Museumskwartier Osnabrück

  • Museumsquartier Osnabrück - Dürer Kabinet - ©Angela von Brill
  • Museumsquartier Osnabrück - Felix Nussbaum Haus - ©Museumsquartier Osnabrück - Drecksträter - Stakkato Tanztheater
  • Museumsquartier Osnabrück - Felix Nussbaum Haus - ©Martin Bäuml
  • Museumsquartier Osnabrück - Felix Nussbaum Haus - ©Martin Bäuml
  • Museumsquartier Osnabrück - Felix Nussbaum Haus - ©Martin Bäuml
  • Museumsquartier Osnabrück - Villa Schlikker en het Felix-Nussbaum-Haus - ©Angela von Bill
  • Museumsquartier Osnabrück - Cultuurhistorisch Museum - ©Meckel
  • Museumsquartier Osnabrück - Felix Nussbaum Haus - ©Angela von Bril
  • Museumsquartier Osnabrück - Felix Nussbaum Haus - ©Museumsquartier Osnabrück
  • Museumsquartier Osnabrück - Felix Nussbaum Haus - ©Martin Bäuml

Osnabrück is een vredesstad. Met de vier huizen in het Museumsquartier Osnabrück positioneren we ons bewust in deze traditie. We laten ons leiden door het idee van het stadsmotto: “… waar vrede een geschiedenis en een toekomst heeft”. We willen met de middelen van de kunst en in de wisselwerking met de geschiedenis een centrale vraag van onze tijd nastreven: Hoe kunnen we in vrede samenleven? We nodigen je uit om deze vraag samen met ons te ontdekken in de tentoonstellingen en evenementen van MQ4; om te durven experimenteren, om nieuwe perspectieven uit te proberen – en om met elkaar in gesprek te gaan. Bij MQ4 bieden wij jullie, creatieve en artistieke mensen, kunst- en geschiedenisliefhebbers van alle leeftijden, de ruimte voor een levendige uitwisseling met het oog op de toekomst.

Het Felix-Nussbaum-Haus

Een sociaal-politiek museum – dat zou je het Felix Nussbaumhuis in MQ4 kunnen noemen. Het werk van de Osnabrückse schilder Felix Nussbaum is uniek verwant aan het project van het Museumsquartier als vredeslaboratorium: het refereert aan de Holocaust. Nussbaum’s foto’s gaan over vlucht, uitzetting, oorlog. Ze vragen naar culturele en religieuze identiteit – onderwerpen die zeer actueel zijn en waarover steeds opnieuw sociaal moet worden onderhandeld voor een vreedzaam samenleven.
In tijdelijke tentoonstellingen pakken we deze thema’s aan, stellen we het werk van Nussbaum steeds opnieuw ter discussie en brengen we het in dialoog met andere hedendaagse kunstenaars. Het gebouw van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind creëert een intensieve ruimtelijke context voor deze discussies.

De werken van Nussbaum, de architectuur van Libeskind, wisselende tentoonstellingen en evenementenvormen zoals de Jiddische muziekserie, lezingen en discussies met hedendaagse getuigen maken het Felix Nussbaumhuis tot een museale locatie met een daadkrachtige vredesgerichte aanpak: tegen onderdrukking en geweld, vóór menselijke waardigheid, verzoening en vreedzame coëxistentie.

Onze reisbloggers zijn hier al een keer geweest. Benieuwd naar wat zij tijdens hun uitstapje naar het Felix-Nussbaum-Haus hebben beleefd? Lees dan snel verder op onze blog Grensbelevenis.nl!

Het cultuurhistorische museum

In het Museum voor Cultuurgeschiedenis maken we van de gelegenheid gebruik om te discussiëren over de lokale geschiedenis vanuit een globaal perspectief. Daarvoor bouwen we voor het voorjaar van 2021 een compleet nieuwe tentoonstelling, die zich over meerdere verdiepingen zal uitstrekken.

Onze meer dan 300 jaar oude universele verzamelhistorie geeft al stof tot nadenken voor deze nieuwe oriëntatie. Kooplieden, diplomaten en zeelieden brachten “de wereld” naar Osnabrück in de koloniale tijd. Dit is waar we ons aan verbinden: Welk beeld van de wereld wilden deze exposities toen overbrengen? Hoe geeft dit beeld vorm aan ons heden en hoe gaan we ermee om? Wat is onze relatie met wat we vandaag de dag als “vreemd” ervaren? En wat zegt onze perceptie over onszelf? Hoe ontmoeten we de “vreemden”? Hoe gaan we ermee om – vooral in een tijd waarin migratie een groot maatschappelijk probleem is geworden?

Wij betrekken de burgers en gasten van Osnabrück vanuit de hele wereld actief bij de uitwisseling over de geschiedenis en het heden – het is immers hun geschiedenis. Op deze manier levert het Cultuurhistorisch Museum een belangrijke bijdrage aan een vreedzaam samenleven in het heden en de toekomst.

Kunstverzameling Albrecht Dürer

Prachtige houtsneden en meesterlijke kopergravures: Het Cultuurhistorisch Museum Osnabrück in MQ4 herbergt een uitgebreide collectie grafische werken van Albrecht Dürer (1471 – 1528). In zijn huidige opzet toont het Dürer Kabinet zijn werken onder de naam “Marienleben” als een serie van 18 bladen.
De “Marienleben” van Albrecht Dürer behoort naast de “Passie” en de “Apocalyps” tot de drie grote series houtsneden van Albrecht Dürer. Elk van hen werd in 1511 in boekvorm gepubliceerd. Vanaf 1502 bestudeerde Dürer al intensief individuele motieven uit het leven van de Maagd Maria. De serie, die in 1511 werd gepubliceerd, omvatte uiteindelijk 18 bladen. Dürer’s innovatieve afbeeldingen in “Marienleben” worden en zijn traditionele portretten van de Maagd Maria worden met elkaar vergeleken.

De Villa Schlikker

Oorspronkelijk gebouwd als woonhuis voor de familie Schlikker, werd de villa in 1932-1945 het hoofdkwartier van de NSDAP in Osnabrück en daarmee het regionale controlecentrum van de nazi-dictatuur. Vandaag de dag, als onderdeel van het MQ4 gebied, is de Villa Schlikker een leerschool tegen racisme en uitsluiting. Deze originele “topografie van de terreur” – gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het Felix Nussbaum-huis, dat de Osnabrück-schilder Felix Nussbaum herdenkt, die in 1944 in Auschwitz werd vermoord – zien wij bewust als een openbare ontmoetingsplaats.
De villa wordt momenteel verbouwd en zal in 2023 heropend worden met een nieuw tentoonstellingsconcept. Hier zullen we met u discussiëren: Wat is een menselijk en vreedzaam bestaan? Wat betekent een democratisch maatschappelijk middenveld voor ons allemaal? Wat bedreigt het? En welk effect heeft ons individuele en gezamenlijke handelen daarop? Ons museum is een forum en een vredeslaboratorium – een ontmoetingsplaats, een dynamische samenleving.

Het Accijnshuis

Welkom bij het MQ4! Het Accijnshuis, een voormalig douanehuis direct tegenover de Heger Tor, markeert de ingang van het Museumskwartier Osnabrück door zijn ligging: van ver zichtbaar opent het MQ4 in de stad; omgekeerd biedt het de mensen van Osnabrück, als vitale locatie voor evenementen, de ruimte om thema’s uit hun stad en hun realiteit van het leven naar het MQ4 te brengen.

Het Accijnshuis is een open huis in de letterlijke zin van het woord: omdat je het van alle kanten kunt bekijken, is het geschikt als een 24-uurs museum – de toegang is gratis. Lezingen, concerten, presentaties en kleine tentoonstellingen bieden ook de mogelijkheid om het Museumskwartier Osnabrück geleidelijk te benaderen.
Deze contactpunten zijn belangrijk voor ons, vooral voor iedereen die bang is voor contact met kunst en musea. Hoe meer mensen de weg naar het MQ4 vinden, hoe levendiger de impulsen in en uit het Stadslaboratorium voor de Vrede zullen worden.

Verdere informatie

Garderobe, tassen en rugzakken

In de kelder zijn lockers en garderobekasten voor jassen, tassen en rugzakken aanwezig. Tassen en rugzakken moeten worden opgeborgen. Indien nodig kan bij de kassa van het museum een draagtas voor waardevolle spullen worden verkregen. Kleine zakken van maximaal 20×30 cm (DIN A4-formaat) mogen in de tentoonstellingsruimten worden meegenomen. Het museum is niet aansprakelijk voor voorwerpen in bewaring.

Toegangkelijkheid

Het Felix-Nussbaum-Haus en het Cultuurhistorisch Museum op het museumterrein zijn drempelvrij voor bezoekers in een rolstoel of met een kinderwagen. Er zijn ook klapstoelen beschikbaar voor een rondleiding door de huizen. Een barrièrevrij bezoek aan Villa Schlikker is helaas niet mogelijk vanwege de bouwgeschiedenis van het huis, er is geen lift aanwezig.

Foto’s en video’s

Foto’s in de expositieruimtes zijn over het algemeen toegestaan, gelieve geen gebruik te maken van de flitser. Voor professionele foto- of filmopnames kun je dit vooraf aanvragen. Voor meer informatie s.v.p. contact opnemen met de secretaris onder 0541 323-2207, of stuur een e-mail naar museum@osnabrueck.de

Honden
Honden mogen niet in onze tentoonstellingsruimten komen – een uitzondering hierop zijn blindengeleidehonden en therapiehonden; deze mogen hun bazin of baas vergezellen.

Praktische informatie

Adres

Museumsquartier Osnabrück

Lotter Straße 2

49078 Osnabrück

Contact

Tel.: +49 (0) 541 - 32 32 207

museum@osnabrueck.de

Bezoek de website

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 11:00 tot 18:00 uur
Zaterdag en zondag 10:00 tot 18:00 uur
Maandags, Goede Vrijdag, 1 mei, Kerstavond, Eerste kerstdag, Oudejaarsavond, Nieuwjaarsdag gesloten
Op alle overige feestdagen 10:00 tot 18:00 uur

Entreeprijzen

Volwassenen € 5,00
Kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis
Familiekaart ( 1 of 2 volwassenen met kind/kinderen tot 18 jaar) € 3,00 per volwassene
Met "Osnabrück-Pass" € 1,00
Groepskaart (vanaf 12 personen) € 4,00 p.p.
Combiticket (in combinatie met Kunsthalle Osnabrück) € 8,00
Jaarkaart volwassenen € 15,00
Jaarkaart families ( 1 of 2 volwassenen met kind/kinderen tot 18 jaar) €30,00

Meer tips voor je stedentrip naar Osnabrück

Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück
Het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück is zonder twijfel een van de meest…

Lees verder
Winkelen in Osnabrück - Historische binnenstad

Vredesstad Osnabrück
Osnabrück is bij veel Nederlanders nog onbekend. Hoog tijd dat daar…

Lees verder
Loma-Sauna Nettebad Osnabrück

Loma-Sauna in het Nettebad Osnabrück
Ben je toe aan een dagje wellness? Zin om samen heerlijk…

Lees verder
TERRA.vita

Natur- und Geopark TERRA.vita
© foto’s: Melanie Schnieders; Hermann Pentermann Zegt natuurpark TERRA.vita je iets?…

Lees verder

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met ontdekken

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte!
Inschrijven en echte geheimen ontrafelen…

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Voor uitgebreide infomatie kunt u ook onze Privacyverklaring raadplegen.

Sluiten