© Friso Gentsch

In 127 dagen

Steckenpferdreiten

In een oogopslag

Hobby-paardrijden - Kinderen rijden weer met zelfgemaakte stokpaardjes over de markt

Het is een echte Osnabrücker traditie: sinds 1953 herdenkt de stad Osnabrück de proclamatie van de Vrede van Westfalen op 25 oktober 1648 vanaf de trappen van het stadhuis met de stokpaardrit. Ter herdenking van deze historische gebeurtenis, die een einde maakte aan de 30-jarige oorlog, viert de stad elk jaar de Dag van de Vrede, wanneer de vierdeklassers van de lagere en speciale scholen op zelfgemaakte stokpaardjes en versierd met kleurrijke hoeden door het centrum van de stad naar de markt paraderen.

Zoals altijd verzamelen de kinderen zich op het marktplein voor het stadhuis en zingen het stokpaardlied, gecomponeerd door entertainer Stephan Rodefeld. Burgemeester Katharina Pötter deelt de zoete krakelingen uit aan de kinderen.

De stokpaardjestocht is een vredesfeest voor kinderen, bedoeld om hen spelenderwijs het idee van tolerantie en vreedzaam samenleven bij te brengen. De traditie van het stokpaardrijden gaat terug tot 1650. In het jaar van het belangrijkste vredesexecutieproces moesten de praktische gevolgen van het twee jaar eerder gesloten Vredesverdrag van Westfalen in Neurenberg worden geregeld. In die tijd reden Neurenbergse jongens met stokpaardjes naar prins Piccolomini, de vertegenwoordiger van de Duitse keizer Ferdinand III, om een "vredesmonument" aan te vragen, een aandenken aan de vrede. Piccolomini liet na afloop van het executieproces een groot aantal zilveren, vierkante herdenkingspenningen slaan, waarop aan de ene kant een jongen als stokpaardruiter staat afgebeeld. De jeugd ontving de munt ook "om de vreugde van de vrede door te geven aan de volgende generatie".

In 1875 bewerkten de Emslandse dichters Clara en Emmy von Dincklage de Neurenbergse gebeurtenis in hun boek "Geschichten für die Jugend" (Verhalen voor de jeugd). In hun sage is de vredesstad Osnabrück de plaats van handeling. De krakelingen die worden uitgedeeld moeten de herinnering aan de vrede van 1648 symboliseren.

Het verhaal van de zusters van Dincklage was uiteindelijk de bron voor de Osnabrücker stokpaardjestocht, die in 1948 door de toenmalige stadsarchivaris Ludwig Bäte (1892-1977) werd gelanceerd ter gelegenheid van de 300e verjaardag van de Vrede van Westfalen als onderdeel van de vredesherdenkingsweek van de stad Osnabrück. Destijds reden ongeveer 100 jongens ter ere van de vrede door de door oorlog verwoeste oude stad en omcirkelden twee keer het marktplein.

Al bijna 60 jaar wordt de Osnabrücker Hobby Horse Ride jaarlijks in uitgebreide vorm gehouden. Sindsdien heeft het zich gevestigd als een kinderfestival dat ook buiten de regio bekend is.

__ __

Voor de 375e verjaardag van het historisch unieke Westfaalse vredesverdrag van 1648 start de stad Osnabrück in 2023 met een historisch jaarprogramma.
#peace #peacejubilee #peacecity #osnapeace #friede23

Datums in één oogopslag

Op de kaart

Steckenpferdreiten
Markt 30
49074 Osnabrück
Deutschland

Contactpersoon

Projektbüro Fachbereich Kultur - Stadt Osnabrück
Marienstr. 5/6
49074 Osnabrück

Tel.: +49 541 / 323-4211
E-mail:
Website: www.kultur-os.de

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.