Grensgangerroute Teuto-Ems

  • Gresngangerroute Teuto-Ems
  • Grensgangerroute Teuto-Ems

Wie wil dat nou niet: gewoon grenzen overschrijden? Dit gebeurt meer dan een dozijn keer tijdens de tour op de grensgangerroute. De in 2015 door de ADFC met vier van de vijf mogelijke sterren onderscheiden fietsroute volgt alle smokkelpaden en handelswegen en voert de fietser door een rijk geschakeerd cultureel landschap langs historische, religieuze en culinaire grenzen. Op de vernieuwde website sinds 2016 onderaan dit bericht kunt u alle informatie vinden.

Grenzeloos fietsplezier – dat is bij deze tour in elk geval letterlijk bedoeld want de rondrit verloopt niet alleen afwisselend tussen Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. De oude grensstenen herinneren aan de tijd dat Duitsland nog bestond uit een groot aantal kleine landjes. Waar tegenwoordig het Münsterland, het Osnabrücker land en de regio Ostwestfalen-Lippe elkaar ontmoeten, verliep vroeger de politieke en religieuze grens tussen drie zelfstandige landen. Het traject verloopt bovendien langs de wegen van de smokkelaars die in de 18e eeuw vooral kostbaar zout tussen het Teutoburger woud en de Ems vervoerden.

Midden in de aspergevelden, aardbeibedden en akkers ligt het oude drielandenpunt waar vandaag de dag nog slechts twee landen elkaar ontmoeten: Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Historische grensstenen en een informatiebord markeren het punt tussen Glandorf, Bad Laer en Versmold. Hier komen alle grenzen samen en maakt u tijdens de rondrit kennis met de geschiedenis. Hier grensden het graafschap Ravensberg en de vorstbisdommen Osnabrück en Münster aan elkaar, later de koninkrijken Preußen en Hannover.

Deze buren konden het niet altijd goed met elkaar vinden – daarvan getuigen ook nu nog de vele vestingen zoals de Iburg, hoog boven Bad Iburg. Na meerdere malen te zijn bestormd, werden deze tijdens de bijna 1000-jarige geschiedenis steeds weer opnieuw opgebouwd en uiteindelijk uitgebouwd tot de barokresidentie van de vorstbisschoppen van Osnabrück. Tijdens de rondgangen vertelt de gids u de roddels, geruchten en wetenswaardigheden over de hoge adel van vervlogen tijden.

De grensgangerroute geeft echter niet alleen een beeld van de grote politiek en bouwkunst van de afgelopen eeuwen. U maakt hier vooral kennis met het leven van alledag in de loop der tijden – en wel op een zeer smakelijke manier. In Westfalen, vooral in Versmold, rijpt bijvoorbeeld al sinds mensenheugenis een smakelijk ham. Het zout was vroeger vooral afkomstig uit de saline van Bad Rothenfelde en kwam – belast met hoge invoerrechten – via de oude handelswegen uit het buurland. Of langs de smokkelpaden door de eenzame wouden. Hoe dan ook – de ham smaakt nog steeds kostelijk. Vooral met de overal gewaardeerde asperges uit Fürchtorf.

Ook op andere plaatsen heeft u in boerderijwinkels en herbergen de gelegenheid om uw voorraad proviand met regionale producten aan te vullen. Hierbij behoort ook het zout uit Bad Rothenfeld dat tegenwoordig weer in een kleine zoutziederij in het museum wordt gewonnen. De pekel uit het oergesteente in het Teutoburger Woud vormt echter vooral de grondstof voor een bijzonder aanbod in Bad Rothenfelde en Bad Laer – een grenzeloos wellness-genot.

Arrangement boeken?

Boek nu
Uw wordt doorgestuurd naar de website van Hasetal Touristik.

De Grensgangerroute Teuto-Ems op de kaart

Download gpx

Nog vragen over de Grensgangerroute Teuto-Ems?


Grotere kaart weergeven

Adres

Hasetal Touristik GmbH

Langenstraße 33

49624 Löningen

Contact

Tel.: +49 (0) 5432 - 59 95 99

info@hasetal.de

Bezoek de website

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met ontdekken

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte!
Inschrijven en echte geheimen ontrafelen…