Ahornweg

  • Ahornweg

Wandelen op de Ahornweg en door het natuurpark in het Osnabrücker Land – een van de mooiste gebieden van het Teutoburger woud. Klaar voor de klim? De eerste echte heuvels ten oosten van Nederland wachten in het Osnabrücker Land op wandelaars. De 100 km lange wandeltocht, in vorm van een acht, is gemakkelijk te wandelen in etappes van 10 tot 20 km.

De Ahornweg in het kort

  • rondwandeling, 100 km
  • deels veeleisende tocht in het meest noordwestelijke middengebergte van Duitsland
  • genieten van het landschap in het Teutoburger Wald en in Borgloher Schweiz met talloze   uitkijkplaatsen, natuurbelevenissen en historische ontdekkingen.

Weg met vergezichten

Vijf toppen plus vijf uitkijktorens – dat zorgt voor grootse uitzichten op het landschapsmozaïek aan de voet van het Teutoburger Wald. Donkergroene bossen, grasgroene weiden, goud golvend graan, felgeel koolzaad – stuk voor stuk vormen ze een beeld dat schreeuwt om nadere beschouwing. Precies daarom is er de Ahornweg: vanaf Bad Iburg loopt hij in een dubbele lus door delen van het UNESCO Geopark TERRA.vita.

Door diepe beukenbossen de kammen op van het meest noordwestelijke middengebergte. Naar beneden de dalen in met hun levendige beken. Dwars door historische plaatsen, al dan niet met geneeskrachtige bronnen. Naar buiten, het open landschap in met fruitboomgaarden, vakwerkboerderijen en schaduwrijke laantjes. Geniet van deze fantastische landschappelijke rijkdom, daar waar het Teutoburger Wald overgaat in de Noord-Duitse laagvlakte.

Kijk ook eens goed naar de kleine wondertjes langs de rand van het pad. Ontdek in het kalksteen de schelpen van zeedieren uit de oertijd. Speur naar zeldzame orchideeën en geniet in het voorjaar van de alom aanwezige bloesem van lievevrouwenbedstro, bosanemoon en helmbloem. In Hagen am Teutoburger Wald kunt u vanaf midden april genieten van de bloesem van meer dan 3000 kriekenbomen, die deels groeien in fruitboomgaarden, deels als oeroude solitairen bij boerderijen. De periode om te oogsten en te snoepen duurt van eind mei tot in augustus.

Ook cultuurhistorische lichtpuntjes zijn te vinden op de Ahornweg. Zoals de toren van de Romeinse vestingkerk “Griese Torn” in Bad Laer, West-Europa’s grootste zoutgradeerwerk in Bad Rothenfelde en niet op de laatste plaats kasteel en klooster Iburg, waar de wieg stond van de eerste Pruisische koningin Sophie Charlotte en van de latere Britse koning George I.

3 toptips voor de Ahornweg

  • Neem de tijd voor het unieke uurwerkmuseum in Bad Iburg.
  • Gun uzelf in Bad Laer, Bad Iburg of Bad Rothenfelde een wellness-time-out: warmwaterbad, sauna en massage zorgen dat u fit aan de volgende etappe kunt beginnen.
  • Kom wat meer te weten over de Ahorn (esdoorn): op 16 locaties werden evenveel soorten esdoorns geplant. Borden geven informatie over de verbazingwekkende verscheidenheid.

Download de GPS-track van de Ahornweg

Wandelen in het Osnabrücker Land is nu nog makkelijker: download gewoon de GPS-track voor de wandelroute Ahornweg en ga zo op pad!

Download hier de GPS-track

Nog vragen over de Ahornweg?

Adres

Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.

Herrenteichsstr. 17+18

49074 Osnabrück

Contact

Tel.: +49 (0) 541 - 3234570

team@tvosl.de

Bezoek de website

Bekijk ook

Boomkroonpad Bad Iburg geheim over de grens dagje uit

Het boomkroonpad in Bad Iburg
Duizelingwekkende hoogtes, spannende verhalen en prachtige uitzichten: Het boomkroonpad was een…

Lees verder
Luchtfoto Kasteel Iburg - ©Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH

Kasteel Iburg
Bezoek het eeuwenoude Kasteel Iburg en maak een reis terug in…

Lees verder
Bad_Essen_-_SoleArena_4_-_©Klaus_Herzmann

Kuuroorden in het Osnabrücker Land
Lang voordat het begrip wellness ontstond, was er in Duitsland al…

Lees verder

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met ontdekken

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte!
Inschrijven en echte geheimen ontrafelen…