éen van de kleine brouwerijen in deze streek. Hier is het goed toeven met speciale biertjes en lekkere streekgerechten. Of neem een kijkje in het zandsteenmuseum – tenslotte is er eeuwenlang zandsteen afgegraven in Baumberge; het beroemde „Westfaalse marmer“.

Wandelen in Baumberge


Trek je bergschoenen maar aan want hier in Baumberge beginnen de heuvels! Geniet van sappige weides, glooiende velden en oude bossen. Voor een schitterend uitzicht – en prachtige wandelpaden – ga je naar de Longinusturm; deze toren staat ook bekend als de “Zugspitze van het Münsterland” dus verrekijker meenemen! Naast een idyllisch landschap vind je hier gezellige oude stadjes – fijn om uitgebreid te pauzeren -, kastelen, historische boerenhoeves en kerken. Deze streek is van oudsher toegewijd aan het katholieke geloof. Op de wandelroute Ludgerusweg volg je het spoor van de heilige Ludgerus uit Utrecht, die al in 793 het eerste klooster en de eerste school stichtte in deze streek. Vind je het leuk om meer te weten te komen over de historie, cultuur of flora en fauna van de streek? Dan is een wandelexcursie in Baumberge wellicht iets voor je. Een deskundige gids laat je gegarandeerd de mooiste en meest bijzondere plekken zien – ook een leuk uitje met vrienden of familie!

Fietsen in Baumberge

De heuvels van de Baumberge, de loop van de Berkel of het zachte parklandschap van het westelijke Münsterland – tijdens uw volgende fietstocht ontdekt u de vele facetten van de Baumberge. Diep in het hart van het Münsterland gelegen, ontdekt u de charmante parken van de steden Billerbeck en Coesfeld en de gemeenten Havixbeck, Nottuln en Rosendahl. De Baumberger zandsteen, die hier nog steeds wordt gedolven, is bijzonder karakteristiek voor de streek. Door zijn warme en aardse kleur creëert het een aangenaam gevoel van thuis zijn voor de waarnemer en tijdens de verwerking. Of het nu gebruikt wordt in de talrijke gewijde gedenkmonumenten bij kastelen en paleizen, in de gezellige binnensteden of in particuliere woningen.

Vooral het hoogste punt van de Baumberge – de Longinusturm – is een juweel van de streek en trekt veel bezoekers. Hij is overal aanwezig en laat je in de Baumberge terechtkomen. Met zijn aantrekkelijke ligging ten westen van Münster en dicht bij de Nederlandse grens is de Baumberge een ideaal vertrekpunt voor uitgebreide fietsroutes. Bezoek de historische stadscentra met hun liefdevol aangelegde voortuinen en een dromerige sfeer. De Baumbergers nodigen u uit voor een praatje en een praatje en verheugen zich op uw bezoek!

Onze fietsroutetips:

Sansteinroute
De zandsteenroute loopt over een 173 km lang circuit door alle vijf gemeenten van de Baumberge. Het biedt de ideale gelegenheid om tijdens een meerdaagse rondreis de gebouwen en bezienswaardigheden van de steden Coesfeld en Billerbeck en de gemeenten Nottuln, Havixbeck en Rosendahl te verkennen. De goed bewegwijzerde route voert door het heuvelachtige parklandschap langs oude huisjes en schilderachtige boerderijen. Uw tocht voert u door het afwisselende landschap van de Baumberge, via betoverende bossen en langs weelderige velden en weiden. Het “Baumberger marmer”, oftwel het Baumberger zandsteen, is hier een bijzonder aandachtspunt. Onderweg zijn er talrijke mogelijkheden om uit te rusten. Begin uw reis bijvoorbeeld bij het zandsteenmuseum in Havixbeck, langs kasteel Hülshoff en in de richting van Nottuln. Of start bij het treinstation in Billerbeck en fiets van daaruit richting Rosendahl. Het circuit maakt het plannen van de route heel gemakkelijk en het maakt niet uit waar u begint op de zandsteenroute: Het is altijd de moeite waard om te zien! Lees meer »

100 Schlösser-Route
Een fietsroute, vier trajecten en 100 kastelen zijn te ontdekken tijdens een fietstocht op de 100 Kastelenroute. Geweldige architectuur, romantische landhuizen en mysterieuze kastelen wachten op u op de “koningin der fietsroutes”. Deels buiten de gebaande paden voert de 100 Kastelenroute door het groene parklandschap van het Münsterland. Weiden en grasland bepalen het beeld van het landschap van het Münsterland. Op deze route passeert u de echte sterren van Münsterland: statige kastelen en paleizen die getuigen van een legendarisch verleden. De 100 kastelenroute combineert architectuur en natuurbeleving, laat u verwonderen en genieten van het omringende landschap. Lees meer »

Berkelroute
De Berkelroute is een van de vier trajecten van de fietsroute “Rivierenlandschap Achterhoek en Westmünsterland”, die Duitsland en Nederland met elkaar verbindt via een goed uitgebouwd fietspadennet en de rivieren Aa, Berkel, Ijssel en Slinge. De route bestaat uit vier delen. De Berkelroute betekent: water, natuur en cultuur in harmonie. En veel geschiedenis. Het loopt door een ongerept landschap en neemt u mee terug in de tijd. De Berkel ontspringt in Billerbeck, aan de voet van de Baumberge. Zij stroomt door Coesfeld, Gescher, Stadtlohn en Vreden alvorens Nederland te bereiken. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt zij bij Zutphen uit in de IJssel. Het natuurreservaat Zwillbrocker Venn met zijn flamingokolonie is zeker een stop waard. Heeft u zin in cultuurhistorie tijdens uw vakantie in de Baumberge? Ga dan naar het klokkenstadje Gescher, de pottenbakkersstad Stadtlohn of het Hamaland Museum in Vreden. De Berkel heeft zelfs zijn naam aan een gemeente geleend: Berkelland. Hier nodigen de dorpskerken, watermolens en andere historische gebouwen u uit om ze te bezoeken. En het museumlandschap biedt ook echte bijzonderheden, zoals het brandweer- of kristalmuseum in Borculo. Zoals u merkt, is een vakantie in Münsterland vol afwisseling.

Nog een hoogtepunt onderweg: het 17e-eeuwse stadhuis in Lochem.

En een openluchtmuseum op zich: de eindbestemming van de tocht is Zutphen met de overblijfselen van de 14e-eeuwse Berkelpoort. Lees meer »

RadBahn Münsterland
Beleef tijdens uw vakantie in de Baumberge meer dan 40 kilometer spoorweggeschiedenis en -verhalen, het onmiskenbare parklandschap van Münsterland en een uitstekende infrastructuur. Waar nog maar enkele jaren geleden dagelijks tientallen treinen reden, rijden vandaag de dag honderden fietsen. De voormalige spoorlijn tussen Coesfeld en Rheine is omgebouwd en uitgebreid tot een eersteklas fietspad dat plaatselijke en buitenlandse fietsers “aantrekt”, regio’s met elkaar verbindt en zo een echte belevenis is. Tijdens uw fietstocht langs de route ontdekt u hectometerpalen, seinpalen, oude stations en andere sporen van het vroegere gebruik van de spoorwegen. De spoorweggeschiedenis werd bewust geïntegreerd in het ontwerp van het fietspad. Naast de talrijke spoorwegrelikwieën beleeft u het unieke landschap van het Münsterland met de Baumberge en het Steinfurter Land. U leert de steden Coesfeld en Billerbeck, de gemeente Rosendahl en ook Laer, Horstmar en Steinfurt kennen en ontdekt Wettringen, Neuenkirchen en Rheine. Het vlakke parcours van de voormalige spoorlijn, de vele bezienswaardigheden en de talrijke juweeltjes links en rechts van het pad maken uw fietservaring onvergetelijk. Lees meer »

Rondtochten door de Baumberge
Voor de vele dagjesmensen zijn er touraanbevelingen als rondwandeling, die zeker tot de mooiste van het Münsterland behoren. Onderwerpen zoals: ‘In de voetsporen van Annette von Droste Hülshoff, Beleef het water, Baumberge parkland, Naar de hoogten van de Baumberge ‘… maken dat je zin krijgt om te fietsen. De themaroutes worden door de volgende punten gekenmerkt: routebeschrijving en kaart op een gratis flyer, tips voor uitstapjes en plaatsen om te stoppen, GPS-gegevens, hoogte- en exacte kilometerinformatie … – alles wat u nodig heeft voor een geweldige fietservaring. Lees meer »

Tips voor een bijzondere picknick in de Baumberge

Wil je onderweg even heerlijk bijkomen? Dan kunnen wij onderstaande picknickplaatsen van harte aanbevelen.

Picknickplaats Waterburcht Hülshoff
Parklandschap en burcht-coulisse – picknickplaats bij de waterburcht Hülshoff Zin in…

Lees verder
Baumberge_Geheim-over-de-grens_©Joachim Albrecht-Baumberge Touristik

Picknickplaats Bruder-Klaus-Kapelle Baumberge
Wandelen, bos en fantastische vergezichten – picknick in de Baumbergen De…

Lees verder

Overnachten in de BaumbergeBooking.com

Adres

Baumberge Touristik

Markt 8

48653 Coesfeld

Contact

Tel.: +49 (0) 254 - 19 39 10 67

info@baumberge.com

Bezoek de website

Onze tips voor de Baumberge

Baumberger Ludgerusweg
Midden in het parklandschap van het Münsterland liggen de idyllische “Baumberge”…

Lees verder
100 Schlösser Route - Kasteel Anholt

100 Schlösser Route
Kastelen en paleizen in het hart van Europa De 100 Schlösser…

Lees verder
Baumberger Sandstein Museum

Baumberger-Sandstein-Museum
Baumberger-Sandstein-Museum in Havixbeck Baumberger zandsteen speelde als bouwmateriaal en steen voor…

Lees verder

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met ontdekken

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte!
Inschrijven en echte geheimen ontrafelen…