Stromberg bedevaartsoord

In een oogopslag

Tegenwoordig vormen de Heilig-Kruiskerk en de resten van de burcht Stromberg het centrum van het bedevaartsoord Stromberg. De huidige kerk van het Heilige Kruis dateert uit 1344 en is sindsdien een trekpleister voor christelijke pelgrims. Het Heilige Kruis staat in het middelpunt van de bedevaart.

Informatie over de geschiedenis

Kasteel Stromberg was het enige op een heuvel gelegen kasteel in het Münsterland en is nu alleen nog als ruïne bewaard gebleven. Het was een burcht op een heuveltop in het zuidelijke Münsterland en werd voor het eerst vermeld in 966. Volgens de legende stichtte Karel de Grote het kasteel - evenals het nabijgelegen klooster Liesborn in dezelfde tijd. Vanaf 1177 was Schloss Stromberg volgens een oorkonde zelfs het provinciale kasteel van de bisschoppen van Münster. In het kasteelcomplex werd in 1344 de kerk van het Heilig Kruis ingewijd, die ook vandaag nog bestaat en waarin het kostbare Heilig Kruis van Stromberg staat. Op bevel van de keurvorst en bisschop Maximiliaan Franz werd het kasteel vanaf 1780 afgebroken.

Vandaag zijn alleen nog delen van de ringmuur, een kasteelherenhuis en de Paulus-toren uit de 15e eeuw over. Een bijzondere bezienswaardigheid is de gotische kerk van het Heilige Kruis, die zich op het hoogste punt van het voormalige kasteelcomplex bevindt. De kerk is ook vandaag nog een belangrijk bedevaartsoord vanwege het Heilig Kruis: een genadebeeld uit de periode 1080-1100. Het is een Byzantijns kruisbeeld. Op Christus' borst bevindt zich een klein medaillon met daarin een deeltje van het kruis.

De machtige ruïnes van het op een heuvel gelegen kasteel vormen nu het decor voor het openluchttheater van Oelde. De Heilig-Kruiskerk is het centrum van de jaarlijkse Strombergbedevaart en een trekpleister voor talrijke christelijke pelgrims.

Informatie over de rondleiding
  • Rondleiding buiten in de kerk en op het terrein is mogelijk op elk moment.
  • Bezoek aan het interieur van de kerk is alleen mogelijk op verzoek, tijdens de processie of kerkdiensten.

Op de kaart

Stromberg bedevaartsoord
Burgplatz
59302 Oelde
Deutschland

Tel.: +49 (0)2522 72 800
E-mail:
Website: www.oelde.de

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.