Schauraum Münster 2022

Heel veel kunst en cultuur tijdens Schauraum in Münster – 1 t/m 3 september

Start van het culturele jaar

Let op! Het gehele programma van Schauraum 2022 vind je hier

Schauraum 2022: van island lounge tot tuinfeest tot een hemelse ladder en het Festival van musea en galeries van 1 tot 3 september in Münster!
Een mix van kunst, cultuur en verrassende plekken! Plaatsnemen op het eiland op het museumplein in Münster, een tuinfeest vieren in de schaduw van de Apostelkerk, ontspannen onder verlichte lindebomen of spiritueel de ladder naar de hemel beklimmen - rondom de klassieke Museumnacht kunnen showroomfans zich van 1 tot 3 september verheugen op nieuwe locaties en producties.

Museum eiland

Münster krijgt haar eigen museumeiland als showroom - met een knipoog naar zijn grote zus in Berlijn heet het "Müseumsinsel". Gelegen aan de Pferdegasse - tussen het LWL Museum voor Kunst en Cultuur, het Archeologisch Museum, het Geomuseum en het Bijbelmuseum - biedt het de beste voorwaarden voor haar rol als centraal plein van de showroom van dit jaar met een ruim plateau, twee monumentale bomen en een prachtig uitzicht op de kathedraal. Hier zal burgemeester Markus Lewe donderdag om 17.00 uur de Schauraum openen

 

Tuinfeest

De onopvallende parkeerplaats aan de Neubrückenstraße wordt omgetoverd tot een tuin. In de schaduw van de Apostelkirche wordt een stuk troosteloze stadsruimte omgetoverd in een levendige plek met chille muziek en heerlijk eten en drinken. De gasten worden uitgenodigd voor het tuinfeest op vrijdag en zaterdag. De verlichte Apostelkirche zal tot laat in de avond haar deuren openen en speciale activiteiten aanbieden.

Hemelse ladder

Tijdens de Museumnacht is het meer dan gewoonlijk de moeite waard om naar de toren van de Sint-Lambertuskerk te kijken. Een filigraan gouden bouwwerk zal vanuit de toren opstijgen naar de nachtelijke hemel. Het maakt deel uit van de installatie "Himmelsleiter" van de Weense kunstenares Billi Thanner. Haar 48 meter hoge "hemelse ladder" zal voor het eerst schitteren op en in de kerktoren van de Lambertikerk voor de show. De goudgele neonladder bestaat uit twee delen: een 12 meter hoog deel met 21 sporten binnen in de kerk en een 36 meter hoog deel met 33 sporten buiten de kerktoren. Met haar werk thematiseert de kunstenares het menselijk handelen in termen van moreel en ethisch gedrag. De ladder naar de hemel symboliseert het opstijgen en afdalen tussen hemel en aarde, waarbij elke sport een eigenschap van het menselijk hart vertegenwoordigt.
Op zaterdag zal de ladder naar de hemel worden aangezet tijdens een openingsmanifestatie om 21.00 uur. Het kunstwerk, dat tot voor kort in de Stephansdom in Wenen te bewonderen was, zal daarna tot maart 2023 in Münster te zien zijn.
 

’s Nachts in het museum

Met de Nacht van de Musea en de Galerieën bereikt het Schauraum zaterdag zijn hoogtepunt. Van 16.00 tot middernacht nodigen 44 kunstlocaties bezoekers uit voor tentoonstellingen, kunstacties en vernissages met gratis toegang (uitzondering: het Pablo Picasso Art Museum verlaagt de toegang tot 5 euro). Bij maanlicht kunnen bezoekers het brede scala aan kunst ontdekken van zowel jonge talenten als gevestigde namen. De nachtelijke reis leidt naar oude culturen, middeleeuwse schatten, Luther en Gutenberg, helemaal tot vormende tijdperken van de 20e eeuw en opwindende hedendaagse werken, variërend van stripverhalen tot computergegenereerde kunst. Lezingen, voorstellingen, concerten en evenementen vullen het programma aan. Het gemeentelijke cultuurbureau biedt rondleidingen te voet of per bus aan. Terwijl de busreizen naar plaatsen buiten het stadscentrum gaan, zijn de wandeltochten - vooral voor gezinnen - gewijd aan tentoonstellingen in het stadscentrum. Deelname aan alle rondleidingen is gratis, het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan online (schauraum.kunstraum-muenster.de - vanaf 1 september, 15.00 uur). 

Kunst op speciale locaties

Van oudsher kan kunst niet alleen in musea worden ontdekt, maar ook op ongewone plaatsen. Zo openen de verzekeringsmaatschappij LVM en de maatschappij Westlotto exclusief hun deuren op 3 september. Zij zullen hun kunstcollecties tonen en bezoekers uitnodigen voor speciale evenementen en rondleidingen.

© Juliane Unkelbach
© Juliane Unkelbach

Kunst am Rand

De openluchttentoonstelling "Kunst am Rand" (Kunst aan de rand) is een vitrine in de wijk Kinderhaus. Het toont 40 sculpturen, installaties, performances, tekeningen en films op een ongeveer drie kilometer lang rondlopend pad aan de rand van het Kinderbachdal. Omdat sommige werken in het donker een bijzondere charme hebben, biedt het museumteam tijdens de museumnacht een nachtwandeling aan.

Schauraum wordt georganiseerd door Münster Marketing en het Kulturamt in samenwerking met de musea en galerieën, Initiative Starke Innenstadt, de wijken en sponsors.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.