Het oude dorp van Wahn

In een oogopslag

Auf den Spuren der Vergangenheit in dem ehemaligen Hümmlingdorf Wahn

Een prachtige barokkerk van Johann Conrad Schlaun, vier herbergen, een station, een zuivelfabriek, een zagerij, meerdere boerderijen en meer dan 1.000 inwoners: ook in de jaren 1930 was Wahn een bloeiend, levendig dorp aan de rand van het Krupp-schietterrein. Het is waar dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog al plannen waren om dit proefterrein voor wapens uit te breiden en de mensen uit Wahn te verdrijven. Maar pas tijdens het naziregime werd dit plan in de praktijk gebracht: in 1943 was de laatste inwoner van Wahn onder dwang verhuist. Veel gebouwen - waaronder de St. Anthony's kerk - werden gesloopt, andere huizen raakten in verval en tegen 2005 was het oude dorpsterrein overwoekerd door een dicht bos.
Sinds 2006 kunnen de overgebleven sporen van het dorp en de geschiedenis van het oude Wahn worden herontdekt op een 2,5 kilometer lange rondwandeling. Vele hulpkrachten legden historische straten bloot, brachten de funderingsmuren van de kerk aan het licht en markeerden talrijke oude boerderijen. In een informatiepaviljoen zijn een artistiek vormgegeven maquette van het dorp, alsmede foto's, informatieteksten en kaarten te zien.
 
In de voetsporen van het verleden in het voormalige Hümmling-dorp Wahn

Op de kaart

Het oude dorp van Wahn
49751 Sögel
Deutschland

E-mail:
Website: www.wahn-use-olde-heimat.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.