Schauraum Münster 2021

Heel veel kunst en cultuur tijdens Schauraum in Münster – 2 t/m 4 september

Start van het culturele jaar

2.500 stukken verjaardagstaart op de Ludgeristraße, groene parkeerplaatsen aan de Verspoel, aria’s vanaf het balkon van het Erbdrostenhof, doodzondes en apocalyps, museumbezoek tot diep in de nacht en in het midden de Roter Platz: dat is in het kort Schauraum. De traditionele start van het culturele jaar in Münster vindt in 2021 plaats van 2 t/m 4 september. Naast de bekende hoogtepunten zijn er ook weer nieuwe locaties en projecten te ontdekken.

Roter Platz

Het epicentrum van het bruisende culturele festival is de Roter Platz. De openluchtlounge op de Platz des Westfälischen Friedens achter het stadhuis is sfeervol ingericht met rood tapijt en witte designmeubels, en nodigt 3 dagen lang uit om te chillen met livemuziek en dj’s. Natuurlijk kun je er ook een hapje eten en drinken. Burgemeester Lewe opent hier trouwens het evenement op donderdag om 17 uur.

© Juliane Unkelbach
© Claas König

De voetgangerszone is jarig

Zin in iets lekkers? Kom dan op donderdag om 14:30 uur langs in winkelcentrum Münster Arkaden, waar de 50e verjaardag van de oudste autovrije winkelstraat van Münster, de Ludgeristraße, wordt gevierd. Een reusachtige 3D-taart staat klaar om in 2.500 stukjes te worden gesneden en te worden opgegeten. Ook op vrijdag en zaterdag viert de Ludgeristraße feest. Her en der staan speciaal ontworpen zitblokken en er vinden optredens en activiteiten plaats in en bij de Ludgerikerk, in winkelcentrum Münster Arkaden en op de Harsewinkelplatz.

Piazza

Dit jaar wordt al voor de 15e keer de ‘Piazza’ voor de Erbdrostenhof geopend. De winkeliers uit de Salzstraße veranderen het plein voor het imposante stadspaleis in een romantische plek met feestelijk gedekte lange tafel, mediterrane sfeer, Italiaanse lekkernijen en aria´s vanaf het balkon (vr. en za.).

© Thomas Weber
© Münster Marketing

Parkeerplaats wordt groene oase

Aan zijn verre verleden als kikkervijver herinnert de straat Verspoel. Samen met de Botanische Tuin worden parkeerplaatsen in kleine groene oases veranderd. Gasten kunnen hier even pauzeren en op een parkbankje gaan zitten. Ook is er informatie te vinden over de Botanische Tuin (vr. en za.).

’s Nachts in het museum

Het hoogtepunt van Schauraum is de museumnacht op zaterdag 7 september. Van 16:00 uur tot middernacht nodigen 42 musea en galerieën iedereen uit om gratis cultuur te snuiven (uitzondering: het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster geeft korting: entree € 3). Naast de grote bekende namen en belangrijke kunststromingen zoals de klassieke moderne kunst en het Bauhaus is er ook hedendaagse kunst te bewonderen. In ateliers kun je in gesprek komen met kunstenaars over hun werk. Daarnaast wordt een breed spectrum aan lezingen, optredens en andere activiteiten aangeboden.

Meer ervaren? Tijdens een begeleide rondwandeling door het centrum of een busrit naar de buitenwijken kom je veel te weten. De speciale familietour gaat over de tentoonstellingen in de binnenstad. Deelname is gratis; het aantal plaatsen is beperkt. Startpunt is de informatietent op de Roter Platz. Aanmelding vanaf donderdag om 15 uur en op www.schauraum-muenster.de.

© Juliane Unkelbach

Kunst op speciale locaties

Tijdens Schauraum zijn de gebouwen van LVM en LBS voor het publiek toegankelijk en kunnen de kunstcollecties worden bekeken. Het gebouw van bouwspaarfonds LBS aan de Himmelreichallee herbergt een verzameling moderne kunst. De focus ligt op Gruppe ZERO met werk van bijvoorbeeld Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker (do., vr. en za.). Bij verzekeraar LVM zijn schilderijen, grafiek, fotografie en lichtkunst te ontdekken (za.).

Doodzondes en apocalyps

Dit jaar zijn er ook twee projecten in de buitenwijken Hiltrup en Kinderhaus. In het tentoonstellingsproject SALIGIA bij het Hiltruper Museum verdiepen zeven kunstenaars op zeven aanhangers het thema van de zeven doodzondes. (vr. en za.)
De ‘Apocalyps Münsterland’ is te beleven in een containertentoonstelling op het terrein van het Lepramuseum in Kinderhaus. Stel dat er in de toekomst geen cultuur meer is en we een SOS-signaal ontvangen met het verzoek om cultuur te krijgen, wat zouden hedendaagse museumbezoekers dan naar de toekomst sturen? De uitgezochte objecten zijn met behulp van virtual reality-techniek tot leven gewekt en met een VR-bril te beleven (za.).

© Juliane Unkelbach

Schauraum wordt georganiseerd door Münster Marketing en het Kulturamt in samenwerking met de musea en galerieën, Initiative Starke Innenstadt, de wijken en sponsors.

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.