© Grafschaft Bentheim Tourismus

Neuenhaus is meer dan molens en natuur

Soms had je iets net iets eerder willen ontdekken. Neuenhaus dat zo'n twintig minuten ten noorden van Nordhorn in het Grafschaft Bentheim ligt, is daar een voorbeeld van. Neuenhaus bestaat uit een aantal landelijk gelegen dorpjes. De Dinkel stroomt dwars door het gebied heen en er zijn molens: watermolens en windmolens. Er is voldoende te zien en te beleven voor meerdere dagen, maar een dagje uit kan prima, want het is maar twintig minuten rijden vanaf Ootmarsum.

Grachten en oude haven in Neuenhaus

Wat opvalt als je naar Neuenhaus rijdt, is het grote aantal molens: wind- en watermolens die vaak nog in bedrijf zijn. In Stadt Neuenhaus beginnen we de dag met een Kaffee und Kuchen, bijvoorbeeld bij Arens Backbar waar smaakvolle producten altijd met een glimlach overhandigd worden. Daarna wandelen we door het centrum langs de oude stadsgracht die in een cirkel rondom het stadje ligt. Leuk om te zien is de Mühlenkolk. Hier was vroeger de haven voor de schepen die via de Vechte en de Dinkel waren naar Neuenhaus brachten.

© Grafschaft Bentheim Tourismus
© Grafschaft Bentheim Tourismus

Kunstzinnige fietsroute

Vanuit Neuenhaus starten diverse fiets- en wandeltochten, waaronder de Grafschafter Fietsentour, de Vechtdalroute en de Grafschafter Spurensuche. Langs de oevers van de Dinkel is mooi kunstproject gerealiseerd, de Dinkelstenenroute. De route gaat van Epe (bij Enschede) naar Neuenhaus (of andersom) en voert je langs vijfentwintig unieke kunstwerken die gemaakt zijn van zandsteen.

Met een trekveer de Dinkel over

Een leuke tip is ook het veer over de Dinkel. Hier kan je de Dinkel lopend of met de fiets oversteken door gebruik te maken van duurzame energie, namelijk je eigen spierkracht! Kinderen helpen graag een handje mee. Je kan naar de overkant om je tocht te vervolgen, heen en weer omdat  je het leuk vindt of om de barbecueplaats te gebruiken. Je vindt het trekveer achter het Dinkelbad aan de Bothorst 16 of de Beslauerstraße (hier is ook de barbecueplek).

© Grafschaft Bentheim Tourismus
© Grafschaft Bentheim Tourismus

Historische paardenboerderij Hürmannsdag

Wij besluiten een bezoekje te brengen aan de historische paardenboerderij de “Hürmannsdag”. Hier lijkt het leven sinds 1900 stil te hebben gestaan. Niet alleen zie je hoe het boerenleven destijds was, maar je kan er ook kennis maken met oude ambachten als mandenvlechten, wol spinnen, smeden, touw maken, bezems binden en nog veel meer. Een dag leven als een “Hürmann”, een boer, dat kan hier.

Erdölmuseum en Kunstverein

Wist je dat er rond Neuenhaus als sinds 1944 aardolie en gas gewonnen wordt? Diep in de aarde ligt naar verluidt voldoende olie om tot 2035 te In Erdölmuseum Osterwald kom je er alles over te weten. Over Jaknikkers, transport van de olie, maar ook over ongelukken met olie waarbij huizen en natuur beschadigd raken. Van een andere orde, maar zeker zo interessant, is Kunstverein Grafschaft Bentheim. In dit museum in het centrum van Neuenhaus vind je wisselende collecties en een mooie beeldentuin.

© Betty
© Grafschaft Bentheim Tourismus

Landgoed Lage

We rijden door naar Landgoed Lage. Dat blijkt een bijzondere band met Nederland te hebben, want het is jarenlang in Nederlandse handen geweest. Vandaar ook dat de architectuur van sommige panden op het landgoed bekend voorkomt. We lunchen bij bij de watermolen in de Grafschaters Teestube wat vroeger de molenaarswoning was. Vanaf het terras op het gras heb je uitzicht op de molenvijver. Na de lunch volgen we een wandelroute van anderhalve kilometer die start bij de kerk. Onderweg komen we onder meer langs de Eichenallee waar zes Kommiezenhuuzen aan staan. Dat doet de fantasie wel prikkelen omdat vanuit die woningen in het verleden smokkelaars in de gaten gehouden werden. Voor we weer op huis aan gaan, bewonderen we de resten van de oude burcht en de kerk en het Herrenhaus.

Later nog een keer, maar dan met de kinderen

Op de terugweg realiseren we ons dat we nog een keer terug willen met de kinderen. Op Klettergarten Grenzstation in Neuenhaus vermaken ze zich vast prima met de vele klim- en glijtoestellen. Wat het extra leuk maakt, is dat je vanuit de uitkijktoren Nederland kan zien liggen.

© Grafschaft Bentheim Tourismus

Een leuk uitje in de avond is het Planetarium met de sterrenwacht. Bijzonder hieraan is de combinatie van een moderne sterrenwacht met een digitaal planetarium dat gevestigd is in een historisch en monumentaal pand uit de 19e eeuw. In het moderne planetarium met vijfendertig  zitplaatsen ligt de focus op de huidige sterrenhemel, maar ook vergezichten vanaf de Noordpool of de planeet Mars naar de sterrenhemel zijn in enkele seconden te realiseren. Ook worden er film- en animatiepresentaties boven de hoofden van de bezoekers geprojecteerd op een koepel van veertig vierkante meter. Dit zorgt voor een heel bijzondere bioscoopervaring. Bezoekers komen daarvoor vanuit de hele regio naar Sternewarte Neuenhaus.

Alle evenementen in Neuenhaus op een rij

 

Nog niet gevonden wat je zocht? Klik dan op onderstaande knop en ontdek meer evenementen in de Duitse grensstreek.

-

Blijf een nachtje slapen in Neuenhaus

Apartment im Dinkelbogen

Neuenhaus

© CC-BY-NC-SA | Samtgemeinde Neuenhaus, Tobias Stein

Haus Mina

Neuenhaus

© CC-BY-NC-SA | Samtgemeinde Neuenhaus, Heiko Snoeyink

Haus Brünemann Hotel Restaurant

Neuenhaus

© CC-BY-NC-SA | Samtgemeinde Neuenhaus, Felix Gysbers

Bed & Breakfast Hemeltjen

Neuenhaus

© CC-BY-NC-SA | Samtgemeinde Neuenhaus, Hemeltjen

Bed & Breakfast Dré

Neuenhaus

© CC-BY-NC-SA | Samtgemeinde Neuenhaus

Gasthaus Westhues

Neuenhaus

© CC-BY-NC-SA | Grafschafter Nachrichten, Werner Westdörp

Ferienwohnung Geerligs

Neuenhaus

© CC-BY-NC-SA | Samtgemeinde Neuenhaus, Geerligs

Bereikbaarheid Neuenhaus

Wij gingen met de auto maar dat hoeft helemaal niet. Met de trein kan ook. Je kan Neuenhaus ook heel makkelijk bereiken met de trein. Je hoeft maar een keer over te stappen in bruisend Bad Bentheim! Pak je fiets, stap de trein in en geniet van prachtige fietstochten in en rondom Neuenhaus! Wat ook fijn en duurzaam is car sharing service. Dat is in Neuenhaus bij het station beschikbaar!

Tourist Info Neuenhaus

Veldhausener Straße 26
49828 Neuenhaus
Deutschland

Tel.: + 49 (0)5941 / 911-0
E-mail: rathaus@neuenhaus.de
Website: www.neuenhaus.grafschaft-bentheim-tourismus.de

Plan je reis naar Neuenhaus

Ik kom met de

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.