Steverauen Olfen

In een oogopslag

Originele rivierlopen en ongerepte landschappen - de Steverauen in Olfen zijn een plek waar ontdekkingsreizigers en wandelaars kunnen genieten van de natuur en tot rust kunnen komen. Het recreatiegebied van 120 hectare is onderhevig aan de voortdurende verandering van de natuur met talrijke dier- en plantensoorten. In de loop van de renaturatie van de Stever werden ook Heckrunderen, Konikpaarden, Poitou- en Catalaanse reuzenezels geïntroduceerd. Ze werden spoedig vergezeld door otters en ooievaars. Het "Steveraue Grazing Project", dat in 2002 van start is gegaan, heeft zich ontwikkeld tot een dynamisch habitat- en natuurgebied. Het natuurreservaat kan te voet, per fiets, op een vlot en ook per kano worden verkend. De dieren kunnen het best worden geobserveerd bij de uitkijkpost Sternbusch.
De SteverauenDe Steverauen liggen langs Olfen's "Alter Fahrt". Dit verwijst naar een in onbruik geraakt gedeelte van het Dortmund-Eemskanaal. Het kanaalgedeelte, dat ongeveer negen kilometer lang is en zich uitstrekt van Datteln tot Olfen, was van 1899 tot 1929 de oorspronkelijke kanaalbedding. Deze moest echter worden verplaatst vanwege de toegenomen omvang van het waterverkeer, omdat het niet mogelijk was hem op alle punten uit te breiden. Om het kanaal niet jarenlang te hoeven afsluiten, werden "nieuwe" of "tweede" lopen met een grotere doorsnede aangelegd. Bovendien zou de kanaalbodem daarbij rechtgetrokken kunnen worden. Van 1929 tot 1937 werd een nieuw kanaaltraject aangelegd van Datteln in de richting van Lüdinghausen. Na de voltooiing van de Neue Fahrt was het oude gedeelte nog enige tijd in gebruik als alternatieve aftakking, maar werd uiteindelijk weer genaturaliseerd en is nu met zijn historische bezienswaardigheden (havenbekken, Steverauen, drieboogbrug, kromme brug en kanaalbrug "Alte Fahrt") zeer populair bij fietsers en wandelaars.

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.