Kasteel Ahaus

  • kasteel ahaus

De kruisvormige barokconstructie van het kasteel Ahaus werd van 1689 tot 1695 door Ambrosius von Oelde gebouwd. Na de beeindiging van de 7-jarige oorlog werd het kasteel door J.C. Schlaun opnieuw gebouwd en met een grote bordestrap tot aan de parkeerkant uitgebreid. Tegenwoordig vormt het gebouw de residentie van de technische hogeschool het poortgebouw en het museum. Zowel de vorstenzaal en de orangerie met beeldhouwwerken van de beeldhouwer J.W. Gröninger, als ook het poortgebouw- en het schoolmuseum kunnen worden bezichtigd. Het kasteel met vorstenzaal en orangerie is alleen op afspraak te bezichtigen, maar het kasteelpark is dagelijks geopend.

Bezoek het Schoolmusea bij kasteel Ahaus

School – hoe was dat tien, vijftig of honderd jaar geleden? Iedereen heeft herinneringen aan de tijd van griffel tot balpen. Leren tas en schoolrugzak. Schoolbank met inktpot of schooltafeltje met stoel. Deze herinneringen tastbaar te maken, dat is het doel dat het Ahauser Schoolmuseum zich heeft gesteld. Dit museum is gelegen in de schaduw van kasteel Ahaus. Een klein beschilderd bordje in de vorm van een lei, wijst de weg naar deze ware schat. Liefdevol samengesteld vindt u vele zaken die scholieren in de 19e en 20e eeuw voor school nodig hadden en in de school voor het leren gebruikten. Sinds de opening in 2002 ontvangt het museum jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers. Voor jong en oud vormt een bezoek aan het schoolmuseum een unieke kans om het toenmalige leren te vergelijken met het huidige leren of herinneringen op te roepen aan de eerste pogingen tot schrijven.

U kunt er bladeren door leerboeken en schoolschriften met Duits handschrift of rondsnuffelen in een databank met oude schoolfoto’s. En degene die alles zorgvuldig bezichtigd heeft, krijgt tot slot  – wellicht van de museumdirecteur zelf – een kaart voor vlijt! Gratis entree!

Nog vragen over Kasteel Ahaus?

Adres

Schloss Ahaus

Sümmermannplatz

48683 Ahaus

Contact

Tel.: +49 (0) 2561- 444444

info@ahaus.de

Bezoek de website

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met ontdekken

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte!
Inschrijven en echte geheimen ontrafelen…