© Hans-Peter Fröbel

Bad Rothenfelde kuurpark

In een oogopslag

Het kuurpark in Bad Rothenfelde: van de Oude Bron tot de Rozen

Voor een kuurpark als dat van Bad Rothenfelde - daar kan geen twijfel over bestaan - werd het woord "lustwandeln" uitgevonden. Natuurlijk is honderden meters slenteren langs de graduatietorens maar de helft van het plezier. Min of meer buiten de hoofdas liggen vijf prachtige thematuinen.
De oudste is de Concerttuin, die wordt beschouwd als de wieg van de plaats. Want hier begon in de 18e eeuw de zoutwinning met de Oude Bron. In het midden van de 19e eeuw kwamen de eerste zomervakantiegangers profiteren van de geneeskracht van het pekelwater en werd het voormalige fabrieksterrein omgetoverd tot een tuin met arcaden, een vijver en een concertpaviljoen. De huidige concertschelp en kassa zijn onmiskenbaar uit de Belle époque en vormen regelmatig het decor voor het wijnfeest, de kerstmarkt en natuurlijk de dagelijkse kuurmuziek in de zomer.

Als u de concerttuin door het poortgebouw verlaat en vervolgens links langs de kuuradministratie en het VVV-kantoor aan de overkant van de weg bij het kuurpark loopt, vindt u de enigszins verborgen tuin bij het Wittekind Sprudel. Het fonteinhuis in Bauhaus-stijl werd gebouwd op de plaats waar een wichelroedeloper in 1931 een nieuwe, productieve pekelbron vond. De omringende tuin is onlangs opnieuw aangelegd - er is onder meer een fitnesspark voor meerdere generaties en er zijn gezellige zithoekjes.

Aan de andere kant van het afstudeerwerk, naast de katholieke kerk, ligt de Bijbeltuin, een heel rustig ontworpen gebied om even tot rust te komen en te mediteren. De Bijbelse Tuin Bad Rothenfelde e.V. heeft als "blauwdruk" het visioen van de profeet Ezechiël (47, 1-12) gebruikt, dat gaat over geneeskrachtig water, de overvloed van de natuur en de rivier van het leven. In het geschrift ontspringt deze onder de drempel van de tempel, in Bad Rothenfelde direct bij de kerk.

Een paar stappen verder liggen de vijvers aan het einde van de gradeerwerken. Dit is het begin van de natuurtuin Lindenallee, die leidt naar het natuurbos Palsterkamp aan de rand van het dorp - een zeer mooie wandeling door wilde bloemen en verspreide fruitweiden, naar vijvers en een natuurlijke beek.

En het beste voor het einde: de rozentuin Rudi Wernemann, genoemd naar de voormalige burgemeester die de "Freunde des Rosengartens e.V." oprichtte. De leden van de vereniging zorgen nog steeds voor het Rosarium met zijn meer dan 200 variëteiten en meer dan 6.500 planten - meestal op dinsdag en met bijzondere toewijding in juni. Want aan het eind van de maand vieren ze het rozenfestival "Rose Time" met veel gasten. Hebben we nog veel meer woorden nodig over de geur en de kleur van de bloesems? Misschien dit: Tegen de donkere achtergrond van het afstudeerhuis, schitteren de bloesems des te intenser. Het is gewoon een genot om hier te wandelen.

Op de kaart

Kur und Touristik Bad Rothenfelde
Am Kurpark 12
49214 Bad Rothenfelde
Deutschland

Tel.: +49 5424 / 2218 0
Fax: +49 5424 / 2218 129
E-mail:

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.