Witte Venn

In een oogopslag

Het natuurreservaat Witte Venn ligt ten noordoosten van Ahaus-Alstätte aan de Duits-Nederlandse grens. Het is een uitstekend voorbeeld van grenzeloos natuurbehoud, aangezien het gebied zich ook uitstrekt tot de Nederlandse kant. Het Nederlandse gebied van het Witte Veen is echter vele malen groter en wordt voornamelijk gekenmerkt door bos en heide. De Duitse kant heeft een gevarieerde mix van natte heide en veengronden en stille wateren. Deze bijzondere grenservaring mag u niet missen tijdens een bezoek aan de regio. Het mooie is dat dit unieke natuurgebied zowel door wandelaars als fietsers kan worden ervaren.

Informatie over de geschiedenis

In het verleden was het Witte Venn of Witte Veen in Nederland een nog groter heide- en veenlandschap. De perfecte plek voor smokkelaars. Talrijke goed verborgen smokkelaarspaden doorkruisten het verlaten landschap. De smokkelwaar bestond hoofdzakelijk uit koffie en sigaretten. Vandaag de dag verschuilen zich nog slechts zo'n 50 Schotse Hooglanders achter de struiken in het Witte Venn. De runderen onderhouden sinds 1976 het landschap in het natuurreservaat en doen daarbij vooral dienst als grasmaaiers, waarmee zij de natuurbescherming een enorme steun in de rug geven. Het grensoverschrijdende gebied staat sinds 1939 onder natuurbescherming.

Informatie over de rondleiding
  • Het natuurgebied Witte Venn/ Witte Veen is het hele jaar door vrij toegankelijk.
  • De unieke flora en fauna moeten worden gerespecteerd.

Op de kaart

Witte Venn
Besslinghook
48683 Ahaus
Deutschland

Tel.: +49 (0)2561 444444
E-mail:
Website: www.stadt-ahaus.de/leben-in-ahaus/freizeit/naherholungsgebiete/witte-venn

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.